Végre kiderült, miért utálják annyian a vegánokat

A társadalomban jelentős előítéletek élnek a vegetáriánusokkal és vegánokkal szemben, sőt ezek olykor erőszakosságig fajulnak – állítják kutatók.

Dr. Gordon Hodson, a kanadai Brock Egyetem pszichológiaprofesszora és csapata évek óta vizsgálja a társadalomban élő előítéleteket. Legutóbbi munkájukban azt tárták fel, mennyire előítéletes a többség azokkal szemben, akik egészségügyi vagy lelkiismereti okokból felhagynak a húsevéssel. Az eredmények lesújtó képet mutatnak – számol be a Psychology Today.

Saját magukat is megkülönböztetve érzik

Mint kiderült, a vegánok a leginkább megvetett csoport, akiknek irányában több az ellenérzés a társadalomban, mint a vegetáriánusokkal kapcsolatban. A vegánokkal szemben legalább olyan erős negatív érzések húzódnak meg a többségi társadalomban, mint a bevándorlókkal szemben. Legerősebben a vegán férfiakat éri megkülönböztetés és lenézés.

A mindenevők könnyebben elfogadják, ha valaki egészségügyi okokra vagy a környezetvédelemre hivatkozva választja a vegetáriánus vagy vegán étrendet, mint azt, ha az állatok iránti empátia miatt hagy fel a húsevéssel. A konzervatív, jobboldali érzelmű emberek gyakrabban bélyegzik meg a vegánokat és a vegetáriánusokat. Ők úgy érzik, ezek a csoportok aláássák a társadalmi és kulturális normákat. Szintén gyakori, hogy azok, akik ellenérzéseket táplálnak a növényi étrenden élők iránt, nem tartják fontosnak az állatok védelmét, feleslegesnek érzik az irántuk mutatott szimpátiát.

A vegán férfiakat nézik le a legjobban
A vegán férfiakat nézik le a legjobbanlaflor / Getty Images Hungary

A vegánok többsége marginalizáltnak érzi magát a társadalomban, és úgy gondolja, még a saját családja is kinézi őt. A konzervatív beállítottságú, növényi étrendet követő emberek gyakrabban térnek vissza a húsevéshez, mint liberálisabb társaik, ugyanis a környezetükben kevésbé fogadják el ezt a szokásukat. Minél több marhahúst eszik valaki, és minél inkább propagálja a vörös húsok fogyasztását, annál erősebben jelentkeznek nála a növényevőkkel szembeni előítéletek.

Az előítéletek erőszakot szülnek 

A kutatók úgy találták, hogy ha emlékeztetnek valakit rá, hogy a húsételek állatokból származnak, csökken az illető vegánokkal szembeni ellenszenve. A dolog azonban visszaüthet: mivel ilyenkor sokaknak kétségei támadnak a húsevést illetően. Úgy érzik, meginog mindaz, amit addig gondoltak és hittek, ezért támadva érzik magukat a vegánok által. Ez pedig újabb ellenérzéseket szül.

Ezek az előítéletek olykor erőszakosabb cselekedetekhez is vezethetnek – véli Hodson. A pszichológus egy kanadai nő példáját hozza fel, akinek az autóját megdobálták, megpróbálták leszorítani az útról, őt pedig trágár bekiabálásokkal illették azért, mert a szélvédőre állatbarát és vegán matricák voltak felragasztva. A szakember szerint szembe kell nézni a társadalomban élő előítéletekkel, és megvizsgálni, miért is bélyegezzük meg azokat, akik más szokásokat követnek, mint a többség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra