Mutatjuk, milyen lesz a Robert Mapplethorpe dokumentumfilm

Többen is feldolgozzák a homoerotikus fotóival és stilizált fekete-fehér portréival híressé vált fotós, Robert Mapplethorpe munkásságát az idei évben. A hetvenes évek zenei életét, kultúráját és New Yorkját is megfilmesítő HBO-n például április 4-én debütál a Robert Mapplethorpe – Look at the pictures! című dokumentumfilm, ami a 42 évesen elhunyt fotós egyedülálló és provokatív munkásságát kívánja bemutatni – írja a Dazed Digital. A Fenton Bailey és Randy Barbato által rendezett filmet a Sundance filmfesztiválon is bemutatták az év elején és remélhetőleg nemcsak az amerikai, de a hazai HBO is műsorára tűzi majd (az Egyesült Királyságban április 22-től lesz látható). Az alábbi a videóra kattintva egy rövid előzetest már megnézhet az alkotásból.

A New York-i underground egyik meghatározó, melegségét nyíltan felvállaló, majd 1989-ben AIDS-ben elhunyt alakja megihlette a 43 éves amerikai rendezőnőt, Ondi Timonert is, aki várhatóan szintén 2016-ban mutatja majd be Mapplethorpe-ról és egykori szerelméről, a dalszerző-énekes Patti Smithről (akivel szakításuk után egész a fotós korai haláláig jóbarátok maradtak) készített filmjét. Ebben a fotóst a Ki vagy doki? című sorozatból ismert Matt Smith, az énekesnőt pedig a Csajok című sorozat Shoshannája, Zosia Mamet fogja alakítani.

Robert Mapplethorpe önarcképe Washingtonban.
Robert Mapplethorpe önarcképe Washingtonban.The Washington Post / Europress / Getty

Az év első felében nemcsak a filmvásznon emlékeznek meg a nagy hatású művészről, hiszen a Los Angeles-i Getty Múzeum és a LACMA (Los Angeles County Museum of Art) is kiállítást rendez Mapplethorpe életművéből. Előbbi a művész esztétikájára fókuszál, míg a LACMA-ban az akkori médián keresztül mutatják be a fotós kapcsolatait Patti Smithen át Andy Warholig. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek