A nők agya lassabban öregszik, mint a férfiaké

Közismert tény, hogy a nők tovább élnek, emellett a férfiakkal szemben az időskori elbutulásra is kevésbé hajlamosak. Egy friss kutatás szerint ennek oka, hogy az ő agyuk tovább marad fiatal.

A Missouri állambeli, St. Louis-i székhelyű Washington Orvosi Egyetem kutatócsapata arra próbált választ találni, hogy a nők miért maradnak szellemileg épek olyan életkorban, mikor a férfiaknál már gyakran tapasztalhatóak az időskori demencia tünetei. A tudósok a két nem agyának fizikai életkora között tártak fel különbségeket, mégpedig a szebbik nem javára. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában publikált kutatást a New Scientist szemlézte.

Nem csak tovább élnek, szellemileg is fiatalabbak maradnak a nők

Ahogy öregszünk, agyunk egyre zsugorodik, mely folyamat köztudottan gyorsabb iramban történik a férfiaknál. A kutatók ennek megfigyeléséhez kétszázöt, 20 és 82 év közötti férfi és nő elméjét vizsgálták meg ún. pozitronemissziós tomográfiai eljárással, mely segítségével háromdimenziós képet nyerhetünk testünk egy adott területéről. A vizsgálat során a szakemberek megfigyelték az alanyok agyának anyagcseréjét, pontosabban annak oxigénellátását és glükózszintjét. Elsődleges energiaforrásként elménk nagy mennyiségű glükózt használ fel, az évek múlásával azonban a hasznosított glükóz szintje változik.

Képzeld, Margit, a férfiak agya gyorsabban öregszik!
Képzeld, Margit, a férfiak agya gyorsabban öregszik!MStudioImages / Getty Images Hungary

A vázolt metabolikus folyamatok alakulását megfigyelve a tudósok képesek voltak következtetni a résztvevők agyának fizikai korára, mely során megállapították, hogy a nők agya minden életkorban átlagosan 3,8 évvel mutatkozik fiatalabbnak az azonos korú férfiakénál. Ez számos kérdésre adhat választ, többek közt arra is megfelelő okkal szolgálhat, hogy miért épülnek le mentálisan a férfiak hamarabb, mint a nők.

Érdekes, hogy a fiúk mintegy három évvel később kezdenek fizikai értelemben felnőtté válni, mint a lányok, a férfiak agya mégis gyorsabb tempóban öregszik – magyarázza dr. Manu Goyal radiológus, a kutatás vezetője. A tudósok most azon dolgoznak, hogy a közeljövőben valóban bizonyítani tudják a szellemi leépülés és elménk öregedése között vélt összefüggéseket, melyek kulcsot adhatnak az orvostudomány számára az időskorral járó mentális problémák megoldásához.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek