Minden magyar gyerek imádja, de Amerikába csak becsempészni lehet: a kindertojás furcsa titka

GettyImages-107826010
Olvasási idő kb. 4 perc

A probléma a kindertojásba rejtett játékkal van – az amerikai gyerekek nem ismerik ezt a klasszikus finomságot.

Nincs olyan kisgyerek, akinek ne csillanna fel a szeme a kindertojás szókapcsolat hallatán: nem is csoda, hiszen a lehető legjobb dolgokat egyesíti. Finom csokoládé, valamint egy aprócska játék, amely ugyanakkor meglepetés. Mi nem is látunk benne semmi ártalmasat, Amerikában azonban nem lehet kapni a finomságot, csak annak Joy változatát.

Életeket akart menteni a törvény

A probléma gyökere egy 1938-as amerikai törvény: ennek értelmében nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni az USA-ban, amelynek van nem ehető része. A csokitojás közepén található, narancssárga műanyag tokba bújtatott játék pedig egészen biztosan nem tekinthető ehetőnek. A szemfülesek most biztosan azt kérdezik:

no jó, de akkor pálcikás jégkrémet vagy nyalókát miért ehetnek az amerikai ovisok is?

Amennyiben a nem ehető komponensnek szerepe van az elfogyasztás közben, maradhat – a pálcikák pedig a jégkrém vagy a nyalóka fogásához elengedhetetlenek, míg a kindertojás játéka teljesen öncélú.

A kindertojás csokijával nincs problémájuk az amerikaiaknak, csak a műanyag tokba rejtett játékkal
A kindertojás csokijával nincs problémájuk az amerikaiaknak, csak a műanyag tokba rejtett játékkalalexsfoto / Getty Images Hungary

A törvény egyébként nem csak úgy, teljesen ok nélkül született: kiváltója az Elixir Sulfanilamide esete volt. Harold Watkins vegyész egy olyan szulfanilamidot tartalmazó, torokgyulladásra használható készítményt akart létrehozni, amely folyékony. Ehhez dietilénglikolt használt – a vegyület a fagyállóban is megtalálható és nagyon toxikus, így amikor a készítmény tesztek nélkül a piacra került, több gyermek halálát okozta. Roosevelt elnök az ilyen eseteket akarta megakadályozni az 1938-as élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai törvénnyel, mely a mérgező anyagok használatát tiltotta –, és a biztonság kedvéért a nem ehető tárgyakét is.

A feltételezés szerint mindezen túl a tojásba gyanútlanul harapó gyerekek akár meg is fulladhatnának a játékot rejtő toktól, ezért inkább távol tartják tőlük ezt a fajta nyalánkságot.

Veszélyes a kindertojás csempészése

Persze azok az amerikaiak, akik jártak már országuk határain kívül, megismerhették, és akár gyermekeikkel is megismertethették a tojásokat, amelyeknek komoly feketepiaca alakult ki az Államokban. Nem nagyon érdemes ugyanakkor kindertojás-csempészetbe fogni, mivel igencsak borsos ára lehet a dolognak. 

Ha a vámosok valakit kinderrel kapnak el, akár 2500 dolláros, azaz mintegy 785 ezer forintos bírsággal is sújthatják – tojásonként.

Egy Jo Wos nevű csempészt állítólag arra kényszerítettek a vámosok, hogy ha meg akarja tartani a játékokat, meg kell ennie a csokoládét – nem dobhatta ki, húsz tojást etettek meg vele a vámosok.

Amíg ez a törvény életben van, addig az amerikai gyerekeknek marad a Kinder Joy, amelyben a tojás két különböző felében található egymástól elzárva az ennivaló és a játék. Ez a termék egyébként eredetileg a melegebb éghajlaton fekvő piacokra készült mint kevésbé olvadós változat. Egy kifejezetten meleg éghajlatú ország, Chile azonban szintén betiltotta a tojást akkor, amikor törvényellenessé tette az egészségtelen dolgok eladására irányuló kereskedelmi trükköket. A tojásba rejtett játékot pont ilyen trükknek vélték.

Sokféle meglepetést rejthet az édesség
Sokféle meglepetést rejthet az édességpicture alliance / Getty Images Hungary

Játékok ezrei kerültek már az édességbe

A világ többi részének gyermekei eközben vígan élvezik a tojásba rejtett ajándékokat. Jelenleg évente nagyságrendileg 3,5 milliárd tojást gyártanak, a tojás pedig 1972 óta létezik, több ezer ajándéktípus került már annak belsejébe. Leggyakrabban műanyag figurák, de fából, sőt, fémből készült játékok is kerültek már az édesség belsejébe. A figurák a gyerekeknek játékot, a gyűjtőknek valódi szenvedélyt jelentenek – a félelem keveseknek jut eszébe a kindertojásra gondolva.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek