Hallott már J.R.R. Tolkien legelső regényéről?

Hamarosan magyarul is olvasható J.R.R. Tolkien első prózai műve, ami angol nyelven is csak 2015-ben jelent meg először. A Kullervo című regényben az első világháború szörnyűsége, a finn eposzok szokatlan világa és Tolkien ébredező prózaírói tehetsége fonódik össze. A hírt az Európa Könyvkiadó jelentette be Facebook-oldalán, és már előrendelhető is a kiadvány. 

J. R. R. Tolkien első prózai művét oxfordi egyetemistaként, 1914-15 közt írta, és mivel korábban csak versekkel próbálkozott, ez az első valódi prózai műve. A regény a Kalevala egyik hősének története: Kullervo, Kalervo fia természetfeletti erővel bír és tragikus sors vár rá. Bosszút esküszik a varázsló ellen, aki megölte apját és elrabolta az anyját. De amikor eladják rabszolgának, ráébred, hogy a sors elől nincs menekvés.

Ha az olvasót mindez a Tolkien halála után megjelent regényéből, a Húrin gyermekeiből megismert Túrin Turambar történetére emlékezteti, nem véletlen: Tolkien ezen a legendán tanult meg prózát írni a költemények után, és vissza-visszatért hozzá egész életében. Az első világháború szörnyűsége, a finn eposz szokatlan világa, Tolkien ébredező prózaírói tehetsége fonódik össze egy eddig még soha nem olvasott írás lapjain. Szerkesztője, Verlyn Flieger előszóval, bőséges magyarázattal és jegyzetekkel, valamint egy alapos tanulmánnyal teszi megközelíthetőbbé Kullervo történetét. Ha ön is szeretné mielőbb elolvasni, akkor itt tudja előrendelni! 

J.R.R. Tolkien
J.R.R. TolkienHaywood Magee / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra