Lady Gaga új klipjével kiáll a nemi erőszak áldozatai mellett

"Til' It Happens to You (You Don't Know How It Feels)", azaz Amíg nem veled történik (nem tudhatod, milyen érzés) címmel jelent meg pár napja minden különösebb felhajtás nélkül Lady Gaga legújabb videóklipje a YouTube-on. Az öt és fél perces fekete-fehér kisfilm alatt hallható dal az Amerikában január elején, a Sundance fesztiválon debütáló The Hunting Ground című dokumentumfilmhez készült és a nemi erőszakról szól. 

A klipből (és a filmből) kiderül, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik hallgatót érinti a nemi erőszak valamilyen formája a kampuszokon. A jelenség annyira szem előtt van, hogy külön Wikipedia oldala is van – éppen ezért elég meglepő, hogy még csak most készült olyan film, ami ezt a témát dolgozza fel. Bár az említett The Hunting Groundot már év elején bemutatták Amerikában, az IMDB oldala szerint a magyar premierre még jócskán kell várni.

A filmbetétdal klipje szintén elég nyomasztó: a szó legszorosabb értelmében testközelből mutatja be, mit kell átélniük nemi erőszak áldozatául esett lányoknak, ha csak egy pillanatra is szem elől tévesztették az italukat, vagy kettesben maradtak egy náluk sokkal erősebb férfival, aki visszaélt a helyzettel.

A dalszöveg elég provokatív: arra kéri a hallgatót, hogy képzelje magát az áldozatok helyébe, és egyúttal a nemi erőszak áldozatainak társadalmi és önmegítélésénél is gyakori áldozathibáztatásra is felhívja a figyelmet. Azért a végére egy jó hír: a zene megvásárlásából befolyó összeget olyan szervezeteknek adják, akik a szexuális zaklatások elszenvedőit támogatják.

Hasonló történethez egyébként sajnos nem kell messzire menni: az Elte gólyatáborában történt nemi erőszakokkal, az áldozatok beszámolóival az Index komoly cikksorozatban foglalkozott, és nemrég hét és fél évre ítélték a férfit, aki tavaly megerőszakolt egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra