Búvárpalack nélkül mutatják meg a mélység titkait

Függőlegesen alvó óriás ámbráscetek, titokzatos, víz alatti romok, úszás a ropogó jégréteg alatt. Guillaume Néry és Julie Gautier francia szabadtüdős búvárok olyan felvételeket készítettek a tengerfenék varázslatos életéről, amelyekhez foghatót még sohasem láthattál.

Mennyi ideig tudod visszatartani a lélegzeted? Egy-két percig, vagy talán háromszáz másodpercig is menne? A kalkuláció pontossága a szabadtüdős búvárok számára igazi élet-halál kérdés. Igen, ők azok a mélyvízi búvárok, akik légzőkészülék nélkül merülnek. Talán azt gondolod, hogy ez őrültség. A sportág francia képviselői most bebizonyítják: igazi művészetről van szó. Guillaume Néry és Julie Gautier filmes búvárokkal a National Geographic újságírója, Mike Olcott készített interjút.

#1 A te lélegzeted eláll, az övék szerencsére nem

A szabadtüdős merülés két világrekordere országokon átívelő tengermélyi utazásra hívja a nézőket. Az Egy lélegzet a világ körül (angolul One Breath Around The World) című kisfilm olyan fantasztikus helyeken készült, mint Mauritius, Japán vagy éppen Mexikó. A hihetetlen felvételeken látható, ahogyan Néry a tengerfenéken szalad, a vízben légiesen pörög, különleges állatokat közelít meg – miközben Gautier minden mozdulatát veszi. 

#2 Hogyan lesz valakiből szabadtüdős búvár?

Gautier Réunion vulkanikus szigetén született, amely Franciaország Madagaszkártól keletre található tengerentúli megyéje az Indiai-óceánban. Tizenegy éves korától kapcsolódott be apja mesterségébe, a lándzsával történő halászatba. Ebben a műfajban a sikeresség egyik kulcsa, hogy a halász sokáig vissza tudja tartani a lélegzetét a víz alatt: gyakorlatilag az egész család megélhetése ettől a képességtől függ. Gautier csak jóval később fedezte fel, hogy a szabadtüdős merülés egy sportág is, amiben versenyeket rendeznek. Ettől kezdve sorra döntötte meg a francia női rekordokat.

Ezekben a körökben találkozott Néryvel, aki a Földközi-tenger mellett, Nizzában nőtt fel. Őt az az ötlet nyűgözte le, hogy teste és elméje megfelelő edzésével pusztán a természetes adottságaira támaszkodva mélyebbre juthat ezen a bolygón, mint eddig bárki. Felfedezésére így emlékszik vissza:

Azt kutattam, hogy miként válhatok vízi emberré. 

A fenséges Réunion sziget
A fenséges Réunion szigetZamir Popat / Getty Images Hungary

#3 A vízzel történő kapcsolat újfajta módjai

Az életben is egy párt alkotó búvárok először csak egy nyaralós videót szerettek volna készíteni víz alatti élményeikről. A versenyek tapasztalataihoz képest ugyanis teljesen más a látvány kedvéért történő merülés. A bajnokságokon elsősorban a testhelyzetre fókuszálnak a sportolók, illetve arra, hogy egy relaxált állapot elérésével energiát tudjanak spórolni, hogy minél több időt tölthessenek a víz alatt. A filmezés során azonban az a prioritás, hogy minél szebb felvételek készüljenek. 

Pontosan tudnod kell, mikor indulj vissza
Pontosan tudnod kell, mikor indulj visszamihtiander / Getty Images Hungary

Amikor a fény tökéletes, és az állat pozíciója is tökéletes, megkockáztatod, hogy tovább maradsz lenn.

– vallja Néry, aki szerint ezért is különösen fontos, hogy tapasztalt szabadtüdős búvártársak kísérjék őket, akik segíteni tudnak, ha valami baj van. Filmjeikben hangsúlyos szerepet kap továbbá, hogy a vízzel történő interakció egészen újfajta módjaival kísérleteznek: Néry sétál, fut, ugrál, szinte repül a víz alatt. Az operatőr Gautier pedig úgy tudja követni őt, ahogy búvárpalack viselésével nem volna lehetséges. Légzőkészülék nélkül hangtalanul, buborékmentesen tudják megközelíteni az élőlényeket. 

Búvárpalack nélkül könnyebben jönnek létre ilyen találkozások
Búvárpalack nélkül könnyebben jönnek létre ilyen találkozásokGeorge Karbus Photography / Getty Images Hungary

#4 Mit terveznek a jövőre?

Következő munkáikban arra a határhelyzetre szeretnék felhívni a figyelmet, ahova az emberiség napjainkban érkezett. Olyan időket élünk, amikor már nem lehet tovább halogatni a cselekvést, felelősséget kell vállalnunk az otthonunkat jelentő bolygóért. Éppen ezért a sportolók lakóhelyükön, Nizzában terveznek filmet forgatni, hogy megmutassák: anélkül is képesek nagyszerű videókat készíteni, hogy repülőre szállnának és ezáltal szennyeznék a környezetet.

Borítókép: One Breath Around The World

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek