Építsd vissza a fogzománcod biomimetikus fogkrémmel vagy szájvízzel

A közelmúltban felfedezett anyag segítségével már egy fogmosással elősegíthetjük a fogzománc újjáépítését és a kisebb lyukak helyreállítását.

A Professor Health számolt be arról, hogy szakemberek szerint a peptidek által vezetett remineralizáció (az elvesztett ásványi anyagok pótlása) egészséges alternatívát jelenthet kisebb fogorvosi ellátásokra. Az új, biogén fogászati termékek képesek lehetnek újraépíteni a fogakat, és helyreállítják a kisebb lyukakat anélkül, hogy nagyobb orvosi költségekbe vernénk magunkat.

Bárki számára elérhető megoldás 

Mehmet Sarikaya professzor azt mondja, hogy a peptideket tartalmazó készítmények mindenki számára elérhetőek lesznek, hiszen klinikai felhasználásán túl drogériákban is megvásárolható termékek bevezetését tervezik.

Fontos odafigyelni

A lyukas fogak nemcsak kellemetlenek, de szinte minden korosztályt érintenek, és az Egészségügyi Világszervezet szerint ez súlyos aggodalomra ad okot. Ezenkívül a fogak egészsége és az ehhez kapcsolódó megbetegedések kezelése komoly anyagi terhet jelentenek nemcsak az emberek, de az egészségügyi rendszerek számára is.

Sami Dogan, a Washington Fogorvosi Egyetem professzora szerint a baktériumok a cukrot és más fermentálható szénhidrátokat metabolizálják a szájban,

a folyamat melléktermékeként keletkezett sav pedig roncsolja a fogzománcot.

Bár a fogszuvasodás kezdeti szakasza viszonylag ártalmatlan, miután átterjed a fogzománcon, komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Ha nem kezelik a lyukas fogat, akár el is veszíthetjük azt, ez pedig káros következményekkel lehet az ép fogak és a támasztószövetek mellett a beteg általános egészségügyi állapotára is.

A jó szájhigiénia a legjobb megelőzés, az elmúlt fél évszázadban pedig a fogmosás és fogselyem helyes alkalmazása jelentősen csökkentette a fogorvosi ellátásra szorulók számát az Egyesült Államokban.

Mitől lesz újra csillogó mosolyunk?

A szervezetünk által termelt fehérjék segítik a fogak regenerálódását – ez ihlette meg a kutatókat is, hogy megtalálják a fogak helyreállításának módját. A zománc ásványi szerkezetének visszaállításához az amelogeninből származó peptideket használták, hiszen ezek felelnek az egészséges zománc keménységéért. Szakértők szerint a peptidek bizonyítottan jól kötődnek a fogak felületéhez, és azzal, hogy kalcium- és foszfátionokat vesznek fel, lehetővé teszik, hogy 10-50 mikrométer új zománc keletkezzen minden biomimetikus fogkrémmel történő fogmosás után.

Az új lehetőség a kutatások befejezése után nemcsak fogkrém, de gélek, szájvizek, és kompozit oldatok formájában is elérhető lesz az egészségügy és az emberek számára is.

A technológia lehetővé teszi számunkra, hogy aktívan járuljunk hozzá a fogzománc erősítéséhez és regenerálódásához, megelőzve ezzel a komolyabb fogászati kezeléseket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek