Amikor a mama nézi a fiát szex közben, de csak hogy segítsen

A bonobó anyák meglehetősen határozottan szólnak bele fiaik szerelmi életébe, akikből így háromszor nagyobb valószínűséggel válik szülő.

A randizás soha nem könnyű, rengeteg forgatókönyv fordul meg a fejünkben, kérdések és aggodalmak merülnek fel bennünk. Vajon eléggé bejövök majd a másiknak? Lesz közös témánk? Néz majd minket az anyám, miközben szexelünk? Öööö... mármint ezzel szerencsére az embereknek jellemzően nem kell foglalkozniuk, a The Conversation beszámolója szerint a bonobó majmoknál viszont elég gyakran előfordul.

Az anyai szeretetnek nincs határa 

A csimpánzok mellett a bonobók az egyik legközelebbi rokonaink. A Kongó-medencében élő, ma már veszélyeztetett majmokat hivatalosan csak 1928-ban fedezték fel. A nőstények körülbelül kilencéves korukban válnak ivaréretté, ekkor elhagyják a családjukat, és új csapatba költöznek: így kerülik el a vérfertőzést, illetve növelik a faj genetikai diverzitását. A családban maradó hímek viszont később is szoros kapcsolatot ápolnak az anyjukkal.

A bonobó anyák ugyanis szinte bármit megtesznek azért, hogy fiuk a kiszemelt nősténnyel párosodhasson. Megpróbálnak közelebb kerülni a nőstényhez, mert ezzel növelik a saját fiaik lehetőségeit, majd amikor létrejön a nász, őrzik a fiatal párt az aktus ideje alatt, hogy semmi ne zavarja meg őket. Sőt, attól sem riadnak vissza, hogy megzavarják más hímek közösülését, ezzel is a fiuk esélyeit segítve.

És a kutatások szerint ez a magatartás megtérül: azok a hímek, akiknek az anyja hozzájárult a párzás sikerességéhez, körülbelül háromszor nagyobb eséllyel nemzenek utódokat, mint azok a bonobók, akiknek az anyja korábban elhagyta a csoportot.

A családért mindent!
A családért mindent!Shutterstock

Szeretkezz, ne háborúzz!

A csimpánzok körében alapvetően a hímek a dominánsak, a bonobóknál viszont a nőstények dominanciája segítségével a hímek kétszer akkora eséllyel válnak apává. A nőstény bonobók társadalmi szerepe azt is lehetővé teszi, hogy hatást gyakoroljanak a fiatalabb generáció szexuális szokásaira. A bonobó hímek között kevésbé jellemző a rivalizálás, hiszen a nőstények szinte bármikor kaphatók a szexre, akár csak örömszerzés céljából is.

De nem ritka az sem, hogy konfliktuskezelésre, üdvözlés gyanánt, vagy a társadalmi kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez is ezt használják. Gyakran a kezükkel masszírozzák a nemi szervüket, és szokásaik része az orális szex is. Sőt, a bonobó az egyetlen állat, amelyik szívesen csókolja meg partnerét, és a másik szemébe néz közösülés közben. Ennek megfelelően toleránsak, érzékenyek, türelmesek és empatikusak, nemcsak egymással, de a csoportjukon kívüli bonobókkal is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra