Tippek a zöld nyárra

A fenntartható fejlődéshez nem kell heroikus önfeláldozásba kezdeni, elég, ha kicsit jobban odafigyelsz a környezetedre. Nyáron a természet lágy ölén sütögethetsz, és biciklizhetsz, ahelyett, hogy a tévét bámulnád.

Meleg esték tökéletes választása a szabadtéri sütögetés, jó alkalom arra, hogy végre lekapcsolj minden villanyt a házban, és helyette gyertyával világíts. A sütéshez használj faszenet, amely adalék- és vegyi anyagoktól mentes - írja a hello holnap.

Védekezz természetesen a szúnyogok ellen! A páfrányfenyő, az eukaliptusz és a barátcserje hatékonyan távol tartja a vérszívókat, de riasztó hatása van a kókusznak, levendulának, citromfűnek, mentának és bazsalikomnak is.

Tartsd hűvösen a lakást légkondi nélkül! Éjjelre hagyd nyitva az ablakot, napközben húzd el a sötétítőfüggönyöket vagy ereszd le a redőnyt, így máris kellemesebb lesz a klíma. A megfelelő étrenddel is tudsz hatni a hőérzetedre, a sok folyadék mellett lehetőleg többször, keveset egyél - ez segít abban, hogy ne melegedj ki nagyon.

Bringázz el a kertmoziba

Akár otthon töltöd a nyarat, akár valahol máshol vakációzol, látogass el a helyi piacra, és fogyaszd a helyi termelők zöldségeit, gyümölcseit. Ezzel nemcsak a helyi kistermelőket támogatod, de a szezonnak megfelelő, egészséges ételekhez juthatsz.

Ha el akarod felejteni a napi rutint, a házimunkát, nem kell hozzá messzire menned, csak tervezd meg jól a hétvégét: keress fesztiválokat a közelben, menj el egy kertmoziba, nézz meg egy érdekes kiállítást, vagy piknikezz a közeli parkban. Törekedj arra, hogy gyalogosan vagy biciklivel juss el a helyszínre.

Plusz egy tipp a házimunkához

Ha teheted, teregess az erkélyre vagy a kertbe. A szárítógép egy csomó energiát fogyaszt, a napon száradt fehér ruhák ráadásul vakítóan fehérek lesznek. A színes ruhákat teregesd az árnyékba, így nem veszítik el az élénk színeiket.

Ha messzire utazol, akkor is sokat tehetsz a fenntarthatóságért. Mielőtt elindulsz, kapcsolj ki minden készüléket otthon! Ne nyomtass térképet, hanem töltsd le a mobilodra minden egyéb fontos információval együtt. Külföldön is válaszd inkább is a helyi tömegközlekedést taxi vagy bérelt autó helyett: így nem pusztán energiát és pénzt spórolhatsz, de a helyiek életét is jobban megismerheted.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek