Alig merünk a szexuális problémáinkról a háziorvossal beszélni

Sokan idősebb korban is aktív szexuális életet élnek, de orvosuknak nem mernek beszélni az ezzel kapcsolatos panaszaikról – holott a problémák gyakran összefüggenek általános egészségi állapotunkkal.

Előszeretettel számolunk be háziorvosunknak a legkülönfélébb panaszainkról a fájós lábunktól kezdve a vércukorszintünkig, a szexualitás viszont mintha tabunak számítana, különösen az idősebb férfiak esetében – állítja dr. Sharon Bober, a bostoni Dana-Farber Intézet szexuálisegészség-programjának vezetője, aki szerint az emberek egyszerűen szégyellnek erről beszélni. Pedig fontos lenne.

Ne legyünk prűdek!

Egy tavaly végzett kutatás szerint a 65 és 80 év közötti amerikaiak 40 százaléka él aktív szexuális életet, de mindössze 17 százalékuk beszél orvosának a nemi életéről és az azzal kapcsolatos problémáiról. Bober szerint a páciensek úgy gondolják, háziorvosuk ideje korlátozott, ezért inkább csak a fontosabbnak ítélt témákat hozzák fel, a házasélet minőségét pedig nem sorolják ezek közé.

De az igazsághoz tartozik, hogy maguk az orvosok is gyakran ódzkodnak attól, hogy felhozzák a kérdést: úgy gondolják, a páciensek azért nem beszélnek a szexuális életükről, mert minden rendben van vele, a páciens pedig azt hiszi, orvosa azért nem kérdez rá, mert tabunak gondolja.

Ne szégyelljük, beszéljünk róla az orvosnak
Ne szégyelljük, beszéljünk róla az orvosnakPornpak Khunatorn / Getty Images Hungary

Így azonban fontos dolgok maradnak ki a diskurzusból. Az idősebb férfiaknak ugyanis mintegy fele küzd merevedési zavarral, ami sok esetben más egészségügyi gondokkal is összefügg, és így jelzésként szolgálhat az orvosnak. Előfordulhat például, hogy az artériákban felgyülemlett zsír gátolja a pénisz megfelelő vérellátását és így a merevedését, ez pedig a szív- és érrendszeri betegségek fontos tünete. Ha időben felismerjük az efféle tüneteket és fellépünk ellenük, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket.

Az olyan általános egészségügyi problémák, mint a mozgásszegény életmód vagy a rossz táplálkozás, nem csupán alvásunkra vagy közérzetünkre, de szexuális életünkre is hatással van. Ha az orvos a teljes képet látja, könnyebben tud segíteni – márpedig a teljes képbe a szexuális élet panaszai is beletartoznak.

A téma kölcsönös kerülgetése helyett páciensként is kezdeményezzünk nyugodtan. Ha nincs meg hozzá a bátorságunk, egyeztessünk előre, telefonon vagy e-mailben az orvossal, így nem kell a személyes találkozáskor váratlanul meglepnünk a témával. Ha pedig úgy érezzük, hogy a háziorvosunkkal mégiscsak kellemetlen erről beszélni, kérjük meg, hogy javasoljon szakértőt, akivel megvitathatjuk a problémát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra