Széles a lábfejed? Csak csúnya cipőt kapsz!

Széles lábfejre legalább olyan nehéz jó cipőt találni, mint 35-ösre, vagy egy nagyon keskeny lábfejre. Egyre több márkánál léteznek H betűvel jelölt, széles lábfejű nőknek tervezett cipők, de ezek sajnos mind nagyon öregesek vagy épp pont olyan keskenyek, mint a normál kínálat. Keskeny lábfejre pedig az egyetlen megoldás a kitartó próbálgatás, és elől zárt cipők keresése: abból legalább nem csúszik ki az ember lába.

Széles lábfej = H jelzés

A széles lábfej igazi átok, mert a legtöbb cipő oldalt szorít, illetve a gyengébb anyagú lábbelik –például a balerinák– oldala egyszerűen lefekszik a talajra, tehát a cipő oldalán járunk, ami egyrészt kényelmetlen, másrészt a cipő élettartamát is megrövidíti. Széles lábfejnél gyakran a rüszt is magas (mint modellünk esetében), ami nyitott magassarkúaknál szép ívet ad a lábfejnek, de zárt, lapostalpú cipőben nagyon tud fájni. Igyekezzünk széles lábfejre felül minél nyitottabb lábbelit keresni, mert az még mindig jobb, mint egy számmal nagyobb cipőkben botorkálni – és egészségesebb is.

A legtöbb problémát széles lábfej esetén a szandálok, papucsok okozzák, melyekről egyszerűen lelóg a kislábbujj. Erre megoldás lehet oldalt zárt, csak lábujjnál nyitott szandált keresni, vagy rámenni a speciálisan széles lábfejre kialakított cipőkre. Most már egyre több bolt tart H jelzésű (azaz speciálisan széles lábfejre kialakított) cipőket, szandálokat, ezekkel két baj van: nagyon öregesek, és modellünk lábfejére például a legtöbb ezek közül is szűk volt.

A Deichmannban két márka, a Bonne Forme és a Medicus kínálatában vannak H-s cipők. Nincs köztük magassarkú, mind barna, bézs, vagy fekete. A szandálok is inkább gyógypapucsra hajaznak. Modellünk kényelmesnek találta ezeket a cipőket, de sehogy nem tudná őket beilleszteni fiatalos ruhatárába, úgyhogy nem vásároltunk. Egyébként a Deichmann árai a legszimpatikusabbak: 10-13 ezer forintért kaphatók a bőrcipők, de modellünk a normál cipők között is simán talált olyan lábbelit, ami jó volt rá.

És ha már normál választék: az optikai tuningra is érdemes rámenni. A lábfejnél nyitott cipőkben van elég hely, a nyitott orr pedig kicsit eltereli a figyelmet a lábfej vastagságáról. A bokapántos cipők is ajánlottak, viszont a balerinák és a kerek orrú cipők nem, mert azok optikailag vastagítják a lábfejet. A hegyes orr segíthet, de az elég kényelmetlen tud lenni, a legjobb választás a szögletes orr, bár modellünk inkább a kerekített vonalakat kedveli - hát, nincs könnyű dolga.

"Nem szoktam speciális cipőket venni, egyrészt mert nagyon drágák, másrészt a választék sem elég széles, papucsot meg szinte egyáltalán nem is lehet kapni" - magyarázta. "A legnagyobb gondot a szandálok, tangapapucsok okozzák, de a magas sarkúkkal sem egyszerű, mert a talprész sokszor keskenyebb, mint a lábam, és sokszor a felső rész is ehhez igazodik. Ha mégis találok olyat, amibe nagy nehezen beleszuszakolom a lábfejemet, akkor sem szép benne. Így aztán leginkább lapos talpú, felül nyitott, lekerekített orrú cipőket hordok, az Asia Centerben könnyen találni már háromezer forintért - ennyiért meg az sem zavar, ha elkopik az oldala, mert letaposom."

Drága és ronda a választék

A Salamanderben csak a Jana márkájú cipők közt volt pár H jelzésű, de furcsamód azok is kicsik voltak a modell lábára – képek a galériában. Itt már kevésbé voltak barátiak az árak, a szandál, ami egész jól nézett ki, de sajnos nem lett jó 19990 forintba került. A Horváth Cipőben a kislábúakon kívül a széles lábfejű nők is találhatnak cipőt, amennyiben barna-fekete vonalon mozognak. A Gabor kínálatában kényelmes, de lapos talpú, és kevéssé trendi darabokat találtunk, jellemzően 20 ezer forintnál drágábban. Az Ara kínálatában sokféle bézs-barna szandál volt, különféle pántokkal, enyhén emelt sarkakkal, de ezek is inkább néztek ki gyógypapucsnak, mint fiatalos női szandálnak. A Horváth-ban is vannak Jana szandálok, ismét felerőltettünk modellünkre egy szandált, de ismét nem lett jó – persze nem lepődtünk meg.

Az orvos szerint

A H-s választékról, és úgy általában a széles lábfej problémáiról ortopéd szakorvost is kérdeztünk: dr. Moravcsik Bence szerint nem a betű a lényeg, vagy a fazon. Ha kényelmes a cipő, az alátámasztás a legfontosabb.

„A széles lábfejjel rendelkező hölgyeknél nagyon fontos a láb haránt- és hosszanti boltozatának alátámasztása, nekik a harántboltozat emelésére kell hangsúlyt fektetniük, olyan lábbelit kell keresniük, amiben ez kialakított. Fontos, hogy a cipőben rugalmas legyen alátámasztás, ne legyen túl kemény talp, se túl puha. Fontos, hogy legyen rezgéscsillapító hatása a talpnak. A nagyon vékony talpú balerinacipőknél külön talpbetétet vagy harántemelőt kell alkalmazni, fontos, hogy mindig meglegyen a kellő alátámasztás, ezt elérhetjük haránetemlő pelottával vagy a már említett talpbetétekkel” – mondta a Díványnak dr. Moravcsik Bence ortopéd szakorvos.

A keskeny lábfej az egyszerűbb eset

Keskeny lábfejnél a legtöbb problémát az okozza, hogy a nyitott orrú cipőkben előrecsúszik a láb, ami nem csak kényelmetlen, csúnya is. ha zárt cipőben is lötyög a lábunk, talpbetéttel javítsunk a helyzeten. A keskeny lábfej elegáns, de laza, bő cipőket semmiképp ne vegyünk, menjünk rá a pántokkal, erős oldallal stabilizált cipőkre, szandálokra. A balerinacipőket is az ilyen lábfejre találták ki, de jól meg kell válogatni, milyen balerinát veszünk, mert a túl széles lábbelinek elállhat az oldala lábunktól. Télen a bokacsizma a legjobb választás.

Tanácsok vásárláshoz

Bármilyen is a lábunk, pár alapvető szabályt mindenképp tartsunk be mikor cipőt nézünk:

-Ha van tyúkszemünk, csontkinövésünk, egyéb elváltozásunk a lábfejen, konzultájunk szakorvossal, és az általa ajánlott lábbelik közül válasszunk!

-Mindig tartsuk szem előtt, melyik cipő milyen alkalomra való, alkalmi viseletet ne hordjunk egész nap, mert rosszat tesz – írja a blueshoes.hu.

-2-4 centis sarokmagasságú cipőt viseljünk egész nap, ennél magasabbat, csak alkalomra vegyünk fel! Ha teljesen lapos cipőt veszünk, szerezzünk bele sarokemelőt!

-A jó méretű cipőben 7 milliméter kell legyen nagylábujjunk és a cipő orra között.

-Vegyük figyelembe lábszélességünket, nagylábujj befelé hajlása nem haladhatja meg a 15 fokot!

-Délután induljunk cipőt nézni, mert lábunk ekkor nem túl fáradt, de már nem is túl pihent.

-Mindkét lábunkra próbáljuk fel mindig a cipőket! Nem sok embernek egyforma a két lába, akkora lábbelit vegyünk, ami a nagyobb lábunkra jó, a kiisebb lábunk cipőjébe pedig tegyünk talpbetétet!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek