Éveket tölt a testedben, de nem tudod, miből és hogyan készül

GettyImages-637896268

Minden nő életének évtizedeken át része a menstruáció, amelynek ideje alatt preferenciától függően betétet vagy tampont, esetleg újra meg újra használható intimhigiéniás eszközöket használ – anélkül, hogy tudomása lenne arról, ezeket miből és hogyan állítják elő.

Ma, amikor a környezet testünkre gyakorolt hatásait egyre kritikusabb szemmel figyeljük, fontos lehet tudnunk azt is, mégis miből és hogyan állítják elő azokat a termékeket, amelyek vagy szorosan érintkeznek testünkkel, vagy éppen be is helyezzük őket abba. Adja magát, hogy egy nőt nagyon érdekelje, egy tampon vagy betét milyen körülmények közt készül, honnan kerül a drogériák polcaira. Neked van erről bármiféle elképzelésed? Ha nincs, érdemes tovább olvasnod: meglátogattuk ugyanis a Procter & Gamble csömöri gyárát, ahol intimbetéteket és tamponokat is gyártanak a hazai mellett a nemzetközi piacra. Beszámolónkból kiderül, hogy állítják elő ezeket a nélkülözhetetlen intimhigiéniai termékeket.

Hét évet menstruál egy nő életében: gondoltad volna?

Először azonban lássunk néhány tényt az átlagos menstruációval kapcsolatosan. A lányok 11 évesen találkoznak először átlagosan a jelenséggel, amely 55 éves korukig kíséri őket életükben, azaz több mint négy évtizeden át, hónapról hónapra életünk része a menzesz.

A havivérzés általában a második napon a legerősebb, összességében öt napig húzódik el, a folyamat során pedig 80 grammnyi folyadék távozik szervezetünkből.

Ahhoz képest, hogy tudjuk, milyen nagy jelentősége lehet annak, ha kimarad, akár terhesség, akár betegség okán, és hogy nagyon hosszan életünk része – összesen 2600 napot, azaz hét teljes évet menstruálunk végig átlagosan –, a mindennapokban még mindig tabutéma a menzesz.

Tampont vagy betétet minden nő kipróbál élete során, többfélét is
Tampont vagy betétet minden nő kipróbál élete során, többfélét isondacaracola photography / Getty Images Hungary

Ez több szempontból sincs jól. Egy teljesen természetes testi folyamatot tabusítunk, ami aztán hozzájárul többek közt ahhoz is, hogy a kiskamaszokat szégyennel tölti meg, amikor először szembesülnek vele – ez kiderül a Procter & Gamble kutatásából is. Boros Zsófia marketingigazgató elmondása szerint a lányok fele mondja magáról azt, hogy önbizalma legmélyebb pontjára kerül akkor, amikor megjön a menzesze. Rejtve marad így ugyanakkor sokak előtt a menstruációs szegénység húsba vágó témája is, amely Magyarországon is a mai napig komoly gondot okoz: minden ötödik magyar lányt érinti ez a jelenség. Azok, akik nem jutnak hozzá ezeken a napokon a megfelelő termékekhez, akár iskolából is kimaradhatnak vérzésük miatt.

Itthon a betét a piacvezető

Magyarországon a nők többsége intimbetétet használ menstruációja idején, 75-80 százalék ilyen termékeket vásárol, a tampont preferálók aránya 20 százalék körüli, az egyéb, alternatív eszközök – közte a mosható betét, az intimkehely vagy a menstruációs bugyi – részesedése ma még meglehetősen alacsony. A fiatal generáció mellett a környezet- és testtudatosabb érett nők is keresik már ezeket a termékeket, de

egyelőre még az eldobható eszközök a népszerűbbek hazánkban is.

Ilyeneket mindössze a huszadik század második fele óta érhetnek el a nők: Csömörön mind betétet, mind tampont gyártanak, az utóbbiból felhelyezéskönnyítő applikátorral ellátott változatot. A világ gyakorlatilag minden tájára – Kínába, Észak- és Latin-Amerikába, Óceániába, Ázsiába és Afrikába, valamint számos európai országba is – szállítják az itt gyártott darabokat, amelyek közt megtalálhatók már a legkorszerűbb, papírapplikátorral, kizárólag selyemből és gyapotból készített tamponok is. Ez itthon a jövő zenéje még, de lássuk, hogy készül Csömörön a tampon és a betét!

A csömöri gyár egyik gyártósora
A csömöri gyár egyik gyártósora

A tampont meg is mikrózzák

A tampon vattaszerű alapanyaga feltekercselve érkezik a gyártósor végére, ahol a gépek először körbeölelik egy fedőréteggel, majd formára vágják. A belsejébe kerülő anyag tetejét és alját is félkörívesen metszi el a gép: erre azért van szükség, hogy a tampon fejét később könnyebben meg tudják formázni.

A megvágott anyagba érkezik a madzag, amelynek segítségével a tampont el tudod távolítani: ezt a gép belevarrja az anyagba, majd a gyártósor formára nyomja, tamponszerűvé alakítja a félkész terméket.

Ezt követi a legmeglepőbb fázis: a tamponok hatalmas mikrohullámú sütőbe kerülnek, amely fertőtleníti és tömöríti azokat. Ez teszi lehetővé, hogy a tiszta, de nem steril anyag alkalmassá váljon a testeden belüli használatra. Ezt követően kerül applikátorba, majd csomagolásba minden egyes darab.

A gyártósoron külön technika figyeli a szennyeződésmentességet, és kifinomult fémdetektor vigyáz arra, hogy veszélyes anyag ne maradhasson a csomagokban. Műanyagot ugyanakkor a gyár magyar piacra szállított tamponjai jelenleg még tartalmaznak, akárcsak a betétek.

Márta László gyárigazgató vezeti be a szerzőt a tampongyártás mikéntjébe
Márta László gyárigazgató vezeti be a szerzőt a tampongyártás mikéntjébeProcter & Gamble

A betétgyártósorra tekercselve érkeznek a különböző pamutrétegek, amelyek egymáson felelnek azért, hogy száraznak érezhesd annak felületét. A következő rétegeket helyezi egymásra a sor:

  • a nedvességet elvezető, lukacsos szerkezetű fedőréteget,
  • az azt szétterítő másodlagos réteget,
  • a termék zselés anyagot is tartalmazó magját,
  • és a fehérnemű oldala felé néző záróréteget.

Ezeket a gyártósori gép formára vágja, majd összeragasztja vagy krimpeli, ezt követően pedig ismét körbevágja. A szárnyhajtogató berendezés munkája és a ragasztózás után a betétek is csomagolásba kerülnek, készen a használatra.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra