Gene Wilder mémekben él tovább

Gene Wilder hétfőn hunyt el, 83 évesen. Nem is kétség, hogy maradandót alkotott a filmvilágban, kezdve a Katasztrofális siker (The Producers) című filmben nyújtott alakításával, amelyért Oscar-díjra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, de a Vaklármában Richard Pryorral elővezetett ámokfutása is emlékezetes volt. De említhetnénk az 1971-es Willy Wonka és a csokoládégyár című, Roald Dahl-regényből készült mozit, amiben felejthetetlenül alakította a címszereplő Wonkát.

A filmes szerepei mellett az internet népe másról is egészen biztosan emlékezni fog rá: ő ugyanis az egyik legtöbb mémet ihlető híresség. A mashable.com össze is gyűjtött párat.

gene wilder meme
Fotó: mememaker.net

A jelenetkép, amin Wilder Wonkaként mosolyog, nagy utat járt be az interneten, és lett sok száz mém alapanyaga. A kicsit leereszkedő, felsőbbrendű arckifejezést alaposan kiaknázták már, de valószínűleg még nincs vége, és a halála miatt várhatóan új erőre is kap majd a fotóból készült mémáradat. A kiszámíthatatlan és egy kicsit őrült csokoládégyáros tökéletes referenciapontként működik a mémgyártók körében; az arckifejezés és az extrém ruha, a hatalmas csokornyakkendő is segített a mémmé válásban. 

Pedig az eredeti jelenetben, melyből a fotó származik, még nyoma sem volt a később a jelenetképpel párosult felsőbbrendűségnek; éppen a gyerekeknek mutatja be a csokoládégyárat. Amikor megkérdezik „Mit csinál a gyár legtitkosabb gépe”, vidám arcot vág, majd mielőtt a gyerekekre nézne, megkérdezi: „Szeretnétek látni?”

A mindezek alapját képező „Leereszkedő Wonka” 2011 októberében született meg, és innen indult hódító útjára. A fotót valaki felrakta a Redditre a következő képaláírással; „Ó, most diplomáztál? Akkor biztosan MINDENT tudsz!” Egy másik Reddit-felhasználó javaslatára „hivatalosan” is megváltoztatták a nevét „Leereszkedő Wonkára”. A kép legnépszerűbb formáiban a "folytasd", illetve a „te még bizonyára új vagy itt” mémek ábrázolásaként kezdett terjedni, utóbbinál pl. fórumok új belépőit fogadták az ominózus fotóval és a szarkasztikus megjegyzésekkel.

gene wilder mem tenyleg

Az internet magához ölelte és boldogan felhasználta Leereszkedő Wonkát, amiből hamarosan több ezer képre rúgó gyűjtemény állt össze. A Leereszkedő Wonka, akiből gyakran Vállon Veregető Wonka vagy Szarkasztikus Wonka lett, megszámlálhatatlan szituációban használható fel, akár a pocsék sofőröket, irritáló szerelmespárokat vagy a velünk ellentétes politikai nézeten lévőket akarjuk vele kifigurázni — vagy bárki mást, aki az adott napon irritált minket.

A mindenütt felbukkanó mém miatt sokakban téves kép alakulhatott ki Wilderről, pedig a visszaemlékezések szerint rendkívül barátságos, melegszívű személyiség és valóban kiváló színész volt. Szóval hiba lenne csak a mémek hőseként emlékezni rá, mindenképp érdemes behozni a lemaradást.

Mustra