Így tesztelheted, hogy egészséges-e a szíved

GettyImages-1252004424

Az Európai Kardiológiai Társaság tudományos kongresszusán mutatták be spanyol kutatók azt a módszert, ami támpontot nyújthat szívünk egészségének felméréséhez. Az eljárás nem igényel sem orvosi felügyeletet, sem kórházi körülményeket, otthon is biztonsággal elvégezhetjük.

A kutatók szerint az ismertetett módszer valóban alkalmas arra, hogy a szív egészségének mutatója legyen, ám nem helyettesíti a rendszeres orvosi ellenőrzéseket. Különösen fontos ez azért is, mert világszerte a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a leggyakoribb halálokot. A keringési panaszok pedig sok esetben teljesen észrevétlenül alakulnak ki.

Négy emelet – másfél perc

A lépcsőzés nem új keletű mozgásforma a sportrajongóknak. Amellett, hogy edzi izmainkat és a tüdőnket, a lépcsőzésről az is kiderült, hogy kiváló mód arra, hogy kiderítsük, milyen egészségi állapotban van a szívünk.

Ha másfél percnél kevesebb ideig tart megmászni a lépcsőket, nem kell aggódnunk a szívünk miatt
Ha másfél percnél kevesebb ideig tart megmászni a lépcsőket, nem kell aggódnunk a szívünk miattMarco VDM / Getty Images Hungary

Dr. Jesús Peteiro, a Coruñai Egyetemi Kórház kardiológusa, a tanulmány szerzője elmondta: akinek több mint másfél percig tart felmenni négy emeletet, annak az egészségi állapota nem megfelelő, és érdemes lenne orvoshoz fordulnia.

A spanyol kutatók az Európai Kardiológiai Társaság tudományos ülésén mutatták be azt a kísérletüket, melynek során összevetették a lépcsőmászó teszt és a laboratóriumban végzett terheléses tesztek eredményeit.

A vizsgálatnak 165 résztvevője volt, akiknek futópadon kellett sétálniuk vagy futniuk mindaddig, amíg erejükből bírták. Ez a fizikai megterhelés szolgált arra, hogy felmérjék a résztvevők teljesítménykapacitását. 

Az ezt követően beiktatott pihenőidő után a csoport tagjainak négy emeletet, nagyjából 60 lépcsőfokot kellett gyors tempóban, de nem futva megmászniuk, majd ismét megmérték a metabolikus ekvivalenciaszintjüket, ami a test által elfogyasztott energia mennyiségét fejezi ki.

A kutatásban részt vevők energiaszintjét mérték meg
A kutatásban részt vevők energiaszintjét mérték megpashapixel / Getty Images Hungary

A vizsgálat azt igazolta, hogy akik másfél percnél lassabban értek fel a negyedik emeletre, azoknál szignifikánsan nagyobb arányban mutattak ki abnormális szívműködést a futópados teszten, mint azoknál, akik 40-45 másodperc alatt jutottak fel a lépcső tetejére.

Mindezek alapján a spanyol kutatócsapat arra a következtetésre jutott, hogy akiknek nincsenek mozgásszervi panaszaik, és ennek ellenére nem tudnak másfél perc alatt négy emeletet lépcsőzni, azoknak mindenképpen javasolt egy részletesebb kivizsgálás.

Csak egy kiindulási pont lehet a lépcsőzés

Ám volt a vizsgálatnak egy további érdekessége is: csaknem minden harmadik résztvevő, aki a gyorsan lépcsőzők között volt, teljesítménye ellenére rendellenes szívműködést mutatott, ami a szívkoszorúér-betegség lehetséges markere.

A lépcsőzés nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot
A lépcsőzés nem helyettesíti az orvosi vizsgálatoturbazon / Getty Images Hungary

Ez a tény pedig azt bizonyítja, hogy a lépcsőzési tesztre nem szabad az átfogóbb orvosi vizsgálatok helyettesítőjeként tekinteni még akkor sem, ha a szakemberek szerint a lépcsőzés képessége kemény és valóban megterhelő módszer a fizikai funkciók felmérésére, amivel előrevetíthetjük a szív általános egészségi állapotát. Ám csak egy tipikus stresszteszt során mutathatók ki szívproblémákra utaló jeleket. Ilyen lehet például az EKG-ban vagy a szonográfiában bekövetkezett változás, hiszen ezek akkor is jelzik a betegséget, ha a betegnek még nincsenek tünetei. 

A lépcsőzéses tesztet vizsgáló csoport kardiológusa hozzátette: azért vágtak bele a kutatásba, hogy találjanak egy egyszerű és olcsó módszert a szív egészségének felmérésére.

Az orvosok végül azért döntöttek a lépcsőzés mellett, mert az viszonylag gyorsan megnöveli a pulzusszámot, ami akár az elzáródott szívartéria tünete is lehet.

Nem mindenkinek javasolt a lépcsőzés

Bár a lépcsőzési teszt hasznos, de megvannak a korlátai. A módszer nagy előnye az egyszerűsége, hiszen szinte bárhol elvégezhető, és nem igényel különösebb felszerelést. Emellett sokkal olcsóbb és gyorsabb elvégezni, mint a hagyományos stresszteszteket, illetve többször megismételhető, így nyomon követhető a fejlődés vagy a funkcionális képességek változásai.

Mindennek ellenére érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a módszer még szabályozatlan. Nincs megszabva a lépcső típusa, a lépcsőzés sebessége, és az erőfeszítés időzítése sem egységes, ráadásul a mozgásukban korlátozott betegek és az idősek esetében a mechanikai nehézségek miatt nem mutat megbízható értékeket. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra