Egy kis India hétvégére

Indiai Zorró és gyerekkori dajkáját kereső űrkutató komoly társadalmi üzenettel: ez lesz az Örökmozgó Indiai Filmklubjának hétvégi kínálata.

A magyarországi indiai nagykövetség és az ELTE Indológia Tanszéke hosszú évek óta támogatja az India filmművészetét bemutató vetítéseket az Örökmozgó Mozi Indiai filmklubjában. A kínált filmek képet adnak India sokszínű és gazdag hindi nyelvű filmgyártásáról, így az ország különböző tájainak és népeinek szokásairól, öltözködéséről, vagy a vallási hagyományokról. Az indiai zenés filmek révén pedig betekintést nyerhetnek a nézők egy, a helyi és a nyugati zenéket egyaránt magába olvasztó filmes zenei kultúrába.

A filmklubban Bollywood legnagyobb sikerei mellett a legfrissebb alkotásokat és az újabban egyre nagyobb számot képviselő, művészi igényességgel készülő filmeket tűzik műsorra, melyeket mindössze 600 forintért kínál a mozi (diákoknak 450, nyugdíjasoknak 300 forint).

indiai tánc

Január 14-én szombaton 16 órakor jön a Dhoom 2. 2006-ból. A zenés-akciós-romantikus-táncos-vígjáték-dráma forgatókönyvírója rajonghat Zorróért és Fantomasért, mert főhőse egy antiszociális tolvaj, aki csak ritka műkincseket rabol, mindig álruhában, a rablás helyszínén pedig mindig csak egy fém A betűt hagy, ezért csak Mr 'A'-ként emlegetik. Őt kellene lefülelni és elkapni, ami kezdetben nem bizonyul egyszerű mókának. A film zenéje első osztályú, a táncot látni kell, az akciójelenetek látványosak, és még az angol királynő is felbukkan a filmben.

Január 20-án 18 órától az Indiai Kulturális Központban a Swades, We The People-t vetítik. A film főhőse, az indiai származású, Amerikában élő űrkutató egy nap gyerekkori emlékei hatására elhatározza, hogy visszamegy szülőhazájába, hogy felkutassa rég nem látott dajkáját. A mű merész vállalkozás volt, mivel olyan, bollywoodi filmekben tudatosan hanyagolt témákat próbált a nagyközönség számára is eladható formában tálalni, mint például a vidék elszegényedése, az analfabetizmus, vagy a ma is létező kasztrendszer.

Oszd meg másokkal is!
Mustra