Sátánista szeánszok miatt veszélyben a fekete macskák

November közepéig nem adnak örökbe fekete macskát a budapesti Noé Állatotthonban, mert attól tartanak, hogy rossz kezekbe kerülnek az állatok.

Az év nagy részében alig van érdeklődés a menhelyen a fekete állatok iránt, ilyenkor viszont gyanúsan sokan keresnek fekete macskát, tudtuk meg Schneider Kingától, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársától. A telefonok ugyanakkor meglehetősen felszínesek, mert csak az számít nekik, hogy a macska fekete színű legyen, míg a feltett kérdésekre zavaros válaszokat adnak.

Az állatvédők attól félnek, hogy ezek az emberek különböző sátánista szeánszokhoz és fekete mágiával kapcsolatos rituálékhoz keresnek áldozati állatot. Konkrét esetről ugyan nem tudnak, amikor ez bebizonyosodott volna, de többször előfordult, hogy gyanús állattetemeket találtak, és felröppent a hír, hogy lehet ilyesfajta összeköttetés.

Persze az is lehet, hogy nem rituálékhoz keresnek állatot, hanem kiegészítőnek a Halloween jelmezhez. De akinek csak ezért kell macska, az valószínűleg rövid időn belül megszabadulna az állattól, és a macska újból az utcán találná magát. 

shutterstock 84216661
Shutterstock

A Noé Állatotthon már több mint 5 éve nem ad örökbe fekete vagy fehér macskát az évnek ebben a szakában, és idén is november második hetéig tart a stop. A fekete vagy hófehér macskák gazdáinak figyelmét pedig felhívják arra, hogy fokozottan ügyeljenek az állataikra, nehogy ártó kezekbe kerüljenek.

A fekete állatok az év nagy részében egyébként mostohának számítanak a menhelyeken, legyen szó akár kutyáról, akár macskáról. A babonák és egyéb félelmek miatt sokkal nehezebb nekik gazdát találni. A Noé Állatotthonban például jelenleg 11 örökbe fogadható fekete macska él, és van köztük olyan, amelyik már 2014 óta a menhely lakója.

A fekete macskák mindig is nagyon különlegesek voltak. Az ókori Egyiptomban Básztet istennőt gyakran ábrázolták fekete macskaként, de Diána/Artemisz is át tudott alakulni fekete macskává. Az olasz boszorkányvallás, a stregheria középpontjában is Diana állt, akit a boszorkányok királynőjének tartottak, és innen eredeztetik a fekete macskák kapcsolatát a boszorkányokkal. Az üldözéseknek számtalan fekete macska is áldozatául esett, mert úgy tartották, hogy ők állatbőrbe bújt boszorkák. 

A fekete macskákhoz számos babona kapcsolódik, ezek azonban néha ellentmondásosak. A mi kultúránkban például balszerencsének számít, ha egy fekete macska átmegy előttünk az utcán. Ezzel szemben Nagy-Britanniában és Írországban szerencsét hoz, de csak akkor, ha balról jobbra halad át. A skótoknál pedig ha egy idegen fekete macska érkezik a házhoz, akkor jólétet hoz magával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra