Sinead O'Conor anyai szeretetből kurvázta le Miley Cyrust

Bár Sinead O’Connor maga is csak ritkán mondott nemet egy jó kis botrányra karrierje során, most nyílt levélben szólt Miley Cyrushoz: „Ne hagyd, hogy a zeneipar prostutuáltat csináljon belőled!” Az ír énekesnő ’92-ben élő adásban tépte ketté a pápa fényképét, mondván „Harcoljatok a valódi ellenséggel!”, manapság pedig az öngyilkosságról üzenget Twitter profilján, és non-stop arról mesél, kivel, hol, és mennyire tépett be. Úgy fest azonban, van, ami neki is sok. Például az, hogy az egykori Hannah Montana anyaszült meztelenül leng egy faltörő golyóbison, kalapácsot nyalogat, és kinyújtott nyelvvel, pucsítva twerkel táncosainak a fellépésein. És bár Cyrus világossá tette, azért inkarnálódott egykori, rózsaszín Disney-tinirocker énje után bicskanyitogató stílusban kommunikáló ribiként, mert mérges a világra, O’Connor szerint a fegyver fordítva sült el. Szerinte most nem Cyrus fricskázza a popbizniszt, hanem őt tették tönkre, használták ki és alázták meg a celebkultúra könyörtelen, pénzhajhász főmuftijai, akik olcsó kurvát csináltak belőle.

A párbeszédet a Rolling Stone magazin interjúja indította el, amelyben Cyrus azt nyilatkozta: „Wrecking Ball” című klipjének szuperplánban krokodilkönnyeket ejtős jelenetét O'Connor „Nothing Compares 2 U” című dalához készült híres kisfilmje inspirálta. Íme, O’Connor ifjú kolléganőjéhez írt, meglehetősen nyers, ugyanakkor valóban elgondolkodtató levele.

"Kedves Miley!

Nem akartam írni, neked, de miután ma a sokadik újságíróra csapom le a kagylót, amiért a Rolling Stone interjúról kérdezgetnek, úgy éreztem, mondanivalóm van számodra. Tudnod kell, hogy minden szavamat anyai szeretet motiválja. Rettenetesen aggasztónak tartom, hogy egy olyan csapat vesz körül, akik elhitették veled: kicsit is menő meztelenül kalapácsokat nyalogatni. Ezzel a viselkedéssel elhomályosítod a tehetségedet: a zeneiparnak nem kell kurvát csinálnia belőled, te már megtetted. Semmi jó nem sülhet ki hosszú távon abból, hogy hagyod magad kihasználni! A videód azt mutatja, hogy még te magad sem tartod olyan nagyra a nyilvánvaló tehetségedet, és a rólad alkotott kép egyetlen aspektusát erősíti: a szexualitásodat.

Örömmel hallom, hogy egyfajta példakép vagyok számodra, ezért aztán bízom abban, hogy jól figyelsz arra, amit mondanom kell neked. A zeneipar leszarja, hogy mi lesz veled – vagy akármelyikünkkel. Eladnak, hogy minden fillért kisajtolhassanak a karrieredből, és ügyesen elhitetik veled, hogy ez a te akaratod volt. Amikor pedig te majd az elvonón kötsz ki – hála annak, hogy kurvát csináltak belőled –, ők a jachtjaikon ejtőznek majd, amiket abból vettek, hogy eladták a testedet, miközben te pedig nagyon egyedül érzed majd magad.

Jó ha tudod, hogy a körülötted ólálkodó férfiak is leszarják, mi lesz veled. Ne engedd, hogy hülyét csináljanak belőled. Attól még, hogy szexuálisan izgatod őket, kurvára nem törődnek veled. És ez még inkább igaz az olyan lányok esetében, akik akaratlanul azt a benyomást keltik: kurvára nem törődnek saját magukkal. Ha pedig te magad nem törődsz magaddal, miért törődnének veled mások? Senki, aki valóban támogat, és törődik veled, nem engedné meg, hogy kurvát csinálj magadból. És ebbe beletartozol te magad is.

Igen, arra célzok, hogy nem törődsz magaddal. Ennek pedig változnia kell. A körülötted dolgozóknak kötelességük volna, hogy védjenek és óvjanak, ahogy azt egy értékes ifjú hölggyel tenni kellene. És neked is védened kellene saját magadat. Veszélyes világban élünk. Azért nem bátorítjuk a lányainkat, hogy meztelenül mászkáljanak, mert könnyű prédává tenné őket a médiában dolgozó állatok számára.

Te sokkal többet érsz a testednél. Ne ringasd magad abba az illúzióba, hogy a magazinok, amik a címoldalukra tesznek, bármi mást akarnának tőled, mint pénzt keresni a szépségeden és az ifjúságodon - és éppen ez az ifjúság az, ami téged vakká tesz a showbiznisz mocskával szemben. Akinek ártatlan a szíve, nem ismeri fel azokat, akiknek már régen nem az.

Mi a zenéért dolgozunk, a média a pénzért – ez mindig is így volt, és így is lesz, amíg világ a világ. Minél hamarabb rádöbbensz erre, annál hamarabb leszel képes irányítani a sorsodat.

Azt mondtad az interjúban, hogy a külsődet az én külsőm inspirálta. Tudnod kell, hogy én azért választottam ezt a külsőt, mert a lemezkiadóm művészi szabadságot adott nekem. Ekkor úgy döntöttem: többé nem a külsőm, hanem a tehetségem alapján fognak megítélni az emberek. Boldog vagyok, hogy így döntöttem, mert ma, majdnem 47 évesen még mindig jelen vagyok, ellenétben sok olyan énekesnővel, akik az imidzsüket a szexualitásukra alapozták, és amint középkorúak lettek, eltűntek a süllyesztőben.

Elég régóta vagyok ebben a bizniszben ahhoz, hogy tudjam: a körülötted dolgozó férfiak többet kerestek azon, hogy levetkőztél, mint te magad. Ez egyáltalán nem menő, ráadásul veszélyes is, hiszen hatással vagy más fiatal lányokra is. Kérlek, a jövőben mondj nemet arra, hogy bárki kurvát csináljon belőled! A tested a tiéd és a párodé - nem pedig a farokverő perverzeké, akik a neten bámulják, és nem is a lemezkiadóvállalatok kapzsi igazgatóié, akik gyémántokat vesznek a szeretőiknek a tested kiárusításából.

Ami pedig a Hannah Montana imidzs lerombolását illeti… aki azt mondta neked, hogy ennek legjobb módja, ha levetkőzől, az egyáltalán NEM tiszteli a tehetségedet, és téged, mint fiatal nőt. Hannah Montana már réges rég a múltba veszett. Nem azért, mert levetkőztél, hanem mert jó lemezeket csinálsz.

Tetszik vagy sem, mi, nők a popbizniszben egyben példaképekként is működünk a rajongóink számára, és mint ilyenek, nagyon észnél kell lennünk, mi az az üzenet, amit képviselünk feléjük. A te üzeneted ebben a pillanatban az, hogy menő kurvának lenni. Nem, Miley, nem menő. Veszélyes. A nők nem pusztán a férfiak szexuális vágyainak tárgyai. Bátorítóan hatna, ha egészségesebb üzeneteket küldenél a zenéden keresztül – például hogy sokkal többet érsz annál, mint amit a karriered jelenlegi állása mutat. Kedvesen rúgd ki a picsába az összes seggfejet, aki kizárólag azért nem figyelmeztetett minderre, mert egyszerűen nem érdekled őket."

Példakép ide vagy oda, Cyrus nem örült túlságosan O’Connor nyílt levelének, és válaszul Twitterét teleposztolta a 46 éves énekesnő karrierét tarkító botrányokkal, jelezvén: nem kér tanácsot egy bipoláris depresszióban szenvedő őrülttől. O'Connor erre ismét nyílt levélben reagált – leginkább azt sérelmezve (lássuk be, joggal), hogy komoly betegségekkel – mint a bipoláris zavar – nem volna szabad másokat sértegenie. Az ex-Hannah Montana viszont továbbra is maradt a Twitternél: „Sinead, nincs időm nyílt leveleket írogatni, mert hétvégén én vezetem a Saturday Night Live show-t. Inkább találkozzunk. Ha van kedved hozzá, írd meg a következő nyílt leveledben. :)”

Kinek van igaza?

A cicaharc tehát folytatódik, és amíg lélegzetvisszafojtva várjuk, hogy a két szuperplánban síró énekesnő valóban randizik–e, hogy megbeszéljék vitás ügyeiket, foglaljon állást ön is. Szabad-e Miley Cyrusnak pucéran kalapácsot nyalogatni, ha olyanja van - mindezt a művészi önkifejezés nevében -, vagy ejnye-bejnye, hiszen ezzel évezredekkel veti vissza a feminizmusért folytatott küzdelmet? Persze az is lehet, hogy a helyes válasz valahol félúton van: Cyrus ribiskedése valóban nem túl épületes, de valószínűleg húszévesen Sinead O'Connor sem úgy gondolt magára, mint törékeny ifjú hölgyre, akit oltalmazni kell, hanem mint rebellis művészre, aki kicsit feszegetné a határokat, mielőtt belövi azt a bizonyos arany közepet, amiről a bölcsek szólnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek