Ezek a tojásérzékenység jelei

GettyImages-1384869361
Vermes Nikolett

Egészséges, könnyen beszerezhető, számos étel alapja, mégis sokan vannak, akik nem tudják biztonsággal fogyasztani. Táplálkozási tanácsadóval jártunk utána, hogy milyen formái léteznek ennek az ételérzékenységnek.

A tojás évszázadok óta előkelő helyen szerepel az ételek listáján. Magas fehérjetartalmának köszönhetően remekül beilleszthető az egészséges étrendbe, de fogyókúrás tápláléknak sem utolsó. A tojás tehát amolyan superfood, csakhogy nem mindenki képes megemészteni. Nézzük, mi áll a tojásérzékenység és a tojásallergia hátterében.

Érzékenység vagy allergia?

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztázzuk, mi a különbség a tojásallergia és a tojásérzékenység között, ugyanis ettől a választól függ, hogy miként álljunk hozzá az ételhez. „Az ételallergia vérkép alapján kimutatható. Ebben az esetben a szervezetben akár egyetlen tojás elfogyasztása után is már veszélyes tünetek jelentkezhetnek, mint a fulladás vagy a rosszullét. Vagyis, aki allergiás, semmilyen formában sem fogyaszthat tojást!” – kezdi a beszélgetést Harsányi Júlia táplálkozási tanácsadó, majd az ételérzékenység jellemzőivel folytatja. A tojásérzékenység enyhébb tünetekkel jár, és nem egyértelmű, hogy pontosan mely reakciók mutatják ki az érzékenységet. „Ekcéma, pattanásos bőr, fejfájás, és még hosszan sorolhatnám az ételérzékenység okozta kellemetlen elváltozásokat. Nehéz elsőre meghatározni, hogy biztosan a tojás idézi-e elő ezeket a tüneteket, ugyanis más étel is állhat a háttérben” – magyarázza a szakértő. Honnan tudhatjuk mégis, hogy tojásérzékenység okozza a panaszokat? Ezt egyetlen teszt képes teljes biztonsággal kimutatni. 

A tojás a legjobb ételek közé tartozik
A tojás a legjobb ételek közé tartozikGettyImages

A teszt képes választ adni

„A teljes IgG-antitestvizsgálat az egyetlen Magyarországon elérhető vizsgálati forma, amely választ ad arra vonatkozóan, hogy milyen étel áll a tünetek hátterében. Így kimutatja azt is, ha a tojásérzékenység miatt jelentkeznek a fent említett panaszok.

Érdemes elvégeztetni ezt a tesztet, hogy tudjuk, milyen ételek fogyasztását kell átmenetileg mellőzni, illetve mérsékelni”

– javasolja a táplálkozási tanácsadó, hozzátéve: az ételérzékenység esetében is szükséges lehet teljesen elhagyni a tojásfogyasztást, de előfordulhat, hogy csak a fehérjére érzékeny, és a sárgáját fogyaszthatja. Az IgG-teszt arra is választ ad, hogy milyen mértékben fogyaszthatunk tojást. Nem kell kétségbeesni akkor sem, ha ez a mennyiség nagyon kevés, ugyanis a tojást számos módon lehet helyettesíteni a mindennapokban.

A tápértékbevitel a cél

„A tojást sokféleképpen helyettesíthetjük, például lenmaggal vagy keményítőkkel.

A recept egyszerű: keverjünk össze egy evőkanál lenmagport három evőkanál vízzel, és kész a hamis tojás, amit hozzáadhatunk az egyébként tojásalapú receptekhez.

Ez ugyanígy érvényes a csicseriborsólisztre is” – mondja Harsányi Júlia, és még hozzáfűzi, hogy a tojásfehérjében lévő fehérje, valamint a tojássárgájában található vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak pótlása különösen fontos a szervezet számára. Érdekesség, hogy tojásintolerancia esetén az érzékenység sokszor csak a fehérjét érinti, és szabad fogyasztani a tojássárgáját, hiszen ebben az esetben az ételnek ez az értékes része nem vált ki semmilyen allergiás reakciót vagy kellemetlen tünetet. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra