Európa Amerika ellen: hol játszódnak jobb filmek?

Két filmes térkép is felkerült mostanában az internetre. Az egyiken a legtöbbre értékelt európai filmek vannak egyes országok szerint, a másikon pedig a legtöbbre értékelt filmek, amik adott amerikai államban játszódnak. Melyik mutatja a menőbb filmes felhozatalt?

Mi a helyzet Európával?

Nemrég bejárta az internetet egy kép, amin kigyűjtötték, hogy az egyes európai országoknak melyek a legmenőbb filmjei. A rangsort az IMDB-s értékelések alapján állították össze. Feltétel volt, hogy az adott filmet már játsszák moziban, hogy a film jelentős részét az adott országban vegyék fel, és hogy legalább 900 szavazata legyen.

tumblr mz3eteNBZJ1s6c1p2o1 1280

Így aztán kiderült a nem túl nagy meglepetés, hogy a legtöbbre értékelt magyar film a Sátántangó, Franciaország az Amélie életével került fel a térképre, Anglia a Mechanikus naranccsal, a spanyolok a Pán labirintusával, a svédek a Hetedik pecséttel, az olaszok az Élet széppel, a legtöbbre értékelt német film pedig a Mások élete. Szomszédaink közül Ausztria a Muzsika hangjával szerepelt a térképen, Románia viszont képes volt kisebb meglepetést okozni, amikor nem az agyon díjazott 4 hónap, 3 hét, 2 nappal vagy a legendásnak számító Lazarescu úr halálával került a listára, hanem Moromete testvérekkel.

Mi a helyzet az Egyesült Államokkal?

A Redditen is csináltak egy hasonló összeállítást az Egyesült Államok államaival. Kisebb eltérés, hogy itt nem azt vette figyelembe a Jakubisko nevű felhasználó, hogy ott forgatták-e az adott filmet, és azt sem nézte, hogy hány szavazat érkezett. Egyszerűen csak annyi feltétel volt, hogy a film cselekménye az adott államban játszódjon.

GM0v1qm.png

Természetesen ez az összeállítás is tele van legendás filmcímekkel. Egy-két államot kiemelve: a Kaliforniában játszódó legjobb film a Ponyvaregény lett, Floridában játszódó legmenőbb pedig a Sebhelyesarcú. Új-Mexikóhoz a Jó, a Rossz és a Csúf került, míg Texashoz egy másik Sergio Leone-film, a Pár dollárral többért. Oregon megye legtöbbre értékelt filmje a Száll a kakukk fészkére lett, Coloradóé a Ragyogás, míg Minnesotát és Wisconsint elvitte a Fargó. Nem maradhatott le a Keresztapa sem, aminek New York állam szolgál díszletéül.

Melyik a menőbb?

Melyik jobb?

A filmek összeválogatásának szabályai némileg ugyan eltérőek voltak, de meg lehet versenyeztetni, hogy melyik térkép néz ki menőbbnek, melyiken szerepel több olyan filmcím, amit szívesebben nézne meg - vagy újra - az ember: az amerikain vagy az európiain?

Ön szerint melyiken láthatóbbak az ütősebb filmcímek? A Keresztapa leverné a Sátántangót? Az Amélie csodálatos élete versenyben lehet a Harcosok klubjával? Válassza meg a menőbb listát!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek