Nagy rajtad a nyomás? Vedd fel a pasid pólóját!

Szisztematikus kísérletben vizsgálták a testszag és a belső feszültség kapcsolatát, de most nem azt nézték, jobban izzadsz-e, ha para van.

Szerelmünk illata képes mérsékelni a stresszt – állítják a University of British Columbia kutatói. Egy 2018 januárjában, a Journal of Personality and Social Psychology-ban publikált tanulmány szerint a nőket megnyugtatja a partnerük illata, míg egy idegen test szaga épp az ellenkező hatást váltja ki – növeli a kortizol, a stresszhormon szintjét.

Sokan előszeretettel viselik kedvesük holmiját alváskor, de fogalmuk sincs, miért is teszik ezt szívesen

– mondja Marlise Hofer, a vizsgálatot vezető kutató, aki egyébként végzős diák a UBC egyetem pszichológia szakán. Kutatási eredményeink azt sugallták, hogy a partnerünk illata képes csökkenteni a stressz-szintünket még úgy is, hogy ő maga nincs jelen – teszi még hozzá.

A UBC pszichológusai által végzett kísérletben 96 ellenkező nemű párt tanulmányoztak. A párok férfi tagjainak 24 órán keresztül kellett egy pólót viselnie úgy, hogy kerülniük kellett a dezodor és a szagosított testápolószerek használatát, nem szabadott dohányozniuk és nem ehettek semmi olyat, ami megváltoztathatta volna a testszagukat. A pólókat ezután lefagyasztották, hogy konzerválják az illatokat.

Gyere János, nézd, mit találtam a mélyhűtőben!
Gyere János, nézd, mit találtam a mélyhűtőben!Fotó: Shutterstock

A kísérletben részt vevő nőket véletlenszerűen osztották be három csoportba. Az egyik csoport tagjai olyan pólókat kaptak, amelyeket nem viselt senki, a következő csoport tagjai kapták azokat a pólókat, amiket kedvesük viselt, a harmadik csoport pedig olyan pólókat, amit egy-egy idegen férfi hordott egy napig.

A nőket, miután megszagolták a pólókat, stressztesztnek vetették alá, ami egy (kamu) állásinterjúból és egy matematika feladatsorból állt. Ezek után be kellett számolniuk lelkiállapotukról, és nyálmintát is vettek tőlük, hogy kortizolszintjüket is meg tudják vizsgálni.

A vizsgálat során kiderült, hogy a nők, akik a kedvesük pólóját szagolhatták meg, sokkal kevésbé voltak stresszesek a stresszteszt előtt és után, mint azok, akik egy idegen férfi pólóját voltak kénytelenek szagolgatni, vagy mint azok, akik olyan pólót kaptak a kísérlet során, amit senki nem viselt.

Mustra