Múltba révedő hajtrend: 2011-ben a 70-es évek stílusa hódít

Ebben az évben a frizuradivatot abszolút meghatározza a nosztalgia. Hódítanak a mára már klasszikussá vált fazonok: a fodrászhoz a nők Mia Farrow és Jane Birkin, míg a férfiak Cary Grant képét viszik majd.

Mindent elsöprő 60-as, 70-es évek

Ha radikális kurtításon gondolkozunk, akkor a fiatal Mia Farrow vagy Jean Seberg lebegjen a szemünk előtt. A frizura a tarkón és oldalt is rövid, a fejtetőn kicsit hosszabb, de a frufru része is rövid, nem lóg a szembe. Göndör hajúak is lecsapathatják, ekkor viszont fontos, hogy a haj mindenhol ugyanolyan hosszúságú legyen. Egészen rövidre vágatni a hajunkat igazi szabadság, hiszen kevesebb súlyt kell cipelni a fejen - Solange Knowles például egyenesen felszabadítónak nevezte a stílusváltását. És úgyis visszanő.

Modern Kleopátra és virággyerek

Visszatér a bob, de nem a Victoria Beckham által híressé tett szigorú geometrikus forma, hanem a hosszabb Kleopátra fazon. A haj alja lekerekített és puha, a frufru pedig tömött, oldalt hosszabb, miközben rálóg a szemöldökre. Ha nem akarunk frufrut, akkor választhatjuk ennek a típusnak a hullámos, középen elválasztott változatát is - Arizona Muse modell házilag vágottnak tűnő stílusa például biztosan népszerű lesz.

Ettől már csak néhány centire van a másik nagyon népszerű frizura, itt mondjuk Francoise Hardy-ra vagy Jane Birkinre hivatkozhatunk. A kulcsszó itt is a volumen: egészséges, dús, ragyogó hajkoronák lebegjenek a szemünk előtt. A hajat szárítsuk egyenesre, de a hajvasalót felejtsük el, a merev helyett a ruganyos és lágy haj a jelszó. Nem kell elkeseredni akkor sem, ha hosszú, de rakoncátlan a sörény.

Ebbe a 70-es évek vonulatba ugyanis remekül belefér a kifejezetten hippiket idéző haj: a begöndörített hajban nem hagyjuk meg a csigákat, hanem fésűvel szétbontjuk őket, így egy óriási hajtömeg keletkezik, ami sállal, virággal nagyon látványos lesz.

Eminens választék

Ha mégis a tükörsimára húzott haj a rögeszménk, akkor a tarkón összefogott lófarok igazán trendi. Lehet eminens iskolás módjára középen elválasztani, vagy egészen a fejtető szélén, majd oldalt összekötni. Partira kipróbálhatják azt a trükköt, ami a Chanel bemutatón volt, hogy a választékba porral vagy tussal színes csíkot húznak. A féloldalasság egyébként szintén nagyon megy, mégcsak felnyírni sem kell, csak letűzni az egyik oldalt teljesen, ez göndör vagy hullámos hajból mutat a legjobban.

Színes melír, természetes árnyalatok

Ami a színeket illeti, van itt minden. A már említett rövid hajhoz jól illenek a feltűnő színek, mint például a már-már fehéres szőke. A nagyon világos szőkét egyébként egy-egy színes sávval is meg lehet bolondítani, a vadócabb színes melír ugyanis most kezd majd igazán elterjedni. Azonban a színes csíkoknál eszünkbe ne jussonk az egész hajat melíroztatni, szigorúan maradjon egy csík, vagy legfeljebb az arc két oldalán, a punk és a bohóc közt nagy a különbség.

A félhosszú és hosszú, ragyogó hajhoz a természetes árnyalatok illenek. Platina helyett kérjünk arany- vagy mézszőkét, tejcsokoládé barnát, esetleg olyan színátmenetet, mintha a nap szívta volna ki a hajvégeket. Maradjunk minél közelebb az eredeti árnyalathoz, csak szép fényt adva neki. A haj textúráját viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni festéskor: a rétegesen vágott, illetve hullámos vagy göndör hajban a melír könnyen csíkosnak tűnhet.

A vörös szintén divatos, de lehetőleg ne a Rihanna által propagált ordító stoptábla-piros irányba menjünk, hanem inkább a kevésbé művi árnyalatok felé. És természetesen bármilyen feltűnő változtatáson gondolkodunk, előtte nem árt a fodrásszal konzultálunk, hogy a választott stílus illik-e a fej- és arcformánkhoz, a hajtípusunkoz, a bőrszínünkhöz.

A férfiak Hollywoodba mennek

A férfiaknál abszolút a klasszikusokhoz való visszatérésről beszélhetünk. Gondoljunk Cary Grantre vagy Don Draperre: a haj oldalt és hátul rövidebb, a fejtetőn hosszabb. Többféleképpen is lehet hordani, lazább, ha a frufrut kicsit hosszabbra hagyjuk és féloldalasan fésüljük.

Az igazi klasszikus oldalra vagy hátrafésült haj egyrészt biztos stílusérzéket, másrészt magabiztosságot kíván, de nem véletlen ájuldoztak a nők ezektől a férfiaktól, úgyhogy megéri kísérletezni a pomádéval.

Oszd meg másokkal is!
Mustra