46 filmet nézhet meg ingyen a Mediawave online fesztiválján

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Mediawave Úton Online Filmfesztivált, melyen március 1. és április 27. között összesen 46 filmet nézhetnek meg ingyen az érdeklődők, a különböző kategóriákba sorolt alkotásokra pedig a tavalyihoz hasonlóan, március 31-ig lehet leadni a szavazatokat. A közönségszavazatok alapján bekerülő filmeket pedig az április 27-én kezdődő Mediawave fesztiválprogramjába is beemelik. 

12806245 10153433941893317 8968463899697912238 n
mediawavefestival.hu

A fesztivál honlapján már elérhető nemzetközi filmkínálatot idén teljesen új szempontok alapján kategorizálták a szervezők.

Harcosok útja témakörbe a háborús filmek illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó alkotások kerültek, mint például Nagy Orsolya Lepkegyűjtő című animációja, vagy Katona Zsuzsa Katonatörténete.

A Nők útja kategória különböző női sorsokat tár elénk, olyan nőkét, akik párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdenek vagy kisebbségi sorsban élnek. A repertoárban különösen izgalmasnak tűnik Püsök Botond Angela című dokumentumfilmje és Charlene Favier Omessa című kisjátékfilmje.

Az Útközben kisfilmjeinek hősei hétköznapi emberek, akik nap mint nap utazni kényszerülnek, a kíváncsiság hajtja őket vagy hazájuk elhagyva kelnek útra. Ebben a témában gondolkodott a finn Kalle Raittilla is A dezertőr című animációjával, vagy Lukas Berges, aki a Cirkuszi mozdulatok című dokumentumfilmjét nevezte be az idei Mediawave-re.

037c0f5f-d195-4af3-98bc-0fdbe6cfe003
mediawavefestival.hu

Az Édes otthon különböző otthonokat, hazákat mutat be: hegyvidéki kínaiak, török munkások, elhagyatott grúz hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik hol küzdelemmel, hol boldogsággal teli mindennapjaikat. Az aktuális témát járta körbe George Todria is az Elveszett falu című kisjátékfilmjében illetve Major Lajos is A két fenyő című dokumentumfilmjével.

A Sosem tudhatod kategória elsősorban a jövőről való elmélkedésről szól, Pavel Lozin például az Üzenet című kisjátékfilmjével járja körbe a témát míg Székely Előd az Akasztófa című alkotással indul a fesztiválon.

„Amikor 2014-ben felmerült bennünk az ÚTON / ON THE ROAD kategória ötlete, sokféle megközelítésre gondoltunk. Erősen foglalkoztatott bennünket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttünk különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg" – mondják a szervezők.

A Fényírók Fesztiváljára, a Mediawave 2016 Filmfesztiválra országból 1852 filmet neveztek be idén. Az Úton internetes minifesztiváljuk témánkénti nyertes filmeit eredeti nyelven, angol felirattal vetítik majd le a hivatalos "nagy" fesztivál programjában április 28. és május 2. között, a komáromi Monostori erőd mozi termeiben valamint a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten április 27. és május 1. között. A részletes programot ide kattintva csekkolhatja le.

Oszd meg másokkal is!
Mustra