Ez a teaféle megakadályozza az agy hanyatlását, és több ráktípustól is véd

GettyImages-1500619722

Van élet a zöld és a fekete teán túl is. Ha eddig kimaradt volna az életedből, most megismerkedhetsz az oolong teával, amely nem kevésbé egészséges, mint a másik két teafajta, mégis méltánytalanul háttérbe szorul mellettük.

Akárcsak a zöld és a fekete teát, az oolong teát is a Camellia sinensis növény leveleiből készítik. A különbség oxidációs szintjükből adódik, ami az ízükre és színükre is hatással van. Ez annak az oxidációs folyamatnak az eredménye, amelynek keretében a tealeveleket a gyártás során oxigénnek teszik ki, hogy megszáradjanak és elsötétüljenek.

Miközben a zöld tea csak minimális oxidáción megy keresztül, addig a fekete tea teljesen oxidálódik. Az oolong tea valahol a kettő között helyezkedik el.

Bár sokan azt gondolják, hogy az „oolong” elnevezés egyetlen teára vonatkozik, valójában sokféle változata létezik. Egyes oolong teafajták kevésbé oxidáltak, és enyhébb ízűek, míg mások a hosszabb oxidációs folyamat miatt karakteresebbek.

Fontos tudni, hogy csakúgy, mint a zöld és a fekete tea, az oolong is tartalmaz koffeint: csészénként körülbelül 38,4 milligrammos mennyiséget. Összehasonlításképpen, egy adag fekete teában 47,4 milligramm koffein található, míg a zöld teánál 29,4 milligrammos koffeinmennyiségről beszélhetünk.

További párhuzam, hogy az oolong teákban ugyancsak fellelhetők azok a vegyületek – beleértve a katekineket –, amelyek a szervezetben antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. De fogyasztásuknak más egészségügyi előnyei is lehetnek. Összeszedtük a legfontosabbakat.

1. Támogathatja a szív egészségét

A kínai eredetű oolong tea fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, köztük a magas vérnyomást. Egy 2023-as tanulmány például megállapította, hogy a teafogyasztás (legyen az fekete, zöld vagy oolong tea) 10 százalékkal csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

Az oolong tea növényi vegyületei csökkenthetik a vérnyomást
Az oolong tea növényi vegyületei csökkenthetik a vérnyomástGCapture / Getty Images Hungary

Egy 2004-es tanulmány ezzel összefüggésben kimutatta, hogy azoknál, akik egy egyéves időszakon keresztül legalább félcsészényi közepes erősségű zöld vagy oolong teát ittak, 46 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak teát.

Napi 2,5 csészénél több teánál a kockázat már 65 százalékkal csökkent.

Kutatások azt is megerősítették, hogy az oolong tea fogyasztása csökkentheti a vérzsírszintet. Ez azzal függhet össze, hogy a teában lévő katechinek gátolják a lipáz nevű enzim aktivitását, ami visszafoghatja a zsír bélből történő felszívódását.

2. Gyulladáscsökkentő hatású

Az oolong teában található antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületek, mint a polifenolok, segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressz által okozott károsodástól.

Az oolong tea a poliszacharidok néven ismert szénhidrátokban is gazdag, amelyekről kimutatták, hogy erős antioxidáns hatással rendelkeznek.

Ezek a vegyületek hozzájárulhatnak bizonyos egészségügyi állapotok, így a láphámdaganatok megelőzéséhez. Egy 2022-es tanulmány úgy találta, hogy az oolong tea fogyasztása 31 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát (napi 2 csészénél nagyobb mennyiség esetén 41 százalékkal).

Feltevések szerint az oolong tea védelmet nyújthat más ráktípusok ellen is, beleértve a petefészek- és orrgaratrákot, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek.

3. Javíthatja a kognitív egészséget

A teaivás számos előnnyel járhat az agy egészségére nézve is. Egy 2021-es tanulmány például arra jutott, hogy a fermentált teafajták fogyasztói 13 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel küzdenek depressziós tünetekkel. Ez a polifenoloknak köszönhető, amelyek befolyásolhatnak bizonyos agyi útvonalakat, gyulladáscsökkentő hatásúak és mérsékelhetik az agyat érintő sejtkárosodást.

Az oolong tea gyulladásgátló és neuroprotektív tulajdonságai csökkenthetik a kognitív hanyatlás kockázatát is.

Egy 2022-es tanulmány szerint ennek a mértéke akár a 40 százalékot is elérheti. Mindezeken túl a kutatások azt sugallják, hogy a teafogyasztás az agy információfeldolgozásért felelős részeire hatva javíthatja a memóriát.

Már napi egycsészényi mennyiségben is nagyon egészséges
Már napi egycsészényi mennyiségben is nagyon egészségesStefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

4. Ásványi anyagokat tartalmaz

Ugyan nem nagy mennyiségben, de az oolong tea több ásványi anyagot, köztük káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. További előnyeként említhető, hogy egycsészényi mennyiségében mindössze 2,4 kalória található, így az édesített italokat kiváltva segíthet kordában tartani a vércukorszintet, és hasznos eszköz lehet a fogyáshoz.

Az oolong tea fogyasztásának lehetséges kockázatai

Az oolong tea a legtöbb ember számára biztonságos. A szakemberek ugyanakkor megjegyzik, koffeintartalmára tekintettel fogyasztásánál érdemes a mértékletességre törekedni. Különösebb aggodalomra azonban nincs ok. A felnőttek számára maximálisan ajánlott koffeinbevitel felső határa napi 400 milligramm. Ahhoz, hogy ezt elérd, több mint 10 csészényi oolong teát kell meginnod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra