A feltöltődés 4 aranyszabálya, amit a hosszú hétvége előtt tudnod kell

Egy tudományos kutatás eredményeivel segítünk, hogy a pihenés tényleg pihenés legyen.

Az őszi hosszú hétvégéken elég muníciót gyűjthetünk, hogy kibírjuk az év végi hajrát, nem mindegy azonban, hogy mivel és hogyan igyekszünk rekreálódni, nem mindegy, hogyan telik a nyaralás.
Sokat számít, hogy mi lesz a program: 4 napos intenzív városlátogatás erőltetett menetben, maratoni kocsmatúra a haverokkal vagy non-stop videójátékozás? Ígéretes tervek, de nem biztos, hogy valóban a feltöltődésed szolgálják!

Tudsz te jól nyaralni, vagy a szabadságról visszatérve még elnyűttebb vagy, mint korábban?

Sabine Sonnentag, a Konstanzi Egyetem szociológusa húsz évig tartó kutatómunkájának eredményeként négy faktort azonosított, amelyek mentén egy valódi feltöltődést nyújtó szabadságot értékelni lehet. Az igazán jó kikapcsolódás az, amikor mind a négy magas szinten teljesül!

Így lesz igazán pihentető a vakáció

Relaxáció

Effektíve pihenni kell. Attól nem leszel kisimult hétfőn, ha egész hétvégén - pihenésképp - otthon robotolsz: lenyírod a sövényt, a füvet, lemosod az autót, a kutyát, nagybevásárolsz, nagytakarítasz és még leugrasz a telekre is. Kapcsolódj ki! Nem kell, hogy tétlenül heverj az ágyban naphosszat (bár néha az se árt), de fontos, hogy valami olyat csinálj, ami kellemes a számodra, és kevés energiabefektétessel jár.

Kontroll

Te döntesz? Dönts te! Amikor pihensz, húzd ki a szótáradból azt a szót, hogy “muszáj”. Persze, fontosak az épp hétvégére időzített akciók, amikor “muszáj” időben elrohanni a boltba, nehogy a régóta kinézett cuccot az orrod elől elhalásszák, vagy “muszáj” hajnalban felkelni szombaton is, hogy a reggel fél ötkor induló buszos kirándulásra odatalálj. Ám a tényleges feltöltődéshez hozzátartozik az is, hogy szabadon osztod be a saját idődet. Túl a munkahelyi és az otthoni feladatok ellátásán határozd meg te, hogy mire használod az energiád!

Töltődj fel!
Töltődj fel!Shutterstock

Flow-élmény

Csíkszentmihályi Mihály írta le először, hogy teljesen feltöltődhetünk, ha olyan tevékenységet végzünk, ami valamennyire kihívást jelent, de fejlődési lehetőséget is kínál és értékes a számunkra. Ha sikerül így belemerülnünk valamibe, flow-t élünk át, a tevékenység jutalomértékűvé válik, ami pedig elégedettségérzést generál.

El kell szakadni a munkától

Elutazhatunk mi a Falkland-szigetekre is, ha gondolataink közben folyamatosan a munka körül járnak. Munkaügyeinkkel ott és akkor kell foglalkozni, amikor bármit is tehetünk az előmozdításuk érdekében, a tengerparton járkálva fejben nehezen játszhatunk le például egy fontos tárgyalást. Ahogy az Excel-táblázatokat és a laptopot, céges mobilt sem cipeljük magunkkal a hétvégére, úgy igyekezzünk a munkahelyi gondolatainkat is elengedni, letenni, és valami egészen mással foglalkozni. Kipihenten a melóhelyünkön is nagyobb hasznunkat veszik majd. Azzal tesszük a legjobbat magunknak, ha tényleg kikapcsolódunk és feltöltődünk, hogy a szabadság után újult erővel vághassunk bele a dolgos hétköznapokba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek