7 tipp, hogy szórakoztatóbb legyen a takarítás

Érdemes változtatni a szokásainkon, mielőtt azok rabjává válunk. De vajon igaz ez abban az esetben is, ha kötelezettségeinkről van szó?

A takarítás nem feltétlenül a legkedvesebb elfoglaltságunk, de nyilván a koszba sem szívesen fulladunk bele. Takarítani tehát muszáj, de ha már belekezdünk, érdemes minél tudatosabban és hatékonyabban elvégezni azt. Most az Apartment Therapy gyűjtött tippeket, hogy örömtelibbé váljon az elkerülhetetlen.

Fontos az időzítés

Ha eddig a házimunka elvégzését általában a nap elejére ütemezted be, próbáld ki, hogy ezután csak estefelé kezdesz el foglalkozni a feladattal. Pontosabban, hagyd inkább holnap estére. Ezáltal nem érzed majd úgy, hogy a napi rutinod felborul, viszont könnyebben tervezhetsz előre. Emellett azzal, hogy a takarítást egy kicsit eltoljuk, hagyunk magunknak időt, és a reggelek sem lesznek annyira rohanósak. Ha viszont a nap végén takarítók táborát erősíted, próbálj a reggeli feladataidból áttenni valamit estére, a házimunkán pedig már a nap elején túleshetsz.

Ez mondjuk, elég szórakoztató megoldásnak tűnik
Ez mondjuk, elég szórakoztató megoldásnak tűniksturti / Getty Images Hungary

Lepd meg magad egy új takarítóeszközzel

Vannak emberek, akiket akár egy új tisztítóeszköz kipróbálása is lázba tud hozni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, sokat dobhat a takarítás folyamatán, ha a megszokott illatok vagy felmosófej helyett kipróbálunk valami újat. Ha bejött az újdonság, még az is lehet, hogy várni fogod a következő alkalmat, hogy használhasd.

Időmérés

A stopperóra beállítása nemcsak abban segít, hogy minél gyorsabban végezz a házimunkával, de abban is motiválhat, hogy legközelebb még kevesebb időt vegyen igénybe a folyamat. Ilyen egyszerű módon is szórakoztatóbbá válhat a takarítás.

Kérj segítséget

Nem szégyen, ha néha megbízol valakit, hogy végezze el helyetted a nagytakarítást. Az így felszabadult időt pedig fordítsd magadra, hogy a napi feladatokat – és a következő takarítást – új lendülettel végezd el.

Feladatmegosztás

Ha mindig te viszed ki a szemetet, vagy a párod feladata a fürdőszoba kitakarítása, cseréljetek egy időre. Sokat dobhat a lelkesedésen már akár egy hét is, de nyugodtan tartson ki a helyzet egy hónapig, vagy akár bizonytalan ideig is. Hidd el, sokat fogtok tanulni egymástól, és a házimunka hatékonyságát is tökélyre tudjátok fejleszteni.

Oszd fel másképp

Mindannyian más és más rendszer szerint takarítunk – még akkor is, ha közös cél a tiszta lakás. Vannak, akik egyszerre egy helyiség tisztaságára összpontosítanak, míg mások inkább az egész lakáson végigszaladnak a portörlővel. Egyesek takarítanak egy kicsit minden nap, megint mások inkább a hétvégéből szánnak a feladatra pár órát. Bármelyik módszert is választod, hagyj magadnak átjárást közöttük, és próbálj ki valami olyat, ami eddig távol állt tőled. Így nemcsak a megszokottból szállsz ki, de akár hatékonyabbá is válhatsz.

Fő a változatosság

Ha a takarításra váró helyek nem is változnak, tehetsz azért, hogy ne váljon unalmassá a házimunka. Próbálj ki új módszereket, eszközöket. Az sem árt, ha utánanézel, hogy az eddig használtakat vajon megfelelően alkalmaztad-e.

Oszd meg másokkal is!
Mustra