5 nő, akik miatt szeretjük a magyar divatot

Egész nap jöttek-mentek az emberek a K E P P Showroom nyílt napján, ahol egyéves születésnapját ünnepelte a tervezőcsapat. Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra, Kovács Adél és Tomcsányi Dóri munkái külön-külön is nagy sikerrel szerepeltek a hazai és külföldi plénum előtt. Ám átütő erejük éppen abban a szakmai összefogásban keresendő, ami példaértékűnek számít a széthúzó kultúránkban.

„A K E P P showroom olyan, mint egy a különféle stílusokkal teli nagy fehér szekrény” – vallják magukról. Kíváncsian kukkantottunk be abba a bizonyos szekrénybe, ami a valóban megtalálható a Vörösmaty téri műhelyükben.

De most az ünnepi alkalomra való tekintettel nem csak ruhák, hanem emlékek és érzelem után is kutattunk, miközben Havancsák Teréz nagymamájának házi süteményét kóstoltuk. Persze az a speciális hangos ruha sem hiányzott a falról, amit elsőként a Design Héten mutattak be.

A latex és a kavics

Az elmúlt egy év munkáiból kaptunk kisebb tárlatvezetést. Közelebbről is szemügyre vehettük a 2010/2011-es év őszi/téli kollekció izgalmas darabjait, mely speciálisan a Marie Claire Fashion Days-re készült. A művi és naiv világ ellentétét összetársító, formabontó kollekcióról korábban mi is beszámoltunk a bemutató kapcsán, amihez most Adél és Teréz fűzött hozzá egy-két kevésbé ismert gondolatot.

„A fő inspirációt az a látványos kavicsból készült nyaklánc adta, amit egy imidzsképhez készítettünk. Kíváncsiak voltunk, hogyan lehet a lehető legátfogóbban felhasználni egy olyan hétköznapi anyagot, mint a kavics. Az anyagok kiválasztásánál mindenkinek volt egy szerelme, ezeket hangoltuk össze. A latex az én kedvencem volt, - mesélte Adél - ami még Londonban tetszett meg.  Érdekelt, hogy miként lehetne használni azon kívül is, mint amire elsőként asszociálunk, mert kihívó, furcsa a tapintása. De leginkább a a show kedvéért alkalmaztuk, mint egy plusz réteget és érdekes hatást.”

Műszőrkucsmás kecskepásztor a tundrán

A kiegészítők is műgyantába öntött kövekből készültek, amit egy fiatal szobrász Abonyi Alma készített nekünk - folytatta Teréz -, illetve a jégcsaphatású cipősarkak is hasonló technikával készültek. Az a különlegességük, hogy minden egyes darab egyedi, hiszen nincs két egyforma sarok. A technika nem engedi, hogy szimmetrikus dolgok szülessenek.”

„Szokatlan formában használtuk fel a műszőrt is, hiszen készült belőle rövid ujjú felsőrész, hatalmas táska, kifordított kesztyű és fejpánt is. Szerettünk volna egy természet közeli, vidéki hangulatot megjeleníteni.”

Iron Man és Silver Surfer új ruhája Londonban

Londonban tisztelik a magyar tervezőket

„Én teljesen önbizalommal telve jöttem haza, mert rájöttünk kint, hogy nagyon jó tudásalapunk van. Amikor ki kellett választani, melyik ruhákat varrjuk meg, hatból öt az én tervem volt, ez nagyon jó érzés volt. És hogy boldogulnánk akkor is, ha később visszamennénk, még úgy is, hogy esetleg nem beszéljük olyan tökéletesen a nyelvet”- mondta Kovács Adél a tervezőcsoport tagja legutóbbi interjúnkban, amelyet abból az alkalomból készítettünk a lányokkal, hogy hazatérek a londoni tanulmányaik után.

Az elmúlt egy év külföldi tapasztalatok szerzésében is igen gazdag volt, hiszen Havancsák Teréz és Kovács Adél Londonban a Colege of Fashion férfiruha-tervező szakára nyert ösztöndíjat. Ahol olyan Szuperhősöknek álmodtak új ruhát, mint Iron Man és Silver Surfer a Fantastic Fourból. Amiről visszaérkezésükkor bővebben beszámoltak nekünk.

„Új tapasztalatot leginkább az hozott, hogy kint mennyire más a szemlélet a tervezésben. – mesélte Adél és Teréz. A hazai gyakorlathoz képest a szabásminta kialakítása az utolsó lépés. Előtte próbababákra elkezdik pakolni az anyagokat, így sokkal inkább az anyag tulajdonságait érvényesülnek a szabásmintában. Megtanultunk három dimenzióban gondolkodni, ami nehéz, de hatékony és izgalmas feladat.”

Elegáns rejtőzködő ruha Bécsben

Hajdú Anett a bécsi Universität der Angewendte Kunst egyetem textil szakán töltött négy hónapot. „Az ottani közegbe való beilleszkedésemet akartam megjeleníteni a ruhák nyelvén. A kamuflázs technikával kezdtem foglalkozni, ami álcázást vagy elfedést jelent és főként a katonaságban használatos. Három, számomra fontos képét választottam ki a bécsi létnek. Az egyik a város képét meghatározó park, második az iskola, illetve az épített környezet, a harmadik a szórakozás és éjszakai élet. A ruhán megjelenő kép a tér egy bizonyos részletének kiragadása, így a megfelelő helyre állva, pont beleolvad a környezetbe. A faliszőnyegszerű látványát felvarrt és felvágott fonalgombolyagokkal értem el. A ruhák az idő múlását és a beilleszkedésem mértékét jelképezve egyre hosszabbak lettek.” Egy ilyen csodálatos és bonyolult darab elkészítése két hét folyamatos munkát jelenete.

Klasszikus kis fekete Párizsból

Tomcsányi Dóri pedig Párizsban az École Supérieure des Arts Appliqués Doperré intézetében töltött fél évet. Ahol Dóri a francia divat esszenciáját kutatta és megalkotta kis fekete kollekcióját is. Majd a nagysikerű, illúzió és érzéki csalódás köré épülő tavaszi-nyári kollekciójának gondolatát vitte tovább az őszi-télibe. „Olyan természetes anyagokat alkalmaztam, melyek optikai csalódást okoznak. Használtam anyagrétegződéseket, falemezekkel játszottam. Van ahol a fa erezete pusztán imitáció, mint ahogy egy zakó kihajtója és zsebe is. Próbáltam határokat feszegetni, mind a látszat és valóság, mind a ruhához felhasználható anyagok, mind pedig a női és férfi öltözködés kapcsolata között.”

Formabontó formaruha a Chevrolet-nál

Hofstädter Szandra elsősorban táskákat és cipőket tervez, ennek megfelelően gyakorlatát a legjobb helyen töltötte Ahn Thuannál. Első diplomáját tavaly a BMF-en szerzete terméktervező mérnök szakon, ahol a ruhatervezés mélyebb technológiai részét ismerte meg. Bár bőr szakos hallgatóként végez idén a MOMÉ-n, egy fél évre mégis elkalandozott kötő szakra is. Sokoldalú és talányos tervező. Munkáira a lehetetlennek tűnő technikák komplex megvalósítása jellemző. Állítólag a ‘young? creative? chevrolet!' elnevezésű verseny magyar döntőjének első helyezésért kapott díjra a legbüszkébb, melyet különleges formaruha tervezéséért vehettek át Adéllal és Anettel együtt.

Egy éve még nem hittük volna

"Nem hittük volna egy évvel ezelőtt, hogy itt fogunk állni a saját showroomunkban, közös kollekcióval. Mivel csak egy műhelyet szerettünk volna, ahol dolgozhatunk arculatot sem alakítottunk ki még az elején. Rengeteg támogatást kaptunk a családunktól, de a rengeteg munka, amit közösen beletettünk hozta meg a sikereket. Arra sem számítottunk, hogy a szakma ilyen hamar felfigyelt ránk. Egyelőre leginkább „szájhagyomány” útján terjed a velünk kapcsolatos pozitív tapasztalat."

Az első telefonszámlánk megdöbbentett

Persze, nem minden ilyen rózsaszín. „Sok dolog volt, amire nem voltunk felkészülve, ilyen például a szervezés mértéke. Az első telefonszámlákon is meglepődtünk. A K E P P egyre nagyobb részét teszi ki az életünknek, pedig emellett ott van az iskola, ami lássuk be kicsit háttérbe szorult. A következő cél, hogy a diplomamunkánknak nemzetközi visszhangja legyen. Legalábbis erre fogunk törekedni. Valami nagy durranással készülünk. Meghatározó lesz, hogy olyan dokumentációt sikerüljön készíteni, ami azokat a részleteket ki tudja majd emelni, amiben mi igazán erősek vagyunk."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek