A kitágult pupilla nem mindig a vonzalom jele: ezt a betegséget jelezheti

GettyImages-1398349886

Heves szívdobogás, izzadó tenyerek, remegő lábak, kitágult pupillák. Így reagál a testünk, amikor egy általunk rajongásig szeretett személy feltűnik a közelünkben. A pupillák mérete azonban nem csupán az érzelmeinkről árulkodhat, egészségi állapotunkról is információt adhat.

Ha valakinek megsérült a feje, esetleg szédül, mindenképpen komolyan kell venni a tüneteket, különösen akkor, ha mindeközben a pupilla mérete is megváltozik. Ezek a panaszok ugyanis súlyos betegségre is utalhatnak.

Sürgősen ki kell vizsgálni

Számos oka lehet annak, hogy a pupilla kitágul, és az esetek többségében ez nem jelent problémát. A tág pupilla azonban lehet súlyos betegség kísérő tünete is, így a hirtelen észlelhető, indok nélkül kitágult pupillát sürgősen ki kell vizsgáltatni, lehetőleg szemész szakorvossal. 

A tág pupilla lehet akár egy súlyos betegség tünete is
A tág pupilla lehet akár egy súlyos betegség tünete isZorica Nastasic / Getty Images Hungary

„Ha az egyik vagy mindkét pupilla kitágult, és egyéb tünetek is vannak, például lógó szemhéj vagy kettős látás, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz. Ilyen esetben a szemészeti vizsgálaton túl kiegészítő neurológiai vizsgálatra, képalkotó vizsgálatra is szükség lehet” – mondja dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Normális, ha fény hatására változik a pupilla

A szakértő továbbá azt is elmondta, hogy a szem színes részén, a szivárványhártyában található izmok szabályozzák a pupilla méretét. A pupilláink a körülöttünk lévő fény mennyiségének függvényében tágulhatnak vagy szűkülhetnek. Erős fényben összeszűkülnek, hogy ne kerüljön túl sok fény a szemünkbe, míg gyenge megvilágítás esetén a pupillák kitágulnak, hogy több fényt engedjenek be. A két pupillánk mérete között normál esetben is lehet különbség, illetve pupillánk például távolról közelre fókuszálás közben is változtatja méretét, beszűkül. 

Ám vannak olyan okok is, amelyek hatására pupilláink a normál mérettől eltérhetnek. 

A gyógyszerektől pontatlan lehet a fókuszálás

Egyes gyógyszerek, például az antihisztaminok, allergiaellenes szerek, depresszió kezelésére használt gyógyszerek, a hányinger vagy a görcsroham elleni szerek, a botulinumtoxin, illetve a Parkinson-kór kezelése során használt gyógyszerek módosítják a pupilla tágulását okozó izmok működését.

Az allergia ellen szedett gyógyszerek is módosíthatják a pupilla méretét
Az allergia ellen szedett gyógyszerek is módosíthatják a pupilla méretétGandee Vasan / Getty Images Hungary

Ha a pupilla nem tud kellően összeszűkülni, akkor a szem sokkal érzékenyebb lesz a fényre, és a látásélesség is romlik, különösen az olvasás és egyéb pontos fókuszálást igénylő tevékenységek válnak nehézkessé.

Szemsérülés vagy trauma is közrejátszhat

A súlyos, áthatoló szemsérülés, vagy akár a tompa trauma is károsíthatja a szivárványhártyát, ami nemcsak pupillatágulattal járhat, de szabálytalan alakúvá is teheti a pupillánkat.

A fejsérülés nem játék!

A fejsérülés, a szélütés vagy az agydaganat is hatással lehet arra, hogy a pupillák hogyan reagálnak a fényre. Ezek mindegyike kitágult pupillákat okozhat, ráadásul mindkét szem érintett lehet. Ez indokolja, hogy az orvos pontszerű fénnyel ellenőrizze egy sportoló pupillareakcióját a sportesemény alatt elszenvedett fejsérülés után, vagy amikor a beteg stroke-tünetekkel érkezik a kórház sürgősségi osztályára.

A szédülést sem kell félvállról venni
A szédülést sem kell félvállról venniNes / Getty Images Hungary

A szexuális vonzalom is tükröződik a szemünkben

Szexuális vonzalom során azért tágul ki a pupillánk, mert az idegrendszerünk stimulálódik és a szervezetünk számos hormont bocsát ki, köztük a dopamint, a noradrenalint és a szerotonint. Amikor ezek felszabadulnak, a pupillánk kitágul, még abban az esetben is, ha csak a fényképét nézzük a számunkra vonzó személynek.

Elég a szeretett személy látványa ahhoz, hogy a pupillánk kitáguljon
Elég a szeretett személy látványa ahhoz, hogy a pupillánk kitáguljonHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Droghasználók napszemüveggel fedik el a változást

Számos kábítószer, mint például az amfetaminok, a kokain, az LSD, az MDMA (ecstasy) használata szintén pupillatágulatot, valamint a szem bevérzését és kivörösödését okozza, ami akár hosszú távon is fennállhat a szerhasználatot követően. Ezt sokszor napszemüveggel igyekeznek elfedni a droghasználók.

A drogoktól nemcsak a pupilla tágul ki, hanem a szem is kivörösödik
A drogoktól nemcsak a pupilla tágul ki, hanem a szem is kivörösödikMatt Jeacock / EyeEm / Getty Images Hungary

A migrénes fejfájás is intő jel lehet

A jóindulatú pupillatágulat (mydriasis) olyan állapot, amely során csak az egyik szem pupillája tágul. Ez eltarthat néhány percig, de akár napokig is, mígnem a pupilla kezelés nélkül visszatér normál méretéhez és működéséhez. Ez az érintett pupilla összehúzó izomzatának alulműködéséből vagy a pupillát tágító izom túlműködéséből adódhat.

Az állapot gyakran homályos látással, fejfájással és szemfájdalommal társul.

Legnagyobb kockázattal a migrénre hajlamos fiatal nőknél alakul ki, de ahogy a neve is sugallja, jóindulatú, és nem jár együtt idegrendszeri károsodással.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra