Így készül a tökéletes pizza a tudomány szerint

Néhány matematikus megelégelte, hogy ha igazán jó pizzát akarnak enni, azért Olaszországig kell, hogy menjenek.

A tökéletes pizzatészta elkészítését valóságos titok övezi. Volt olyan pizzériatulajdonos ismerősöm, aki nem kevés időt és pénzt áldozott arra, hogy felkutassa Olaszországban a tökéletes pizza receptjét (aztán eladtak neki valamit, ami alapján a magyar alapanyagokból ő sütött valami mást). Míg mondjuk, Rómában járva random generátorral kiválasztott tetszőleges utcai árusnál is tökéletes pizzát kaphatunk, elhagyva Itália területét annál nehezebb valóban jó tésztájú pizzát enni. Nem mindegy, mennyi a szósz, milyen a liszt, milyen forró a sütő, milyen vékonyságú, és hogyan van gyúrva a tészta, és így tovább.

Úgy tűnik, néhány matematikus megelégelte, hogy ha igazán jó pizzát akarnak, azért Olaszországig kell menni, és megalkották a matematikailag tökéletes pizza receptjét. Andrey Varlamov, a tanulmány egyik szerzője azonban nem a tészta összetevőire vagy a feltétekre ment rá, szerinte ugyanis a tökéletes pizza titka a tökéletes hőegyensúly megtalálásában rejlik.

A matematikusok szerint a jó pizzához téglából rakott kemence kell, az otthon is használt fém sütőkben készült pizza nem lesz olyan ízletes. A tégla lassabban melegszik fel, mint az acél, a kemencében a pizza csak sugárzó hő hatásának van kitéve – ez megakadályozza például azt, hogy az alja odakozmáljon, még mielőtt a tészta kellően átsülne.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szokásos fém-acél sütő otthon nem képes hasonló hatás elérésére. Andrey szerint az a trükk, hogy néhány percig sütőben való sütés után maximális hőmérsékleten grillezzük tovább az ételt, így fejezve be a sütési műveletet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.