Elkészült a vakok számára tervezett e-book olvasó

Egy brit cég a közeljövőben piacra dobja a világ első Kindle-höz hasonló, Braille-írást használó e-könyv olvasóját, a Canute-ot, mely jócskán megkönnyítheti az írott szövegek befogadását a látássérültek számára.

A Louis Braille által a 19. században kifejlesztett különleges, kidomborodó pontokból álló ábécé segítségével a látássérültek is képesek különféle szövegeket elolvasni, legyen szó egy receptről vagy akár egy több száz oldalas regényről. A Braille-írással készült könyvek olvasása azonban nem mindig könnyű feladat – gyakran éppen azok mérete és súlya miatt. A Biblia vakok számára kiadott változata például mintegy másfél méternyi helyet foglal el a könyvespolcokon. Ezt a problémát igyekszik orvosolni a Bristol Braille Technology, akik kifejlesztették a világ első, egyszerre több sor megjelenítésére képes, Braille-írással működő e-könyv olvasóját, a Canute 360-at – számol be a fejleményről a Reuters hírügynökség.

E-book olvasó látássérülteknek és vakoknak

A hagyományos e-könyv olvasókhoz hasonlóan működő Canute legfőbb újítása, hogy a korábban kifejlesztett ilyenfajta eszközökkel ellentétben nem csupán egyetlen sort, hanem egyszerre kilencet képes megjeleníteni, a felhasználó pedig egy gombnyomással folyamatosan frissítheti a szöveget (mely soronként, kezdve a legfelsővel változik minden egyes kattintásra). Így az olvasási sebességgel szinte megegyező tempóban tudunk haladni, és elegendő 360 karakter után továbblapoznunk, nem kell minden huszadik betűnél frissítenünk a képernyőt.

Canute: a papír már a múlté?
Canute: a papír már a múlté?Marilyn Nieves / Getty Images Hungary

A Kindle-höz hasonló, kisméretű, könnyen hordozható eszközre bármilyen Braille-írásra átkonvertált szöveg feltölthető, így a használóknak bőven lesz miből válogatniuk. A hangoskönyvek és különböző felolvasóprogramok elterjedése miatt napjainkban egyre csökken a Braille-írást elsajátítók száma, a Canute-ot kifejlesztő csapat viszont azt reméli, találmányuknak hála a korábbinál több vak és gyengénlátó fogja rászánni magát, hogy megtanuljon írni és olvasni.

A Canute 360 végső prototípusa előreláthatólag még idén a piacra kerül, ára nagyjából egy drágább laptopénak fog megfelelni. A brit Royal National Institute for Blind People szakemberei támogatják a cég kezdeményezését és bíznak benne, hogy segítségével egyre jobban elterjedhet a Braille-írás a látássérültek körében, mely számtalan területen képes megkönnyíteni életüket, a mindennapokban éppúgy, mint a tanulás vagy a munka során.

Oszd meg másokkal is!
Mustra