A magyarok nem veszik a krimiket

A Bookline, a Libri, a Líra és az Alexandra sikerlistáin meglehetősen gyatrán szerepelnek a krimik. Ennek több oka is lehet: vagy az, hogy meglehetősen gyatra krimik kerülnek ki mostanában a könyvpiacra, vagy hogy nincs rájuk kereslet, esetleg az, hogy erre a műfajra már sajnálják a pénzt a fogyasztói, míg a szépirodalom rajongói még tartják magukat. A 10 legolvasottabb krimi listáját a 4 könyvesbolt sikerlistái alapján állítottuk össze.

Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az európai terrorhullám

a moszad ügynöke

Szerencsére a Dan Brown–vonal kifulladóban van, az első helyre most Silva krimije került, amiben terroristákról, robbantásokról, volt CIA-s kémekről olvashatunk. Nem túl eredeti témakör, de úgy fest, a kémek és a terror még ma is aranybánya.

 

2. Frei Tamás: A Bankár - Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy

bankár

A  bankár Frei Tamás második könyve, ami „torokszorító” izgalmakat ígér. A könyv sikerének titka:a kávéguru Frei nem kockáztat, csak a már jól bevált kliséket használja: emberrablók, tőzsdecápák, a politika és bűnözés, a bosszú és leszámolás, a hatalmi és szerelmi játszmák, aminek Frei – a könyvismertető szerint – "értő és érző ismerője, és amelynek a világa, egy államcsőd árnyékában, sokkal közelebb van a mai Magyarországhoz, mint gondolnánk..."

 

3. Stieg Larsson: A tetovált lány - Millennium trilógia 1.

tetovált lány

A tetovált lány-őrület a film, és az abból készült remake magyar bemutatója (2012. január 19.) óta még intenzívebb. A történet viszonylag egyszerű: eltűnt egy családtag, meg kellene keresni. A gazdag nagybácsi felbérel egy bukott újságírót, akinek egy különös csaj segít a nyomozásban. A tetovált hekkerlány és az újságíróból magánnyomozóvá vált férfi közös munkája során egyre mélyebbre ás a titkokban, fény derül néhány gyilkosságra is.

 

4. Janet Evanovich: Négy lövés

négy lövés

A főhősnő Stephanie Plum nyomozó. Az ügy, amin épp dolgozik, mégsem olyan sima ügy, mint azt korábban gondolta. A nyomozás során egy levágott ujjba, egy betépett és megskalpolt nőbe, rejtélyes üzenetbe és saját felgyújtott kocsijába is belebotlik.

 

5. John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém

suszter, szabó, baka, kém

A regény korábban Árulás címmel jelent meg itthon, az 1974-ben született könyvből készült filmet január 26-án mutatták be a magyar mozikban. A történet középpontjában az angol hírszerzés áll, ahol kémet sejtenek a csapatban. Az egyik nyugalmazott ügynöknek, George Smiley-nak kell kiderítenie, ki jelent az oroszoknak is. 
A népszerű Karla-trilógia első részét most az olvasó új fordításban veheti kézbe. A kötetben helyet kapott John le Carré magyarul eddig meg nem jelent írása Kim Philbyről, a legendás szovjet kémről.

 

6. Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

lány, aki a tűzzel játszik

A listára felkerült egy újabb Stieg Larsson könyv, a Tetovált lány folytatása. A Millennium trilógia második részében így aztán szintén szerepel a tetovált lány és a bukott újságíró is. A történet röviden: tényfeltáró riport megjelentetésére készül a Millennium folyóirat, provokatív és vélhetően igen kényes anyagra prostikról, stricikről, rabszolgasorba taszított nőkről. A cikk megjelenésének nem mindenki örül maradéktalanul, és ez a kisebb csoport mindent megtesz, hogy ne kerülhessen nyilvánosságra.

 

7. Anthony E. Zuiker: 26 – Sötét kezdetek

sötét kezdetek

A 26 – Sötét kezdetek a CSI-sorozatok rajongóinak ismerős stílusban egy sorozatgyilkos-vadászatot mutatja be. „Az FBI szakértői veszélyességi fokuk szerint 25 szintbe sorolták be a gyilkosokat. A 26. szint: Sqweegel. 30 év, 7 ország, 50 áldozat. Célpont: bárki. Nyom: semmi. Aki a legközelebb jutott hozzá: Steve Dark – akin a 26-os kegyetlen bosszút állt. Ezért Dark és csapata előtt egyetlen cél lebeg: hogy levadásszák a világ legveszélyesebb sorozatgyilkosát. Eljött a leszámolás ideje. De a 26-os is készen áll”– olvasható a hatásvadász ajánlóban.

 

8. Arthur Bernéde: Belphegor – A Louvre fantomja

a louvre fantomja

Arthur Bernède Belphégor című regénye, mely a mai napig népszerű Franciaországban, magyar fordításban először kerül az olvasók elé. A népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tévésorozat is készült a könyvből és egy egészestés film is 2001-ben. A Louvre-ban állítólag szellem járkál éjszakánként, de nem csak járkál, hanem meg is öli a teremőrök főnökét. Nyomozás indul.

 

9. Anne Holt: 1222

1222

A vonat 269 utasával 1222 méteres tengerszint feletti magasságon elakad. Az utasok kénytelenek elhagyni a szerelvényt, menedéket egy régi hegyi szállóban találnak. Az egyik utast valaki megöli, kezdődik a találgatás, a nyomozás. A nyugalmazott rendőrfelügyelőre akarják bízni, derítse ki, ki a gyilkos, de ő hezitál. Az egyre növekvő feszültségben és hidegben szóbeszéd kap szárnyra a vonat titkos szállítmányáól, a szálloda lezárt felső szintjéről, és persze a gyilkos kilétéről.

 

10. Coleen McCullogh: Hiányzó holttestek

hiányzó holttestek

A Tövismadarak, A gránitember, és még sok  más sikerkönyv szerzője ezúttal a krimiírásban is kipróbálta magát. Egy sorozatgyilkos portréját rajzolja meg, aki az áldozatok testrészeit egy kisváros orvosi egyetemén rejti el. A nyomozás során számos titokra derül fény a labor munkatársainak beszámolóiból, miközben a sorozatgyilkos sem pihen, rendesen megizzasztja (és megtizedeli) a kisváros lakót.

 

Amennyiben kedvet kapott a krimikhez, vagy már régóta rajongó, akkor a figyelmébe ajánljuk a következő programot. A krimik rajongói már második alkalommal találkozhatnak február 25-én szombaton egymással, a helyszín az Odeon Lloyd mozi. A krimiestén lehetősége adódik minden érdeklődőnek, hogy kérdezzen, válaszoljon, beszélgessen, szórakozzon, játsszon és nyerjen. Egy helyen lesznek a szakemberek, az olvasók, és természetesen a könyvek. Egy kis ízlető a programból: Helyszínelés, ujj- és tenyérlenyomat vétel, rabosító fénykép, hazugságvizsgáló, kriminálpszichológus, krimi kvíz, börtönmúzeumi kiállítás, bűnügyi múzeum kiállítása, könyvkiadók, nyomozójáték, golyóálló mellény és rohamsisakpróba, kaloda. Belépő: 500 forint. A részletekről az alábbi honalpon tájékozódhatnak.

 
 

Mikor vett utoljára krimit?

Oszd meg másokkal is!
Mustra