Pride-programok, nemcsak melegeknek

Filmfesztivál, felolvasás és bicikliből barkácsolt szexkellékek a 17. Budapesti Pride-fesztiválon.

Vasárnap elkezdődött a Budapest Pride LMBTQ-fesztivál, ami már évek óta nem csak melegfelvonulásról szól, hanem egy egész héten át tartó kulturális programsorozatot takar: beszélgetésekkel, koncertekkel, filmekkel és bulikkal. Ezekből válogatunk most.

pride09 11
Bakró-Nagy Ferenc

Vitatott ikonok

A magyar melegtörténelemnek is vannak ikonikus alakjai, köztük pedig olyanok is akadnak, akiknek életútja eléggé ellentmondásos: Kertbeny Károly, a homoszexualitás szó megalkotója például adósságot adósságra halmozott és még börtönben is ült, Tormay Cécile írónő, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége megalapítója pedig antiszemita propagandaszövegeket írt. Vajon őket is ikonként kell kezelni? A kérdésről a téma szakértői tartanak előadást. (Július 5. Csütörtök, 16:00, Révai ház)

pride09 07
Bakró-Nagy Ferenc

Bicikliből ostort

A Pride egyik legbizarrabb programja a Bikeszexuális műhely, ahol találkozik a biciklis, a vegán, az LMBT és a szado-mazo kultúra. Mindez pedig úgy lehetséges, hogy a résztvevők szakértői útmutatás mellett használt biciklialkatrészekből fognak szexuális segédeszközöket, például ostort vagy hámot barkácsolni. Belépés csak nőknek és/vagy transzneműeknek. (Július 5., csütörtök, 18:00, Bálint ház)

Filmfesztivál

A Pride egyik hagyományos programja az LMBT-témájú filmeket bemutató filmfesztivál, ahol olyan filmek szerepelnek, amelyek nem kerültek be a hazai mozik kínálatába. Viccesnek tűnik a Tökéletes család, amelyben Kathleen Turner az Év Katolikus Nője címre hajt, miküzben leszbikus lányát, feleségét megcsaló fiát és alkoholista férjét próbálja menedzselni.

Láthatunk leszbikus szerelemről szóló svéd filmet, vagy a molesztálás és a bizalom témáját körüljáró amerikai mozit is.  Igaz történetet mesél el a Vége című dokumentumfilm, amelyben Kathy Gilleran, nyugalmazott New York-i rendőr Bécsbe utazik,  hogy megtudja, miért tűnt el nyomtalanul homoszexuális fia.  A vetítések az Odeon Llyod és a Kino moziban lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra