Megvan a stílusikon: bedobta magát a 17 éves lány

A nyereményem összegét levásárolom, vagy szétosztom a barátaim között- mondta az egzotikus nevű, de magyar származású Mordivoglia Clio, a WAMP-pal közös Ön-styling versenyünk győztese, aki 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyert. A 17 éves lány egy apró, Coco nevű kutyával a táskájában jelent meg. Természetesen a kutya neve nem véletlen: Coco Chanel divatlegenda után nevezte el gazdája.

Idén utoljára flangálhattunk szabad ég alatt a kirakodott műremekek között, ám ezúttal is elcsodálkoztunk az állandóan megújuló, egyedi portékákon: ha nem létezne már a negédes 'sikk' szó, a divatvilág kénytelen lenne feltalálni. A Wamp idei utolsó szabadtéri megjelenésén jártunk, ami egyben díjátadó is volt. Szeptember 12-én még az Erzsébet téren állt, legközelebb, október 10-én viszont egy szinttel lejjebb költözik, a fedett Gödör Klubba.

Az absztrakt mindent vitt

Kézzel varrt textil pénztárcák, arcképes női táskák, bábok felnőtteknek, feliratos műanyag szó-kitűzők, retro jelvények, egyedi ékszerek, merész színek, végtelenül szabad, bizarr vonalvezetések, önvédelmi fegyvernek is beillő ormótlan gyűrűk, fülbevalók – bőven volt alapanyag a versenyhez. Nyár elején meghirdettük háromfordulós pályázatunkat, három kategóriában (Fesztivál, Etno Sikk, Hardcore Sikk) és arra buzdítottuk olvasóinkat, hogy pályázzanak a legjobb szettjeikkel.

Ha kiválasztották a kombinációt, és ellátogattak a nyár utolsó WAMP-jára, augusztus 29-én az Erzsébet térre a saját, keményvonalas szereléseikben, vagy begyűjtötték a vásáron kapható designer ruhák és kiegészítők közül azokat, amelyeket szívesen felvennének, és fotót készítettek magukról, részt vehettek a versenyen.

A fotók egy galériába kerültek a Facebookon, ahol szeptember 5-ig like-olással lehetett szavazni a legjobb képekre. A legtöbb like-ot /szavazatot kapott styling egy 50.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal lett gazdagabb, amelyet válogatott WAMP-os tervezőknél vásárolhat le 2010 végéig. Már semennyit sem kell aludni az eredményhirdetésig, mert vasárnap meglett a győztes, aki egy apró, Coco nevű kutyával a táskájában jelent meg. Természetesen a kutya neve nem véletlen: Coco Chanel divatlegenda után nevezte el gazdája.

Coco táskában is aranyos

Az önstyling díját az egzotikus nevű, de magyar szármású Mordivoglia Clio vehette át, aki elárulta nekünk, hogy mindig a hangulatától függ, mit vesz fel: „Közel áll hozzám az absztrakt, különösen az a kecses változat, amit az a piac is képvisel. Egyedi, elvont ruhák vonzanak, de van olyan, amikor csak egy egyszerű farmer-pólóban megyek valahova, én sem öltözök ki mindig."

"Ezúttal a Brandy divatház ruháival nyertem. A kreáció olasz, nem is tudom, hogy hazánkban, lehet-e tőlük kapni valamit. Én is művészlélek vagyok, zongorázom, énekelek, néha festek is – a művészet egyelőre hobbi, jogi egyetemre készülök, mert élni is kell valamiből, a művészet ehhez kevés. Vagy nagyon jól kell csinálni, hogy valaki ebből komolyan keressen. A mostani nyereményem összegét levásárolom, vagy szétosztom a barátaim között. Van egy táska, amit már régóta nézek, az Artista Fashion-től. Ez egy ajándék is, magamtól magamnak, ugyanis szeptember 20-án leszek 17 éves.”

Mi is segítettünk a választásban

Mi is bedobtuk magunkat

A nyári ön-styling versenyünk minden fordulója előtt a szerkesztőségünk tagjai is kipróbálták, milyen ruhákat tudnának összeválogatni maguknak a WAMP-on. Kurucz Zsuzsa stylist, a KREA hallgatója volt a segítségünkre a fotózásokon. Júniusban a Fesztivál Sikket, júliusban az Etno Sikket, augusztusban pedig a Hardcore Sikket fotóztuk.

Azért, hogy megkönnyítsük a versenyzők dolgát, mi is felpróbáltunk néhány kreációt, férfiaknak ajánlottunk extrém zakókat és műanyag mellkast. A szetthez kézzel készült irattáska jár, hogy megtörje a hivatalosságot, és egy szabadgondolkodású értelmiségi fiatalember benyomását kölcsönözze viselőjének a szett. Ebben sokat segítettek Lakatos Sándor férfiaknak tervezett látványos és emlékezetes kreációi.

A hölgyeknek kiegészítőből jutott rengeteg, melyek bármilyen szerelést képesek még vadabbá tenni. Kedvenceink közé tartoztak a már menthetetlen antik porcelánok darabkáiból megálmodott ékszerek: bár a gyönyörűen megmunkált kannafül magában rejtette annak veszélyét, hogy bármelyik pillanatban „fegyverré” válhat. Megismerkedtünk merész színű és vonalú ruhákkal, egyedi pólókkal és kánikulában is viselhető poncsóval. Az ősz közeledtével előkerültek a pulóverek és a lágy lejtésű kiskabátok.

Elpusztíthatatlan idő bonbonok

A WAMP augusztus 27-tól október 6-ig a Helsinki Design Hét nemzetközi seregszemléjén vesz részt Time Drops című installációjával. Az Idő Bonbonok-nak keresztelt, futurisztikus tér-objekt keretében, a fiatal hazai design képviselőit tömörítő szervezet 18 magyar tervező munkáját viszi érinthető közelségbe a Finn Design seregszemle közönsége számára, a Helsinki Magyar Intézet támogatásával. Time Drops / Idő Bonbon néven egy hónapon át a magyar design előremutató világa válik látható Helsinkiben. Szöul után a következő designfőváros Helsinki lesz, ezért jövőre egy éven át a finn fővárosra fog figyelni a világ.

A WAMP egy jövőbe mutató kis világgal érkezik Helsinkibe, azzal a céllal, hogy a szimbolikus kapszulát kinyitva, a világ a legjobb fiatal magyar tervezőkkel találja magát szembe. Akár egy jó vitaminbonbonban, a WAMP designkapszulájában is benne lesz minden, amire az embernek szüksége lehet a designer ruhákon át legnemesebb használati tárgyakon át az ékszerekig. A leginnovatívabb fiatal magyar alkotók munkáinak esszenciális mennyiségét lehet majd megtekinteni, olyanokét, akikre jó eséllyel húsz év múlva is büszkék leszünk, és amelyek a magyar design ikonikus, időtálló alkotásaivá válhatnak. A kapszula augusztus 27-én a Helsinki Design Héten nyílt ki, és vált fogyaszthatóvá a designra éhes világ számára.

A közízlés formálójává válni

A Wamp a 2006-os elindulása óta kulturális és design fórum, urbánus találkozási pont, ahol nemcsak alkotók és vásárlók, hanem budapestiek, turisták, kreatív szakemberek, trendszetter fiatalok, bringások és családosok futnak össze. Évente egyszer kinyílik a nagyvilág felé, olyankor egy-egy designnagyhatalom legnevesebb alkotóit és munkáit látja vendégül Budapesten. Különböző nemzetközi projektek aktív tagjaként a magyar művészeket külföldön, a külföldieket pedig itthon mutatja be. 2008-ban a holland designereket, 2009-ben a finn designt ünnepelte egy-egy nemzetközi design fesztivál során a WAMP Budapesten. És így ismerhette meg a magyar designt New York, Bécs, Berlin és Peking. További célok, hogy a minőségi designt kézzelfoghatóvá, mindenki számára elérhetővé tegye.

Fotó: Katona Boglárka

Oszd meg másokkal is!
Mustra