A budapestiek is szeretik a könyves trollkodást a metrón

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, mint minden minőségi trollkodás magyarországi felügyelő és megvalósító szervezete, azonnal lecsapott a pár hete reneszánszát élő New York-i metrós kultúrtrollkodós videóra (ha meg épp a mi cikkünk kapcsán tették volna, annál nagyobb megtiszteltetést elképzelni sem tudna a szerző). Az eredeti akció célja az volt, hogy egy kis elgondolkodásra és mosolyra kényszerítsék a tömegközlekedésen utazókat a provokatív (és természetesen nem valódi) könyvcímekkel: Hogyan rejtsd el Isten elől az erekciódat?, Tinder-trükkök totyogóknak, és hasonlók. A Kétfarkúék természetesen a budapesti tömegközlekedésre adaptálták mindezt, egész pontosan a budapesti tömegközlekedés leghírhedtebb, lángoktól ölelt elemére: a 3-as metróra. Az utasok pedig vették a lapot.

Először csak az eredeti flashmob photoshoppolt fotóját tették fel az oldalukra, utalva arra, hogy bár a budapesti tömegközlekedés önmagában is extrémsport, de a hármas metró vonalán manapság már ténylegesen életveszélyes utazni. Majd, mivel mégiscsak ők a kétfarkúak, akik legjobban cselekedni szeretnek, az ötleteket tettekre váltották.

A Metróoltók című akciójukat a 3-as metró vonalán hajtották végre december 10-én, a Deák térről indulva. Mivel a hármas metró a közismert állapotban van, a BKK pedig csak töketlenkedik, így jogos az elképzelés, hogy bármikor jól jöhet némi önkéntes tűzoltói segítség az utasok életben maradási esélyeinek a biztosítására. Így a savköpő menyéteket ezúttal otthon hagyták, helyettük feliratozott bádogvödrökkel és láthatósági mellényben ültek fel a szerelvényekre.

15493801 644060349110216 4823239692558178100 o
Gámán Zsuzsa

Más tagjaik pedig a New York-i kamu könyvborítókhoz hasonlóan olyan hasznos, a túlélést segítő könyvekbe mélyedtek, mint például a Jegy nélkül magabiztosan, vagy az Éghető anyagok a metrókocsikban. Volt, aki más, szintén égetően (bocs) aktuális kérdésekkel foglalkozott: Hogyan bukjunk meg a PISA teszten; akinek pedig ezzel a kötettel sem sikerül megküzdenie, az valószínűleg örömmel venné a Nyugi, nem olvasok, csak képeket nézegetek című kiadványt utazgatáshoz. A Nagyvárosban tetvesen vagy a Hogyan lopjunk szaloncukrot a szegényektől címek pedig szépen leírják a hazai politika és közélet színvonalát is. A címeket a tagok közösen találták ki, és az MKKP elnöke, Kovács Gergő tervezte a könyvborítókat, weboldalukon az összeset végignézheti.

„Van egy klubunk, és időnként felvetünk egy-egy aktuális problémát, amire valami szép, hasznos, esztétikus választ igyekszünk találni – vagy valami vicceset. Úgy gondoljuk, hogy ha az ember elneveti magát, nemcsak a közéleti problémára csodálkozik rá, de egyúttal a negatív, elkeserítő mechanizmusok sem indulnak be. Ezért szeretjük az ilyen humoros flashmobokat" - mesélte az akcióról a Dívány megkeresésére Gámán Zsuzsa résztvevő, aktivista, aki szerencsére végig is fotózta az egész performanszukat.

15384617 644057989110452 5735704831356492262 o
Gámán Zsuzsa

"A Deák tértől indultunk, először valamennyien egyszerre, aztán szét kellett válnunk kettesével, mert az emberek gyorsan kiszúrták, hogy valami performanszról van szó. Egy csomót bolyongtunk, kocsiról kocsira szálltunk a végállomások között. Kevesen néztek fel, de aki felpillantott, észrevette, újra odanézett… és nagyokat nevettek, fotóztak, láthatóan tetszett nekik. Ez volt a cél" - tette hozzá.

Ez a flashmob könnyed és vicces volt, bár több ilyen dolog történne a magyar közélet és humor vékony mezsgyéjén. Három nappal később amúgy a hármas metró épp ismét nem járt, bár ezúttal nem lángolt, "csak" füstölt

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek