Fogyj ötször gyorsabban egy új módszerrel!

Csak elképzeled, hogy fogysz, és csak úgy olvadnak le rólad a kilók! Vizualizációs technikával fogyni? Neee! Az lehetetlen. De bizony, lehetséges - állítja a tudomány. A diétán és testmozgáson túl itt egy újabb segítség a notórius fogyókúrázóknak.

Dr. Linda Solbrig és munkatársai az Egyesült Királyságbeli Plymouth-i Egyetemen a fogyást elősegítő motivációs terápiák hatékonyságát vizsgálták: egy hagyományosnak mondható, beszélgetésen alapuló terápiát és egy merőben új, vizualizációs technikán alapuló terápiát hasonlítottak össze. Az előbbi Motivational Interviewing (MI) néven fut, az új, vizualizációs technikát pedig Functional Imagery Trainingnek, röviden FIT-nek nevezik.

Az MI súlycsökkentő programba belépő személy tanácsokat kap, amelyekkel megpróbálják arra ösztönözni, hogy változtasson életmódján a fogyás érdekében, a FIT-ben pedig arra kérik a jelentkezőket, hogy a lehető legpontosabban képzeljék el, milyenek lennének akkor, ha a kívánt testsúllyal élnének.

A kutatók nyilván arra voltak kíváncsiak, hogy melyik terápiás módszer – az MI vagy a FIT
– vezet eredményre, tanulmányukat az International Journal of Obesityben jelentették meg .

Hagyományos terápia vagy vizualizációs technika?

A kutatók azt találták, hogy a FIT-ben résztvevők átlagosan ötször (!) több súlyt vesztettek, mint az IM-csoport tagjai. Pontosabban, a FIT-csoport résztvevői 6,3 centiméterrel többet veszítettek a derékbőségükből, mint az MI csoport tagjai. Ez egyébként átlagosan fejenként 4,11 kg súlyveszteséget jelent a FIT-csoportban, szemben a MI-társaság 0,74 kg-os átlagával.

„A legtöbben pontosan tisztában vannak azzal, hogy fogyni edzéssel és diétával lehet. Sokukból azonban hiányzik a motiváció, az ő számukra kiváló alternatíva a vizualizációs technika alkalmazása, melynek köszönhetően a maguk alkotta képek segítségével élhetik át, milyen érzés lenne, ha elérnék a kívánt testtömeget”- magyarázza Linda Solbrig.

„Mostantól képesek vagyunk ösztönözni a fogyni vágyókat arra, hogy saját elérni kívánt céljaikat tökéletesen magukévá tegyék. Egyszerűen el kell képzelniük, milyen érzés lenne, ha már azzal a testképpel rendelkeznének, amit megálmodtak maguknak” – teszi hozzá.

Ez a technika különösen hatékony lehet tehát azok számára, akik valóban nehezen tudják fenntartani a súlycsökkentés motivációját a mindennapokban. A módszerről itt olvashatsz bővebben, arról pedig, hogy hogyan ne menjen a súlycsökkentő program és a fogyás az egészséged rovására, az alábbi linken tudhatsz meg többet:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek