A 3 legmenőbb téli smink

A sminkelést a ránk váró zord hónapokban sem kell elfelejteni. A szezon legdivatosabb trendjei: a természetes, ragyogó, mintha-ott-sem lenne arcfestés, a barkácshangulatú, eldolgozatlan grunge ihletés és az '50-es évek tökéletes cicaszemei, vörös rúzsai.

Az ősz őrült smink- és hajtrendjéről már korábban beszámoltunk, most inkább vegyük számba, mi az, amit a nagy divatházak bemutatóiról az utcára is le lehet fordítani.

A téli sminkelés szabályai

Mindenek előtt viszont ismételjük át a téli sminkeléshez szükséges legalapvetőbb szabályokat: ha nem járunk szoláriumba, ebben az időszakban a bőrünk is kifakul, úgyhogy biztosan világosabb alapozóra lesz szükség. Emellett pedig figyeljünk arra, hogy a fokozottabb igénybevétel miatt ilyenkor gazdagabb arckrémet használjunk. Az ajkak szintén megsínylik a hideget, úgyhogy ha télen is rúzsozni szeretnénk, elengedhetetlen a hidratálás. Használjunk szájra való cukorradírt, de ajakbalzsamot feltétlenül.

1. Kasmír smink: nem lehet maszkszerű

Három fő irányzatot emelnénk ki, az egyik a kasmír smink: a bézs, a homokszín, a karamell, a tevebarna nemcsak a ruházatban, hanem az arcfestésben is nagyon divatos.

Ez a smink meleg és sugárzó: természetességet sugall, nem lehet maszkszerű. A bőrnek itt makulátlannak kell lennie: felejtsük el a szivacsot, mert ha kézzel dolgozzuk el az alapozót, sokkal természetesebb lesz a végeredmény. A ragyogást selyemfényű szemhéjpúderekkel a legkönnyebb elérni, és a járomcsontot is hangsúlyozhatjuk fénylő púderrel vagy a külön erre a célra kitalált fénykrémekkel. A száj ez esetben nem kap élénk színt, legfeljebb enyhe rózsaszínes szájfényt.

2. Grunge smink vagányoknak

A nagyon tiszta, csillogó kasmír smink ellenpontja a 90-es évek grunge stílusát felélesztő vonulat. Itt a sötét, kicsit eldolgozatlan szemsmink és az erős szájfestés is megjelenik - a hétköznapokban maradjunk vagy egyiknél, vagy másiknál. Újra kenhetünk a szánkra sötétebb, bordó vagy barnásvörös rúzsokat is, amit ujjbeggyel is felvihetünk, itt nem olyan fontos a kontúr.

Ezt viszont a világos bőrűek mellőzzék, különben könnyen ijesztővé, vagy akár nevetségessé válhat a megjelenésük. Ők fessék inkább füstösre a szemüket: fekete helyett próbálják ki a sötétbarnát, szilvalilát vagy a sötétszürkét. Ezekkel kevésbé drámai, kifinomultabb lesz a sminkünk. Biztosan mindenki ismeri a buli utáni pandaszem-effektust, ha véletlen sminklemosás nélkül alszunk el. Ezt a a sminkmesterek szerint bulikba nyugodtan meg lehet próbálni szándékosan előállítani.

Ha nemcsak maszatolós sminkre vágyunk, hanem igazi színekkel szeretné valaki hangsúlyozni a szemeit, próbálja ki a sötétebb narancs és bordó szemfestést. Ehhez viszont tényleg ügyesnek kell lenni, máskülönben kísérletező középiskolásnak tűnhetünk. A lilás árnyalatok szintén kedveltek minden télen, már a pirosítók közt is megjelentek, illetve a rúzs árnyalata is hajolhat rózsaszín helyett lilába. Ami a körmöket illeti, a babakék, galambszürke és a sötétzöldes árnyalatok számítanak újdonságnak és egyben nagyon menőnek.

3. A cicaszem visszatért

Az '50-es évek is visszatért a kifutókon, ezt többféleképpen is fel lehet idézni: tussal, rúzzsal vagy szép szemödökkel. A kihúzott cicaszem sok gyakorlást igényel, ehhez számtalan oktatóanyagot találunk a videómegosztókon, de ha még így sem sikerül, a profi sminküzletekben is megtanítják bárkinek. A fekete tusnál játékosabb, modernebb a sötétkék.

Ehhez a stílusához is elengedhetetlen a hibátlanul alapozott arcbőr. Ha a cicaszem nem megy, tuningoljuk inkább fel vörös rúzzsal. Választhatunk harsányabb narancsos, vagy bordósabb árnyalatot is. Itt rá lehet menni a teljesen matt sminkre, a rúzsok, sőt még a lakkok közt is visszajött ez. A matt púder után viszont szükséges a rózsás árnyalatú pirosító, hogy ne legyen fakó az arcunk. Ha olyan hatást szeretnénk elérni, hanem mintha csak kicsípte volna a szél, akkor krémes pirosítót tegyünk az arc almájára.

Szintén ennek a korszaknak a jellemzője volt a tökéletesen formázott szemöldök: ne szedjük vékonyra, maradhat természetesen dús. A pontos ívhez szükség lesz szemöldökceruzára vagy -porra, ami legyen egy árnyalattal sötétebb, mint a hajunk. Elkerülhető a rajzolt hatás, ha egy ferde fejű ecsettel színezzük kicsit a szemöldök alsó részét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek