Az elfogyasztott ételek testünket, ezen belül agyunkat is ellátják szükséges tápanyagokkal. A táplálkozás így közvetlenül befolyásolja az agyműködést és a neurodegeneratív betegségek kockázatát.
Ezek az agyunkat támogató tápanyagok
A gyümölcsökben, zöldségekben, összetett szénhidrátokban és egészséges zsírokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segíthet abban, hogy elménk éles, gondolkodásunk pedig tiszta legyen és memóriánk is jól működjön.
Vagyis minden, amit megeszünk, hatással lehet agyunkra és mentális egészségünkre.
Nem véletlen, hogy az orvosok és a táplálkozási tanácsadók az úgynevezett MIND diétát ajánlják kifejezetten arra, ha agyunk egészségét szeretnénk megőrizni, illetve csökkentenénk a demencia kialakulásának kockázatát.
A MIND diéta a mediterrán diétához hasonlóan az olyan élelmiszereket helyezi előtérbe, mint a zöld leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a halak, a baromfi, a bab és az olívaolaj.
Bár az élelmiszerekben található tápanyagok általában könnyebben felszívódnak a szervezetben, mint az étrend-kiegészítőkben lévő szintetikus formáik, megesik, hogy a hiányállapotok elkerülése végett szükség van arra, hogy táplálékkiegészítőket szedjünk. Ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy az agyunk számára leghasznosabb vitaminok, tápanyagok semmiképpen ne maradjanak ki a kiegészítők közül. Ezek pedig az alábbiak.
1. Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak – különösen a zsíros halakban jelenlévő hosszú szénláncú DHA és EPA zsírsavak – nélkülözhetetlenek az agy és a szem egészségéhez, és minden életkorban jelentős hatással vannak a mentális egészségre. Ezek a zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, beleértve az agyunkat is, illetve
csökkentik a kognitív hanyatlás, az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát.
Ezenkívül a kutatások azt sugallják, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni az agyban az idegsejtek károsodását.
2. D-vitamin
A D-vitamin valójában egy hormon, melynek több száz fontos funkciója van a szervezetben, egyebek között elengedhetetlen ahhoz is, hogy agyunk megfelelően működjön. Kutatások igazolják, hogy a D-vitamin fontos a korai agyfejlődéshez, hiánya pedig később demenciát, depressziót, autizmust és skizofréniát okozhat.
3. B-vitaminok
A nyolc B-vitamin alapvető szerepet játszik az agy egészségében. A B-vitamin komplex döntő fontosságú az egészséges agyműködés támogatásában: megvédhet a memóriavesztéstől, a kognitív hanyatlástól és a neurodegeneratív betegségektől.
A legtöbb ember B-vitamin-szükségletét tápláló, kiegyensúlyozott étrenddel tudja kielégíteni. Az idősebb felnőtteknek, a növényi alapú étrendet követőknek és bizonyos betegségekben szenvedőknek azonban szükségük lehet kiegészítőkre.
+1. Kreatin és koffein
Az említett vitaminok és zsírsavak mellett segítheti még agyunk működését a kreatin, amit gyakran használnak izomépítésre és a sportteljesítmény javítására, de a legújabb kutatások szerint segíthet az agyműködés javításában is, továbbá elősegítheti az agyrázkódásból és az enyhe traumás agysérülésből való felépülést. Emellett enyhítheti a depresszió tüneteit, javíthatja a kognitív képességeket és segíthet megvédeni az agy idegsejtjeit a károsodásából. Kutatások igazolják, hogy az étrendkiegészítőként szedett kreatin javítja az idősek memóriáját.
Szakértői vizsgálatok megerősítették azt is, hogy a koffein fokozhatja a kognitív teljesítményt, növelheti az éberséget és a jó közérzetet, javíthatja a koncentrációt és a hangulatot, valamint segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit, illetve összefüggésbe hozták a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével is.
Az orvosok nemrég arra is rájöttek, hogy melyik a legpusztítóbb alvászavar. Kattints ide, hogy megtudd, az összes alvás közbeni abnormális viselkedés közül minek lehet a legkárosabb hatása egészségünkre.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés