Lúzer vagy, ha otthon ülsz: a legjobb időtöltések őszi hétvégékre

Hogy októberben se gubbassz a négy fal között, elmondjuk hova menj idén ősszel. Gasztronómiai fesztiválok, sportprogramok, és alternatív városnézés: a lényeg hogy ráérsz még begubózni.

Gasztro- és borfesztiválok ínyenceknek

Ha kulináris élvezetekre vágysz, az ősz számos színes programot tartogat Budapesten és vidéken egyaránt. Itt a szüreti szezon, így az egész évben elérhető borkóstolók mellett ebben az időszakban szüreti mulatságokra is érdemes ellátogatni.

Idén ősszel ezeket a bor-és gasztronómiai programokat ajánljuk:

Villányi Vörösborfesztivál: szeptember 30 – október 2. között rendezik meg a hagyományos, villányi borvidék borbarátainak legnagyobb találkozóját.

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok: szintén ugyanezen a hétvégén, szeptember 30 – október 2. között a Tokaji régió várja a borkedvelőket. A finom borok mellett szüreti mulattság és számos program várja az érdeklődőket.

Budavári pálinka és kolbászfesztivál: Az október 6 - 9. között megrendezésre kerülő rendezvényen a legnemesebb pálinkák, kolbászkülönlegességek és kulináris ínyencségek, valamint pazar zenei csemegék várják a látogatókat között a Budai Várban.

Szent Márton újborfesztivál és libator: November 12-13. között rendezik meg Szentendrén a hagyományos Márton napi fesztivált. Fedett és fűtött sátor alatt kóstolhatod meg a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és őszi csemegéket.

Alternatív séták Budapest imádóknak

Ha menthetetlenül urbánus lélek vagy, imádod Budapestet, és semmi kedved kimozdulni a városból, akkor látogass el egy alternatív vezetett városnéző sétára. A speciálisan képzett idegenvezető a város olyan arcait mutatja meg majd neked, amiről eddig nem is tudtál. A két-három órás vezetett sétákon olyan szocio-kulturális kalandban lesz részed, ami merőben új megvilágításba helyezi a fővárost. A séta alatt megelevenednek a legendák, helytörténeti érdekességekre derül fény, és feltámad a történelem Budapest kerületeiben. Ínyenceknek ajánljuk az egyre népszerűbb „Nyócker máló pompája” nevű sétát. Ha csoportban mennél, akkor egyedi programokat is kérhetsz.

Nordic walking Hévízen

Hévízen nemcsak a wellness szolgáltatások miatt egyre vonzóbb úti cél, de rengeteg sportolási lehetőség is várja a látogatókat. A fürdőzés és a tó szépségei mellett mindenképpen érdemes kipróbálni egy nordic walking túrát. A nordic walking Skandináviából származó sport, ami valahol a gyaloglás és a sífutás között helyezkedik el. A túrákon az intenzív tempónak és a speciális botoknak köszönhetően minden porcikádat átmozgathatod. A kényelmesebbek a Zalai-dombság lankáin tehetnek lazább sétákat is, az edzettebbek a Keszthelyi-hegység festői erdőiben kirándulhatnak. A túrázás mellett természetesen érdemes a gyógyfürdő-szolgáltatásokat is igénybe venni, mert nincs is annál jobb kikapcsolódás, mint egy hűvös októberi estén a csillagok alatt a meleg vízben lubickolni.

Feltöltődés designtudatos művészlelkeknek

Az idei ősz kulturális programokban is bővelkedik, az egyik legnagyobb esemény az idei Design hét, ami szeptember 30 – október 9. között, immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. A nagyszabású rendezvény Budapest mintegy 100 helyszínén zajlik majd. A Design Hét legfontosabb célja, hogy az ország kreatív iparának, vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire hívja fel a figyelmet. Az idei fesztivál az önreflexió jegyében telik, szlogenje pedig a Couleur Locale, azaz helyi szín, helyi árnyalat. A szervezők idén annak próbálnak utána járni, hogy létezik-e nemzeti karakter, vizuális DNS a designkultúrában. Az idei fesztivál keretében design túrák, alkotóműhelyek, divatbemutatók és egyéb érdekes programok várják az érdeklődőket.

Biciklivel a Balaton körül

Ha nyáron nem bírtad magad rávenni, hogy negyven fokban körbe tekerd a magyar tengert, akkor éppen itt az ideje elindulni. A Balaton ősszel jóval csendesebb, nyugodtabb, teljesen más arcát mutatja, mint a nyári zsúfoltságban. A Balatoni Bringa Körút hazánk talán legszebb tájain kanyargó kerékpárút, ami mintegy 204 kilométer hosszú. A körút meglehetősen jól kerékpározható szintkülönbség szempontjából, hiszen csak néhány helyen vannak emelkedők, ezért különösen ajánlott túraútvonal családok számára is. A balatoni túrák útvonala jól variálható a komp illetve a kerékpárszállításra alkalmas hajó és vasúti közlekedés igénybevételével, így kisebb köröket is tehetsz, így például Keleti-medence, Nyugati-medence túraútvonalakon és csillagtúrákon is bringázhatsz. Nekivághatsz a barátokkal, vagy a családdal is, de szervezett túrára is van lehetőség. A három napos Balaton-kerülő szezonzáró bringatúrán október 21 -23. között, a Balatonbringa Club szervezésében vehetsz részt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra