Leveri-e az Utóélet Hajnal Tímeát?

Ahogy tavaly, idén is megszavazhatják, melyik volt az év legjobban sikerült nagyjátékfilmje. Tavaly az Isteni műszak simán kiütötte a nyeregből a Coming outot, bár kétségtelen, hogy idén meg azt látták a legtöbben. Hát, a fene érti a mozizási szokásaikat, de most szavazhatnak arról, melyik volt a legjobb. Szabadesés, Swing és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy VAN valami....

Couch surf

Az alfabetikus sorrend miatt elsőként Dyga Zsombor  Couch surf című filmjéről kérdezzük meg önöket, hogy mennyire jött be. Az alkotásról sok mindent lehet mondani, például hogy nem összefüggő történeteket mesél el, aminek mindegyike egy-egy kanapén játszódik, és van közöttük kettő viccesebb. Oké, ez nem túl sok, de a semminél azért jóval több ám. Ráadásul, ha szilveszter este leadnák, inkább ezt nézném, mint a béna tévéműsort, ha másért nem, a színészi játékok miatt.

Délibáb

Hát persze, hogy a Délibáb 2014 legjobb magyar filmje, hiszen 350 millió forint támogatást kapott a Filmalaptól. Mr. Vajna pedig nem szórná a nép pénzét mindenféle gagyi filmecskére. Ha ez nem győzte volna meg, mutasson még egy olyan filmet, amiben egy gyönyörű fekete pasit lehet bámulni másfél órán át, aki westernhőssé válik a magyar pusztán? Bár azt írtuk, kultfilm nem lesz Hajdu Szabolcs rendezéséből, de persze mit értünk mi a filmekhez? Ha önnek bejött a magyar western, szavazzon csak rá!

Fehér isten

Mundruczó kutyás és gyerekes filmje ha a honi mozinézőket nem is, a szakmát lenyűgözte. A Fehér isten persze nem egy Lassie hazatér, nyilván ennek köszönheti a díjak sokaságát is, amiket bezsebelt. Hogy másról ne beszéljünk, maga a Filmalap is ezt az alkotást küldte az Oscarra, mi meg bízunk benne, hogy márciusban majd Mundruczó is végigvonulhat a vörös szőnyegen. Ha ön a Stílfűrészen keresztül akarja meggyőzni az Oscar zsűrijét arról, hogy ez az idei legjobb külföldi film, akkor nem is kérdés, hogy hányas rubrikába kell tennie azt a pontot!

Megdönteni Hajnal Tímeát

Az év (bugyuta) vígjátéka lett a Megdönteni Hajnal Tímeát, amit egyes egyedül Szabó Simon vitt el a hátán, ő viszont felettébb szórakoztatóan tette, tehát mi simán megértenék, ha önök úgy gondolnák, Herczeg Attila vígjátéka sikerült 2014-ben a legjobban. Ez az a film, amiben Osvárt Andrea szinte saját magát alakítja, Szandtner Anna pedig egy olyan kurvát, akinek saját filmet kéne végre kapnia. Szerintünk a világot nem váltja meg a mozi, de egynek simán elmegy. Ha ön szerint másképp van, adja le a voksát annak megfelelően.

Senki szigete

Mi imádtuk a hangulatát, de sokan felrótták Török Ferenc új filmjének a logikátlanságot és az értelmetlenséget. Mi viszont még azt is megbocsájtjuk, hogy az angyalarcú főszereplőnő sokszor tényleg a tűrőképességet feszegető módon beszélt természetellenesen. A Senki szigete számunkra az egyik első helyen áll, talán mert kedves arcok játszották hatásosan, olykor improvizálva a jeleneteket, és mert Margitai Áginak sajnos ez volt az utolsó filmszerepe

Swing

Szerintünk ugyan a Swing késett vagy huszonöt évet, de hátha önök pont az ilyen nosztalgikus, totál képtelen, zenés filmeket szeretik, amikben olyan dolgok történnek, amelyek a valóságban sohasem fordulhatnának elő, mégis úgy, mintha mindez a valóság volna. Szóval, az a helyzet, hogy unalmas. Talán, ha Fazekas Csaba filmje pont fele ilyen hosszú lenne, akkor könnyebb volna elviselni, mindenesetre minket nem győzött meg. Mi viszont csak kérdezünk, dönteni önök fognak!!

Szabadesés

Pálfi György Szabadesése a kritikusokat és a nézőket is meggyőzte, halomra gyűjti be a díjakat mindenfelé a világban, így evidens, hogy a rendezője nem csinálhatja meg évek óta dédelgetett álmát, a Toldit, mert nem kap rá pénzt a Filmalaptól. De most persze ne a szomorú dolgokról beszéljünk, hanem inkább arról, miért lehet az év filmje a Szabadesés. Hát, például Molnár Piroska játéka miatt, akit díjaztak is a szerep megformálásáért. És a többiek sem rosszak. Nem igaz?

Utóélet

Zomborácz Virág a név, amitől most hanyat esik mindenki, a fiatal rendező ugyanis stílusos, élvezhető és szerethető első nagyjátékfilmet készített, amiben ráadásul Gállfi László játssza a főszerepet. Az Utóélet nem volt sem erőltetett, sem izzadságszagú, inkább csak kedves és bájos, és ettől működött. Nem mondom, hogy minden perce őrült jó volt, de szórakozni kiválóan lehetett rajta. Ha ezt ön is így gondolja, tolja tízesig, most megteheti!

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Minden bizonnyal a VAN valami... 2014 legjobb filmje, hiszen melyik magyar filmre ülnek be egyre többen és többen a moziba? Melyik magyar film volt képes 7 millió forintból 44 837 943-at csinálni? Melyik film az, amelyikről az Index is szuperlatívuszokban ír? Hát persze, hogy a VAN, mely bár vizsgafilm, annak minden bénaságával, mégis egy szerethető, gondolkodásra késztető alkotás, ezért pedig Reisz Gábornak jár egy nagy pirospont. Ha úgy érzi, tényleg ez volt a legjobb magyar film 2014-ben, ne hezitáljon, szavazzon rá!

Viktória – A zürichi expressz

Na ki olyan bevállalós, hogy egy ismeretlen magyar cigánylánnyal játszasson el egy olyan főszerepet, amiért egy csomó színésznő vért pisilt volna? Men Lareida és Maros Anna döntött úgy, hogy Farkas Franciska játssza el a cigánylányt, aki Zürichbe megy strichelni, hogy legyen végre elég pénze élni. A film svájci pénzből készült el, majd azzal a lendülettel hozta el a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválról legjobb filmnek járó megosztott fődíjat és legjobb női főszereplő díját. A kemény történet odaszögezi az embert a székbe, aztán pedig lehajt egy felest, ha arra gondol, hányan élik ezt az életet Magyarországon. Ha szereti a fojtogató filmeket, szavazzon erre, megérdemli!

Mustra