A mosószerek szennyezik a levegőt

A washingtoni egyetem legújabb kutatása szerint, a szárító- és mosógépekből olyan levegő áramlik ki, mely veszélyes, rákkeltő vegyületeket tartalmaz.

A szárító- és mosógépekből kiáramló szennyezett levegőre vonatkozóan jelenleg semmilyen szabályozás vagy ellenőrzés nincs - írja az eurekalert.org. Anne Steinemann professzor, a kutatás vezetője szerint, ha ugyanezek az anyagok egy kéményen vagy ipari szellőztetőn áramlanak ki, akkor vizsgáljuk őket, ha a szárítógépünk szellőzőjén, akkor senki nem foglalkozik velük.

Az önkéntes jelentkezők otthonában három különböző mosás alatt is elemezték a kiáramló levegő összetételét: először mosószer nélkül futtatták le a programot, másodszor egy piacvezető mosószert használtak, harmadszor pedig már öblítőt is adtak a ruhákhoz. A szellőző előtt egy dobozban fogták fel a kiáramló levegőt. A felfogott gázok több mint 25 féle szerves illóanyagot tartalmaztak, ebből hét veszélyes, a levegőt szennyező összetevő is volt. Ezek közül az acetaldehid és a benzol ráadásul rákkeltő anyagokként vannak nyilvántartva.

"Ezek az anyagok nemcsak az egyének egészségét veszélyeztetik, hanem a bolygónk ökoszisztémáját is károsítják. A levegőből a vízháztartásba jutnak, és így fejtik ki károsító hatásukat" - nyilatkozta Steinemann. A kutatók becslése szerint csak Seattle környékén, ahol a vizsgálatokat végezték, a mosószerek és öblítőszerek acetaldehid kibocsátása megegyezik a gépkocsik kibocsátásának mintegy 3%-ával. Ha mindenki az 5 vezető márkát használná, akkor ez az érték elérné a gépkocsik kibocsátásának akár 6%-át is. Itt van egy másik szennyezési forrás, amit könnyedén visszaszoríthatnánk, de mégsem foglalkozik vele senki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek