Klónozni akarják a kihalás szélén álló skót vadmacskát

Új klónozási technikán dolgozik az egyik tudós, aki 15 éve Dollyt, a birkát klónozta: reményei szerint a módszer segíthet megmenteni a veszélyeztetett fajokat, elsőként a skót vadmacskát.

A skót vadmacskát szeretné először megmenteni az a tudós, aki korábban közreműködött Dolly, a birka klónozásában: a házimacska veszélyeztetett rokona a Skót-Felföld erdeiben él. Ha az új módszer működőképes, számos állatfaj klónozását teheti lehetővé.

Bár a skót vadmacskának több európai vadmacskaféle is a rokona, Angliából és Wales-ből teljesen eltűnt – az Edinburgh Science Triangle kutatói szerint mostanra mindössze 400 maradt belőlük, és az előrejelzések szerint 2050-re akár ki is halhatnak.

A házimacska lehet a kulcs

Génösszetételük a számos macskafajtával (például elvadult házimacskákkal) való kereszteződés miatt veszélybe került, többek közt ennek eredményeként jelent meg a macskák ingyenes ivartalanításának gondolata. Bill Ritchie embriológus szerint viszont éppen ez a keresztezés mentheti meg a vadmacskákat.

Szerinte az ivartalanított macskák petesejtjei adhatják az új klónozási folyamat alapanyagát: a fajtiszta vadmacskákat genetikai teszttel azonosítanák, majd mintát vennének a bőrükből és a sejtjeikből. A sejtminta az állat klónozásában játszana fontos szerepet, a petesejteket pedig gazdatestként használnák. A Kelet-Cairngorms-ban zajló ivartalanító program remek forrása lehetne a petesejteknek – mondja Ritchie.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek