Látványos videón a történelem legpusztítóbb járványai: a Covid a középmezőnyben van

Több mint egy éve tombol világszerte a Covid-19-vírusjárvány, amely mindannyiunk életét alaposan felforgatta, azonban korántsem ez volt az emberiséget sújtó legsúlyosabb pandémia. Videón hasonlították össze a történelem eddigi legdurvább járványait.

A MetaBallStudios YouTube-csatorna videója jól érzékelteti az emberiség elmúlt kétezer éve során felbukkant járványok pusztítását: a betegségekben elhunytak (kerekített) számát egymás tetejére állított koporsók jelenítik meg. Az így felépülő, nem éppen vidám tornyok a felhőkarcolók, a Szabadság-szobor és az Eiffel-torony fölé emelkednek.

A szomorú lista éllovasa a 14. században Európában pusztított pestisjárvány, vagyis a „fekete halál”, mely megközelítőleg 200 millió áldozatot szedett, ezzel a halottak koporsóiból felépülő torony 3 kilométer magasra emelkedne, vagyis harmadakkora lenne, mint a Föld legmagasabb hegye, a Mount Everest. A dobogó második fokán a 16. században az Újvilágban kitört feketehimlő-járvány áll. A betegséget a konkvisztádorok hurcoltak be az amerikai kontinensre, és mivel az őslakosokat semmilyen szerzett vagy öröklött immunitás nem védte a kór ellen, rekordszámban pusztultak el a betegségben: a halálozások száma 56 millió körül volt.

A harmadik helyen a 20. század legpusztítóbb betegsége, a spanyolnátha és az 540 körül dúlt első nagy európai pestisjárvány, a bizánci császárról elnevezett ún. Justinianus-pestis osztozik: mindkét kór kb. 50-50 millió áldozatot követelt. Negyedik helyen a HIV/AIDS-járvány áll, amely 1981-től napjainkig 32 millió ember halálát okozta.

Érdemes megjegyezni, hogy a videó 2020 áprilisának elején készült – ma, egy évvel később, a Covid-19 igazolt áldozatainak száma 2 millió 600 ezer fő körül van, ezzel a betegség az 1957–58-as ázsiai influenzajárvány (2 millió halott) és a 17. századi nagy pestisjárvány (3 millió áldozat) között helyezkedik el a rangsorban, vagyis a lista középmezőnyébe tartozik.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra