A britek betiltják a karácsonyt?

Haroon Siddique a Guardian hasábjain adott hangot annak a szigetországnyi rémhírterjesztésnek, miszerint a briteket rettegésben a tartja az, hogy betiltják a karácsonyt. Igazán kellemetlen lehet, nem tagadjuk.

A karácsonyi történetek megsérthetnek olyan etnikai csoportokat, amelyek nem ünneplik a karácsonyt, ezért Nagy-Britanniában rémhírek keringenek a karácsonyi hagyományok betiltásáról - írja Haroon Siddique a Guardian hasábjain. Egy különböző vallási felekezetű emberekből álló csoport azt a célt tűzte ki, hogy véget vet a rémhírterjesztésnek. A szervezet, a Phoenix Intercommunity Initiative tagjai bloggerek, aktivisták és különböző vallási közösségek képviselői.

Julie Siddiqui, a Nagy-Britanniai Iszlám Társaság (ISB) alelnöke azt mondta: „Az utóbbi néhány évben rendszeresen láttunk olyan történeteket a helyi vagy országos lapokban, hogy a hatóságok megváltoztatták a karácsony nevét, vagy nem használtak karácsonyi kivilágítást, esetleg betiltották a kivilágítást. Szerintem ez nagyon rossz hatással van a közösségi kapcsolatokra. Senki nem akarja, hogy betiltsák a karácsonyt, a muszlimok biztosan nem.”

Az egyik leghírhedtebb rémhír, amely nagy sajtóvisszhangot kavart, arról szólt, hogy a birminghami városi tanács betiltotta a karácsony szót (merthogy ez angolul christmas, amiben benne van a Christ szó, ez pedig Jézusra és a kereszténységre utal), amit az angol tél (winter) és a festival szavakból alkotott Winterval néven kellene ezentúl emlegetni, hogy ne sértse a nem keresztényeket.

Valójában a Winterval szót Mike Chubb, a birminghami tanács rendezvényeinek főszervezője és csapata azért alkotta 1997-ben, hogy a város 41 napon át tartó különböző téli rendezvényeinek közös nevet adjon. A rendezvényeken szerepeltek tipikus keresztény hagyományokat ápoló programok, de megemlékeztek a Diwaliról, a hindu fényünnepről, voltak színielőadások, majd végül egy szilveszteri bulival zárult.

A Phoenix csoport Happy Chirstmas 4ALL elnevezésű online kampányán keresztül azt reméli, gátat szabhat a birminghami esethez hasonló rémhírek terjesztésének, kiemelve a nem keresztények részvételét a hagyományos karácsonyi tevékenységekben. Pl. Facebook oldalukon az egyik posztban olyan fotók szerepelnek, amiken muszlim diákok vesznek részt betlehemes játékban.

374712 10151028859065564 701760563 22113835 725882969 n

A csoport arra is biztatja a nem keresztényeket, hogy szállja meg őket a karácsony szellemisége, és vállaljanak önkéntes munkát, főleg december 25-én.

Míg, mint Siddiqui is mondja, vannak muszlimok, akik megünneplik a karácsonyt ünnepi ételekkel, sőt még fát is állítanak, másoknak ez jó alkalom arra, hogy önkéntes munkával segítsék közösségüket. „Mindannyiunknak kellene [önkéntes munkát vállalni], főleg azoknak, akik semmi különöset nem csinálnak karácsonykor, azok helyett [a keresztények helyett], akiknek a saját karácsonyukat kell emiatt feláldozniuk.”

Siddiqui maga is elöl jár a jó példával, ő a Maidenheadben lévő imaházban vállal önkéntes munkát karácsony első napján. Más ISB tagok keresztény, vagy nem vallásos jótékonysági szervezetek munkájában vesznek részt, mint pl. a hajléktalanokat segítő Crisis at Christmaséban. Csakúgy, mint a muszlim ISB-ből, vannak képviselők más csoportokból is a Phoenixen belül, pl. a zsidó JDC Europe csoportból, és a Három Hit Fórum tagjai.

A Phoenix csoport másik tagja, Vidhya Ramalingam, a következőket nyilatkozta: „A csoport ötlete az, hogy promotáljuk az önkéntességet karácsonykor, segítve ezzel keresztény jótékonysági szervezetek munkáját”. A hindu Ramalingam hozzátette: „Nem ismerek olyat, aki be akarná tiltani a karácsonyt. A legtöbb hindu és muszlim, akit ismerek, meg is ünnepli.”

Egyszóval mégsem kell félni senkinek, a briteknek főleg nem. A karácsonyt idén sem tiltják be náluk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra