Még mindig kevés a női író

Ha írókról van szó, hiába ugrik be mindenkinek egész gyorsan Agatha Christie, a Harry Pottert megálmodó J. K. Rowling, vagy a Szürke 50 borzalmas árnyalatához köthető E.L. James neve, még mindig ők, azaz a nők vannak kisebbségben. A mashable.comon futottunk bele egy elemzésbe, ami az elmúlt 5 évet öleli fel, hogy megmutassa, hogyan oszlanak meg nemek szerint a szerzők 2010 és 2014 között. Ha már adottságokról van szó: a férfi és női mivolt mellett azt is megnézték, milyen bőrszínűek a publicisták és írók – és nahát, milyen meglepő, de túlnyomórészt a fehérek vezetnek.

A nemek csatája

A 2014-es évről szóló kutatást – a szokásokhoz híven – ismét a VIDA készítette el. A nemek megoszlásánál figyelembe vették a The New York Times könyvbírálóit, és azt is, hogy a The Atlantic és a The New Yorker milyen arányban közöltek kritikákat férfiak, illetve nők által írt könyvekről. Míg az elsőnél tavaly először többen voltak a nők, mint a férfiak (434 és 405 fő), addig a The New Yorkernél elszomorító a helyzet: a cikkek mellett csak 193 esetben szerepelt női, míg 457 esetben férfi név. A The Atlantic a 2013-as évhez képest jócskán szűkítette a rést a két nem között: két éve 3 nő és 17 férfi könyvét bírálták, tavaly ez a páros 17 és 24 lett.

Bylines7
Vida Count

Azért vannak jó hírek is: a Harper's Bazaar például 6 százalékkal több nőt foglalkoztat, a The New Republic 29%-ra növelte a női recenzorok számát (ez egy évvel korábban 7 volt), a The Boston Review pedig nagyobb arányban közöl kritikákat nőktől, mint fériaktól.

Azt tudjuk, hogy a divatipar milyen kirekesztő, és hogy például színes bőrű modellek egyre kevésbé kapnak címlapot, de úgy látszik, még egy olyan, kevésbé a külsőről szóló szakmában, mint az íróké, szintén megfigyelhető a fehér bőr dominanciája. A VIDA kérdőívet küldött ki az érintetteknek, akik saját maguk határozhatták meg, hogy melyik csoporthoz sorolják magukat. Az alábbi grafikon a The New Yorker statisztikáit mutatja, ha kíváncsi a többire is, akkor kattintson rá!

New-Yorker-WoC-665x514
Vida Count
Oszd meg másokkal is!
Mustra