Azonos munkakörben azonos bér jár? Most kiderül!

Gondolkodás nélkül rávágnád te is, hogy igen. Ugye? Igazság szerint azonban egyáltalán nem ritka, hogy ugyanazért a munkáért nem azonos fizetést kapnak a dolgozók, és lehet, hogy jogosan. Ez volt a kérdés.

Hiába az azonos munkakör, rengeteg körülmény befolyásolja, hogy ki mennyit visz haza. Jól van ez így? A kérdést egy korábbi cikkünk járta körbe, olvasóink pedig a Facebookon mondták el véleményüket.

Nincs egyetértés

Olvasóink 47 százaléka szerint jobb az eltérő bér, 53 százalékuk viszont úgy gondolja, hogy azonos munkakörben ugyanannyi fizetés jár az embereknek. És bár legtöbbször a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenségről beszélünk, nem csak attól függ az ember fizetése, hogy férfi vagy nő. A törvényi szabályozás szerint ugyanazon munka elvégzéséért ugyanannyi bér járna az embereknek, azonban olvasóink közül is sokan gondolják úgy, hogy az eltérő bérezés kiváló motiváció lehet.

„Ha úgyis mindenki azonos bért fog kapni, egyik alkalmazottnak sem fogja megérni, hogy jobban odategye magát, miért is tenné? Még ha érezné is a késztetést, akkor sem, maximum átmegy másik céghez, ahol jobban honorálják a szakértelmét.”

Hol húzzuk meg az igazságtalanság határát?
Hol húzzuk meg az igazságtalanság határát?Paper Boat Creative / Getty Images Hungary

„Attól, hogy azonos munkakört tölt be két munkatárs, még a teljesítményükben, szakértelmükben lehet – sőt szinte mindig van is – különbség. Nem is pici. Nyilván, aki harminc éve csinál egy munkakört, meg aki csak két éve, azok szakmai tapasztalatában, profizmusában mutatkozik különbség, ami indokolja a bérkülönbséget. Van ugyan egy számomra (is) értelmezhetetlen HR-es törekvés az egy ember = egy kocka modellre, de ez a valóságban kamu. Vannak senior munkatársak és juniorok. Ezeket a jelzőket maguk a HR-esek alkották. Akkor miről is beszélünk? Csak kamuduma az egész, a seniorok megrövidítése érdekében.”

„Kisebb különbségek persze hogy kellenek a fizetésben, de csakis teljesítményalapon. Anno közigazgatásban dolgozó ismerősöm mesélte, hogy egy azonos beosztású pesti dolgozó dupla annyit keres feleannyi munkával, mint ő Borsodban... Mondjuk, azért ez se normális...”

„Nem érdemes. De motiváló. Az élet verseny, ez pedig igaz a munkahelyre is. Ha egyenlősdit játszunk a munkahelyen, akkor hamar munkaképtelen, demotivált társasággá alakul a hely. Miért is tenné oda valaki magát, ha ugyanannyit kap, mint az orrpiszkáló kollégája?”

Ahogy a szavazás eredményéből is látszik, olvasóinknak kicsivel több mint a fele nem ért egyet ezzel. Szerintük igazságtalan, hiszen rengeteg esetben nem a teljesítmény szerint, hanem szimpátia alapján alakulnak a bérek. Az érzelmi alapú megkülönböztetésnek pedig nincs helye egy munkahelyen. A következő alkalommal megnézzük, mit gondolnak olvasóink arról, hogy jót tesz-e a tiniknek a tiktok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra