Kávézót nyit Budapesten a Vöröskereszt. Nem is akármilyet!

A Magyar Vöröskereszt Empathy Cafe&Bistro néven nyit kávézót a város szívében, ami nem csak egy finom kávénak vagy egy jó beszélgetésnek ad teret, hanem fontos társadalmi témáknak is.

Az Arany János utcai metrómegállótól néhány lépésre található Empathy Cafe&Bistro, ami nem csak azért szerethető, mert a designtól kezdve a kínálatukig minden a tudatosságról szól, hanem ezért is, mert fogyasztásunkkal a Magyar Vöröskeresztet támogathatjuk. 

„A Magyar Vöröskeresztnél hiszünk abban, hogy egy nagy múltú szervezet akkor lehet időtálló, ha képes a megújulásra” – mondta Kardos István, a szervezet főigazgatója.

Ennek a gondolatnak a jegyében augusztus 6-án megnyitják az Empathy-t az Arany János utcában. A kávézót a Vöröskereszt székházának földszintjén található garázsbeállóból és irodából alakították ki a Google alapítványi támogatásából és hazai összefogás segítségével. A hely stílusa abszolút illeszkedik a környék modern bisztróinak és kávézóinak hangulatához, arra pedig külön hangsúlyt fektettek, hogy a betérőket minőségi enni- és innivalókkal várják. 

Hétfőtől az Empathy pitéit is megkóstolhatod.
Hétfőtől az Empathy pitéit is megkóstolhatod.

Hazai és minőségi alapanyagok

Az Empathy lehetőség szerint hazai termelőktől származó termékekkel dolgozik. Bezerics Dani jóvoltából háromféle úgynevezett DOP lángos kerül terítékre, ami a római pizza és a magyar lángos édesgyermekeként született meg, és amire hazai alapanyagok kerülnek feltétként. A borkínálatban a Laposa Birtok idei kéknyelűje szerepel, amit ha megvásárolsz a boltokban, 100 forinttal támogatod a Vöröskereszt munkáját minden palack után. A kávé ugyan Costa Ricáról érkezik, ám egy ott élő magyar, Banyai László termeszti, Magyarországra érve pedig Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköli.

Környezetbarát működés

Azon túl, hogy az Empathy odafigyel arra, hogy a hazai alapanyagokat részesítse előnyben, koncentrál arra is, hogy konyhája minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, ezért szinte teljesen lemondtak a műanyagról. Nem vásárolnak PET palackos italokat, helyette csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközökre kerülnek az ételek és kizárólag zöld tisztítószerekkel mosogatnak. A maradékot pedig a Budapest Bike Maffia bevonásával juttatják el intézményeikbe a rászorulóknak.

Pásztory Dóra, Szabó Simon és Szabados Ágnes is ajánlott fel könyvet a közösségi könyvtárba.
Pásztory Dóra, Szabó Simon és Szabados Ágnes is ajánlott fel könyvet a közösségi könyvtárba.

Az empátia hegyében

Az épület átalakításánál fontos volt, hogy odafigyeljenek az akadálymentesítésre, és szem előtt tartsák a látás-, mozgás- és halláskorlátozottak igényeit. A kávézóban helyet kapott egy úgynevezett indukciós hurok, ami a hallássérülteknek segít a kommunikációban. Az empátiát pedig a 16 méter hosszú asztal jelképezi, ahol a vendégek egymás mellé ülhetnek, ráadásul a kerekesszékkel közlekedők is könnyen hozzáférnek. 

Közösségi könyvtár

A kávézóban a könyvmolyok is találnak kedvükre való csemegét. A közösségi könyvespolcon közel 100 könyv található, amit ismert emberek, művészek, médiaszemélyiségek és vendéglátósok ajánlottak fel. Az első oldalakon elolvashatjátok az ő gondolataikat az empátiáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra