Zenthe Ferenc, az örök szomszéd: a szerény színész, akit mindenki szeretett

Történelmünk tele van színészlegendákkal, akik tragédiákkal tűzdelt életutuk ellenére zseniális alakításokkal örvendeztették meg a közönséget. Hát csoda, hogy mindenki beléjük szeretett? Pláne az ország egyik legszerényebb színészébe, aki idős korában is belopta magát mindenki szívébe.

Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki örökbe beírta magát a magyar színház- és filmtörténetbe. Ismerhetjük a Tüskevárból, A Tenkes kapitányából, a 2x2 néha 5-ből, a Föltámadott a tengerből, a Gábor diákból, az Oscar-díjra jelölt Jób lázadásából, a Magyar Rádió ASzabó család című folytatásos családregényéből, vagy éppen a Szomszédokból. A színpadon is kiválóan alakított, emlékezetes volt Puckként, Lúdas Matyiként, Noszty Pálként, Ebenezer Scrooge-ként, Tuskóként, Őrmesterként vagy épp Titkárként Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjában. Nemcsak a közönség imádta, de a szakma is: szerény volt, kedves, mosolygós, vicces. Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője egyenesen a nemzet legkedvesebb színészének nevezte.

Kedves, szerény, jóképű: mi kell még?

1920-ban jött a világra Rameshofer Béla bányamérnök és Stephens Franciska gyermekeként, akkor még a Rameshofer Ferenc névvel. Anyai nagyanyját hívták Zenthének, ezt a nevet vette fel a magyarosításkor. De addig még szép gyermekévek vártak rá Salgóbányán. Szolgálati lakásuk egy parkban állt, a kertből lehetett látni Salgó várát. A kis Feri focimeccsekre járt és az apja által szervezett mozielőadásokon vett részt – ennek nagy szerepe volt abban, hogy a színészi pálya felé fordult.

Eleinte erdésznek, később közgazdásznak készült, négy szemesztert el is végzett az egyetemen, ám 1941-ben végül győzött a Színművészeti Akadémia hívása. Palóc tájszólása ellenére azonnal felvették. Ezt az iskolát sem fejezte be, mert kitört a második világháború, és utána már nem diplomázott le, hanem egyből színpadra állt Pécsett. Miután megjárta Győrt és Debrecent is, 1952-től haláláig a budapesti Madách Színház színművésze volt. A jóképű férfi sorra kapta a romantikus szerepeket, humorának pedig a karakterszerepekben vette nagy hasznát.

Egy életre összeforrt Taki bácsival

Amikor 1959-ben a Magyar Rádióban elindult A Szabó család című rádiós sorozat, Zenthe már nagy nevű, elismert színész volt. A hallgatók annyira szerették, hogy amikor az általa alakított figura vízbe fulladt, rengetegen követelték vissza. Engedtek is a közönség nyomásának, karakterét más néven vitték tovább. 1983-ban a Jób lázadása című magyar-NSZK filmdrámában nyújtott alakítása bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy a filmet Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában. Azt ugyan nem nyerte el, de Sanremóban nagydíjat, Fondiban fődíjat kapott, és Cannes-ban is megemlékezett róla a zsűri. A Szomszédok 1987-es elindulásakor Zenthe már szinte nyugdíjasként, 67 évesen bújt Takács István taxis bőrébe. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy innentől kezdve az egész ország ismerte és szerette.

„Amikor elkezdtem a pályát, a jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább” – nyilatkozta az MTI-nek 2005 januárjában.

Egészen 2006 júliusáig vitte, aztán magához emelte az égbe. Zenthe Ferenc 86 évesen, tüdőgyulladásban hunyt el, az egész ország gyászolta. Utolsó éveiben visszavonultan élt feleségével remeteszőlősi otthonukban. Interjúkat sem adott, ki sem nagyon mozdult, békésen élt abban a házban, amire hosszú évtizedek alatt kereste meg a pénzt. Zenthe ugyanis nem volt kicsapongó természet, sok színésszel ellentétben nem tivornyázott, még csak nem is dohányzott: félretette a keresetét.

Egy feleségét el kellett temetnie

Összesen kétszer nősült. Először Oláh Katalin olimpiai válogatott tornászt vette feleségül, tőle született fia, ifjabb Zenthe Ferenc, becenevén Golyó 1954-ben. 1983-ig nagy békességben és boldogságban éltek. Zenthe a fellépések, forgatások után nem a barátokkal tartott, hanem hazament a családjához, vagy velük együtt mulatott a baráti társaságban. 1983-ban azonban Katalin 56 évesen, tragikusan korán elhunyt. Zenthe évekre megrendült. Mély gyászában nem találta a helyét, nagyon nehéz időszak kezdődött az életében. Három év telt el így, amíg – a színész szavaival élve – Katalin elküldte neki fentről Gizellát, második feleségét, akivel nyugalomban, szeretetben éltek Zenthe haláláig. Ifjabb Zenthe Ferenc révén (aki egyébként elképesztően hasonlít apjára) két unokát szerethettek, Katalint és Ádámot. 

Színházat neveztek el róla

Halála után Salgóbányán – ami Salgótarján részévé vált – emlékparkot, illetve emlékszobát alapítottak tiszteletére, ugyanitt a mellszobrát is kiállították. A nemzet színészeit ábrázoló 2012-es falképen is helyet kapott. A salgótarjáni színház felvette a színész nevét, és máig Zenthe Ferenc Színház néven adnak helyet előadásaiknak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra