Így lesznek rózsaszínűek ezek a gyönyörű tavak

Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy éppen nyaralni mész. A levegő friss, ragyog a nap, a gép ablakából látod, hogy Ausztrália délnyugati partjainál jártok, amikor megpillantasz egy gyönyörű, rózsaszín tavat. Pontosan mi nincs rendben ezzel a képpel?

Meglepő lehet, de teljesen reális a fent leírt jelenet. Ausztráliában ugyanis egy elhagyatott félszigeten valóban van egy tó, egészen pontosan a Hillier-tó, ami csodálatos pink színben pompázik. Különösen erős hatást kelt, ha légi felvételekről vagy repülőről nézzük, hiszen ilyenkor szinte egymás mellett láthatjuk a rózsaszín vizű tavat a türkiz öböllel. A tudósok sem bírtak a kíváncsiságukkal, és ki is derítették, hogy mi okozza a különös jelenséget, ezt pedig a How Stuff Works osztotta meg velünk.

Kiderült a rejtély 

Néhány évvel ezelőtt még mindenki számára rejtély volt, hogyan keletkezett ez a vattacukor álomvilág az erdő kellős közepén. Kiderült, hogy a tó vize annyira sós, hogy bizonyos mokroorganizmusokon kívül más élőlény számára nem túl ideális, az óceánoknál tízszer sósabb vízben viszont köszöni szépen, tökéletesen érzi magát a Dunaliella salina nevű alga, ami a rózsaszín árnyalatért felelős.

Bakancslistára mehet?
Bakancslistára mehet?Lj / Getty Images Hungary

Ha továbbhaladunk kelet felé, elérjük a Murray-Sunset Nemzeti Parkot, amely a rózsaszín tavak megtekintése mellett kempingezésre is kiváló lehetőségeket kínál. Fontos azonban, hogy ivóvízzel felszerelkezve érkezzünk, ugyanis a tavak sótartalma miatt a természetes vizek nem ihatók. A Hillier-tóval ellentétben, amelynek a vize egész évben pink színben pompázik, az itteni tavak nyár végén a leglátványosabbak. Az ausztrál rózsaszín tavakban elméletileg meg lehet mártózni, azonban a természet kincsei megóvásának érdekében ettől inkább tekintsünk el, ha mégis arra járnánk.

De nem Ausztrália az egyetlen hely, amely ilyen csodákkal büszkélkedhet, a szenegáli Retba-tó szintén a benne élő Dunaliella salina alga miatt vált rózsaszínné.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek