Mennyire menő ötlet már egy emlékmű szuperhősöknek, nem?

Szerintünk az, de nem mindenki osztja a lelkesedésünket. Bulgáriában például ezentúl akár bíróság is elé is állíthatják azokat a "vandálokat", akik sorozatosan megrongálják a szovjet korszak emlékműveit - olvasható a bulgáriai orosz nagykövetség közleményében, melyben felszólítják a helyi külügyminisztériumot, hogy a jövőben hatékonyabban akadályozzák meg az efféle, számukra sértő rongálásokat Szófiában.

Szuperhősökké avanzsált szovjet katonák
Szuperhősökké avanzsált szovjet katonákIgnat Ignev / Wikicommons

Az ilyen jellegű átértelmezések ugyanis nem ritkák Bulgária fővárosában, ahol az elmúlt években Szófia kevésbé orosz szimpatizáns lakosai előszeretettel fejezik ki így az egykori Szovjetunió hadseregének emlékműveit. Az egyik legnagyobb port kavart eset a 2011-es volt, mikor is a katonák szoborcsoportjának alakjait Ronald McDonaldnak, Mikulásnak, Jokernek és Supermannek pingálták át. Két évvel később „művészi bocsánatkérés” gyanánt ugyanezt barbirózsaszínre festették, a feltűnő árnyalatra ráfújt felirattal pedig az ország nevében kértek elnézést az 1968-as prágai tavasz eseményeiért.

Az emlékművet politikai felütéssel újraértelmező művészek az év elején is akcióztak, amikor ukrán nemzeti színűvé fújták át az egyik orosz katonát, a napokban pedig a Bolgár Szocialista Párt 123. évfordulójának előestéjén festették át pirosra a város Lozenyec kerületében található szoborcsoport egyik tagját – számolt be a The Moscow Times az oroszokat sikeresen provokáló cselekményekről, ami a jelenlegi ukrán események fényében elég egyértelmű újraértelmezése az egykori szoborcsoportnak.

Ukrán nemzeti színeket kapott a katona Szófiában.
Ukrán nemzeti színeket kapott a katona Szófiában.Anadolu Agency / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek