Julie Andrews for President!

Tudta, hogy a Mary Poppins 78 éves sztárja ismeri a megoldást a társadalom összes problémájára? Steiner Kristóf 5 ikonikus mozijelenettel indokolja, miért a szülinapos színésznő legyen a világ királynője mindörökké, ámen.

Ha van a világon színésznő, akit egész egyszerűen lehetetlen nem szeretni, az Julie Andrews. Mindenki Mary Poppinsza most töltötte be 78. (!!!) életévét, ebből az alkalomból pedig felidézzük a
legcsodálatosabb pillanatokat, amikkel megörvendeztetett minket karriere bő fél évszázada alatt. Ezzel párhuzamosan listázzuk a nyilvánvaló okokat, amiért Julie bármelyik politikusnál, királyi sarjnál, vagy diktátornál alkalmasabb volna arra, hogy ő legyen az Egész Univerzum Királynője örökkön örökké.

105828095

Mary Poppins

Julie Andrews ezzel a mára klasszikussá vált Disney musicallel debütált a mozivásznon, ám ekkorra már a Broadway egyik legnagyobb sztárja volt. A film bővelkedik feledhetetlen pillanatokban - kezdve azzal, amikor papagájfejes ernyőjébe kapaszkodva megérkezik a Cseresznyefa utcába, egészen addig, amikor elegánsan felcsusszan a lépcsőkorláton az emeletre, vagy amikor a világ legnagyobb természetességgel költi el ötórai teáját a plafonon. Ám a legvarázslatosabb pillanat mégiscsak az, amikor beugrik egy krétarajzba, ahol is abroncsos csipkeruhát és piros szalaggal körbefont szalmakalapot visel, majd pironkodva élvezi, amint egy tucat rajzolt pingvin flörtöl vele.

Julie for President! #1



Mary Poppinsként megtanította nekünk, hogy nincs olyan élethelyzet, amelyből ne vághatnánk ki magunkat - ha fogalmunk sincs, hogyan reagáljunk valamire, egészen egyszerűen mondjuk azt:
"Szuperkálifredzsilisztikexpiálidózus!" Ez valószínűleg kapóra jött volna Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár azt felelte a riporterek kérdésére: "Nem tudom, hogy a diákok miért tüntetnek." Szinte látjuk magunk előtt, amint Rózsa parádés simit járva böki ki a nyelvtörőt decens kiskosztümjében.

A muzsika hangja

Egy évvel azután, hogy a varázsdada karakterének megformálásáért bezsebelte első Oscar díját, Julie Andrews neve ismét ott virított a legjobb színésznő karegória nomináltjainak listáján. Nem is csoda, hiszen az apácazárda szigorú szabályai elől menekülő Mária kisasszony bőrébe bújva képes volt arra, hogy egyetlen dalba gyúrja a világ összes cukiságát. Akkoriban még nyoma sem volt Facebooknak vagy a Tumblr-nek, ám a közösségi oldalak hőskorában ugyanazok a "kedvenc képeink" kerülnek megosztásra, amelyekről ő énekelt a filmben: "dérlepte rózsák, kismacskák bajsza, fényes rézkanna, meleg gyapjúkesztyűcske, masni az ajándékdobozon, krémszínű pónik, ropogós rétes, száncsengő, rántotthusi, vadludak szárnyán csillandó holdfény, aranyos kislányok fehér ruhácskában, az orrunkra és a szempillánkra tapadó hópelyhek, tavaszba olvadó hófehér tél". Mi ez, ha nem a tökéletes Instagram hashtag gyűjtemény?

Julie for President! #2


Világszerte több, mint egymilliárd ember él mélyszegénységben, és a tél közeledtével évről évre többen fagynak halálra az utcákon - többek között azért, mert nincsenek megfelelő ruháik a fagyos hónapokra. Julie Andrews számára nem jelentett problémát megoldani, hogy a hét Von Trapp gyermeket játszós ruhába bújtassa, amikor kölkök édesapja nem akart beruházni új göncökre: fogta magát, és ruhákat varrt a család régi függönyeiből. Még ha kézügyesség hiányában a varrástól el is tekintenének az egyes országok kormányfői, egészen biztosan rengeteg embert lehetne megmenteni, ha Julie meg tudná tanítani nekik, hogy némi fantáziával (és jószándékkal) hogyan tudnák a nélkülözők javára fordítani azt, ami máshol felesleg. 

Ízig-vérig modern Millie

Ebben a méltatlanul elfeledett musicalben Julie egy átlagos vidéki lányt alakít, aki elhatározza, hogy divatos nagyvárosi csajsziként fog magának milliomos férjet. A filmtörténet egyik legeredetibb
nyitójelenetében egyetlen dal alatt vedlik át bögyös, loknikat viselő kisvárosi lányból rövidhajú, charleston-ruhát viselő, szipkát lebegtető végzet asszonyává. Aztán persze az élet megtanítja neki,
hogy a gazdagságnál sokkal többet ér az igaz szerelem - és azt is, hogy nem kell az akkori divatnak megfelelően leszorítania a melleit, hogy a férfiak megforduljanak utána az utcán.

Julie for President #3


A film egyik legértelmezhetetlenebb, de kétségkívül szórakoztató jelenetében (a történet cselekményétől ráadásul tökéletesen függetlenül) Julie Andrews betoppan egy zsidó esküvőre, ahol a tetőtől talpig ortodox hacukába bújt násznép Madonna táncosait megszégyenítő koreográfiát vág
le, a főhősnő pedig héberül és jiddisül is dalra fakad. Mostanság, amikor a parlamenti zsidózástól hangos a sajtó, és Miley Cyrus lazán kijelenti egy tévéinterjúban, hogy neki ne mondják meg az irodájukban ülő zsidók, milyen zenét játsszon, igazán jót tenne ez a virtus a show businessnek. Julie Andrews-t kulturális miniszternek!  

Viktor/Viktória

A huszas évek Párizsában játszódó, drámai fordulatokban bővelkedő komédiában Julie Andrews egy transzvesztitát alakít... azaz pontosabban egy önmagát transzvesztitának kiadó nőt, Viktóriát, aki azért folyamodik ehhez a cselhez, hogy könnyebben kapjon munkát a bohém francia fővárosban. A terv működik - egészen addig, míg egy lokál heteroszexuális tulajdonosa bele nem szeret - az ő feltételezései szerint Viktorba. A film legtutibb jelenetében ők ketten keverednek csendes szópárbajba, amelyben Andrews gyakorlatilag megsemmisíti vitapartnerét. "Az ön problémája az, uram, hogy a saját sztereotípiáinak áldozatává vált. Szerelmes belém, de képtelen beismerni magának, hogy egy maga fajta férfi szemet vethet egy másik férfira, mert azt hiszi, ezzel búcsút mondhatna saját maszkulinitásának. Én pedig az a fajta férfi vagyok, akinek nics szüksége rá, hogy bizonygassa saját férfiasságát - önmagamnak, vagy másoknak. Ugye megbocsát."

Julie for President! #4

Az utóbbi időben még Ferenc pápa is kijelentette: ha egy meleg Istent keresi, senkinek nincs joga ahhoz, hogy megtagadja tőle. Angliai Erzsébet sajátkezűleg szignózta az LMBTQ közösség családhoz való jogát engedélyező papírt, és Franciaországban is legális a melegházasság. Ám Oroszországban gyakorlatilag hajtóvadászat folyik a melegek után, és Afrika számos országában börtön, sőt, halálbüntetés vár a homoszexuálisokra. Szinte hihetetlen belegondolni, hogy Julie Andrews már a nyolcvanas évek elején ilyen merészen kiállt a szabad szerelem mellett - akkoriban, amikor a legtöbb politikus és párt számára mindez a legsúlyosabb tabutémák listáján szerepelt. 

Neveletlen Hercegnő

A film, amely Anne Hathawayből hollywoodi filmcsillagot varázsolt, fabatkát sem ért volna Julie Andrews nélkül, aki a tinihercegnő szigorú, ám mindig igazságos nagymamáját alakította. A kissé bugyuta, de legalább könnyen emészthető Disney produkció legcsodásabb jelenete minden kétséget kizáróan az, amikor a már akkor is a hetedik X felett járó színésznő megmutatja, hogyan kell egy matracon szörfőzve lesiklani a királyi palota lépcsőjén.

Julie for President #5


Íme, a megingathatatlan bizonyíték arra, hogy Julie Andrewst illetné a Föld bolygó királynőjének trónusa: a Neveletlen hercegnő című film kedvéért az alkotóknak ki kellett találniuk egy fiktív országot, Genoviát, mert egyetlen létező birodalom sem volt méltó arra, hogy olyan tökéletes úrnője legyen, mint ő. Boldog születésnapot, Julie Andrews!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek